Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Enthousiaste Edwin last ‘rekkies en bankies’: “Ik baal als het weer bedtijd is”

Door Hilke Vos 11 november 2019

Van docent naar fulltime lasser: Zwollenaar Edwin volgde zijn passie en zette eerder dit jaar zijn bedrijf Rekkie en Bankie op. Nu is hij bijna dagelijks in zijn huiskamerachtige witte werkplaats te vinden om al stuitend van enthousiasme fraai maatwerk te leveren. “Over zes jaar sta ik in de vtwonen!”

Een vonkenregen, de geur en de warmte van het echte laswerk. Het was al lange tijd een grote wens van Edwin om de kneepjes van het lassersvak te leren. “Het leek me gewoon onwijs leuk”, vertelt de Zwollenaar. “Dus ik heb allemaal YouTube-filmpjes bekeken, schafte een tweedehands lasmachine aan en ben gewoon begonnen. Als ik iets even niet snapte schakelde ik het internet weer in.”

Witte werkplaats

Zijn eerste bouwsel was een bankje dat hij prompt verkocht via Marktplaats. Daarna volgde een tafelframe, nog een bankje, nog een rek, en zo langzamerhand stroomden de opdrachten binnen. Door de oplopende productie werd zijn schuurtje van twee bij drie meter te klein, dus in april jongstleden besloot hij een ruimte te huren bij de Creatieve Coöperatie, waar hij een huiskamerachtige witte werkplaats inrichtte, inclusief een handvol planten en een forse opspantafel van vijfhonderd kilo. “Die moest met een hijskraam naar binnen worden gelift”, lacht Edwin. “Nu alleen nog een uithangbord en mijn werkruimte is zo goed als klaar.”

Goede balans

De switch in het leven van Edwin is opmerkelijk; van tien jaar doceren op het mbo naar fulltime lasser/meubelontwerper. “Ik kan gewoon niet stilzitten, ben van nature heel druk. Ik wilde graag iets anders proberen en gelukkig pakte dat goed uit. Het is zó leuk om te doen. Alles wat bij een eigen bedrijf komt kijken hoor, ook de boekhouding. Als het bedtijd is baal ik, want ik wil dóór. Gelukkig is mijn balans nu goed; in het begin stortte ik bijna in.”

Woontrendz-binnenkijken-bij-Hiske
Een tafel die Edwin gemaakt heeft. Foto | Hiske Ligtenberg van Woontrendz

Om zijn bedrijf op te bouwen moest Edwin zijn kennis flink bijspijkeren. “Ik verzorgde op school het vak detailhandel, niet echt iets creatiefs dus”, lacht de ondernemer. “Toen ik besloot te gaan lassen moest ik echt alles leren. Ik snapte zelfs de centimeter niet.” Hij lacht. “Ook laste ik alles los van elkaar in plaats van vast.”

Volle agenda

Inmiddels heeft Edwin het vak in de vingers en vult zijn agenda zich met klussen. “Ik werk nu vijftien weken voor mezelf en heb nog geen moment niks te doen gehad. Op de korte termijn staat er genoeg in de planning.” De afgelopen tijd maakte hij onder meer banken voor De Verhalenboot en het uithangbord van de nieuwe lunchroom Jantjes lief. Ook een reeks particuliere klanten stapelt zich op voor vakkundig maatwerk. “Mensen mogen ideeën aanleveren – letterlijk hun ontwerp op tafel leggen – en ik voer alles van a tot z uit. Nu maak ik bijvoorbeeld een kapstok die een vrouw qua ontwerp zelf heeft bedacht.” Edwin lacht. “Het is inmiddels meer geworden dan alleen ‘rekkies en bankies’.”

Inspiratie

Qua stijl focust hij zich op modern en strak design. “Dat vind ik prachtig: lichte kleuren, strakke lijnen, soms één opvallend detail. Ik ben sowieso gek op interieur, al heeft mijn vrouw het huis ingericht hoor, daar bemoei ik mij niet mee.” Toch houdt hij woontrends nauwlettend in de gaten en dompelt hij zich regelmatig onder in de wondere wereld van Pinterest en Instagram. “Leuk om inspiratie op te doen voor nieuw laswerk. Ik verzin dan wat, teken het uit en ga daarna nog in de weer met mijn geodriehoek, want zo’n ontwerp moet natuurlijk honderd procent kloppen.”

rekkie bankie

Een volgende stap is een eigen webshop, die binnenkort wordt gelanceerd, met daarop – op den duur – een vast assortiment. “De meubels kun je verder naar eigen smaak samenstellen. Denk aan formaat, kleur, een extra detail.” Verder hoopt Edwin een eigen merk op te zetten en mikt hij op een publicatie in de vtwonen. “Dat is écht mijn droom!”

Benieuwd naar het werk van Edwin? Volg dan Rekkie en Bankie op Instagram.


Meer over Creatieve Coöperatie Zwolle ontdekken?

Creatieve Coöperatie Zwolle werkplekken

GeopendHele dag

Esdoornstraat 3, Zwolle

Bekijk meer:werkplekken

Zwolse Anouk zet koekjesbedrijf NOUK op: ‘Het zijn eigenlijk meer een soort gebakjes’

Verse en (h)eerlijke koeken in alle soorten en smaken, zoals appeltaart, brownie en red velvet. De Z...
lajet lingerie

Jet staat 25 jaar tussen de bh’s: ‘Het is meer dan alleen lingerie verkopen’

Een kwart eeuw tussen de luxe bh's en gewaagde bodysuits. Jet maakt haar exclusieve lingeriewinkel L...

adv.