Ellen lanceert De Mobiele Boer: ‘Ik heb echt een band met mijn koeien!’

Aangeboden door VISA

de mobiele boer
Ellen en koe Knofje | indebuurt Zwolle

De droom was er al langer, de coronacrisis zorgde er voor dat het proces versneld werd. Ellen is boerin en zelfstandig ondernemer en lanceerde dit voorjaar De Mobiele Boer. ”Het was aan het begin best spannend”, vertelt Ellen. ”Je hebt toch ineens de verantwoordelijkheid voor zes koeien!”

Op de Dijklandhoeve in Zwolle kun je nu zelf verse melk tappen en zie je hoe de koeien gemolken worden in de mobiele melkkar. ‘Tijdens het melken zijn de koeien heel dicht bij mij: een geweldige ervaring!”

Alsof het zo moest zijn…

Ellen werkte al in de agrarische sector als zelfstandig ondernemer, waarbij ze vooral cursussen en trainingen gaf. ”Toen de coronacrisis uitbrak gingen veel evenementen niet door. Ik dacht: dit is een goed moment om ervoor te zorgen dat ik deze zomer leuk werk heb! Bovendien kwam er een ouderwetse ‘doorloopwagen’ (een melkwagen die gebruikt kan worden in het weiland) op mijn pad, alsof het zo moest zijn. Het leek me een tof idee om de koeien in de buitenlucht te kunnen melken, dichtbij de natuur!”

Het plan zat al jaren in haar hoofd. ”Ik had altijd de wens om met dieren te werken. Ik vind die relatie tussen mens en dier zo speciaal! Boeren is echt een vak. Je moet goed voor de dieren kunnen zorgen, ze kunnen lezen. Ik heb echt een band met mijn koeien!”

Inspireren

De Mobiele Boer vind je op boerderij de Dijklandhoeve. De koeien grazen op de natuurgronden van de Zwolse Stadslanderijen, een gebied wat gemeente Zwolle beschikbaar stelt voor boerenbedrijven. Ellen rijdt twee keer per dag naar de Dijklandhoeve om de koeien te melken, verder geeft ze vanuit huis advies aan ondernemers in de agrarische sector. ”Ik kan me nu ook beter inleven in het beroep van de boer, dus dit is een perfecte combinatie!”

Ellen hoopt andere ondernemers te inspireren met de Mobiele Boer. ”Er wordt toch vaak moeilijk gedacht over het ‘boer worden’, alsof je meteen een grote stal moet hebben. Je hoeft niet groot te zijn. Ik geloof erin dat het ook flexibel kan. Ik kan dit in principe overal opzetten!”

 

Tekst gaat verder onder de galerij. 

Waardevol

Ellen wil mensen leren waar hun voedsel vandaan komt, en hoe waardevol dat is. ”Koeien lopen buiten, eten gras en geven vervolgens melk. Dat vind ik heel bijzonder!” Je kunt bij Ellen op het erf zelf zien hoe de koeien gemolken worden. ”Voor mij is het belangrijk dat het duidelijk zichtbaar is waar de melk vandaan komt. Dieren worden toch vaak gehouden ten behoeve van mensen. Die vanzelfsprekendheid mag wel wat minder.”

Gevoelsdieren

Ellen huurt zes koeien die allemaal een eigen naam hebben: Mies, Aukje, Ida, Knofje, Nannie en Natas.”Ze zijn vet mooi!”, zegt Ellen trots. Ze vindt het belangrijk dat Zwolle de koeien leert kennen. ”Koeien zijn gevoelsdieren, dat vergeten mensen wel eens”, legt Ellen uit. ”Ze hebben een bepaalde rust over zich. En zeg nou zelf; wie wordt er niet relaxed van vredig grazende koeien?”

Honderd liter per dag

’s Ochtends stapt Ellen eerst op de trekker en rijdt ze naar het weiland om de koeien te melken. De melk gaat in een groot vat en wordt dan door Ellen in bussen naar de melktap gebracht. ”Ik had de eerste week echt spierpijn”, lacht ze. ”Nu vind ik het heerlijk!”

Sommige mensen staan al te wachten als ze aan komt rijden. ”Ze willen graag verse, warme melk. Daar maken ze zelf dan weer kaas of yoghurt van.” De melk is rauw en onbewerkt en wordt enkel gefilterd. De melktap van De Mobiele Boer produceert honderd liter melk per dag, precies genoeg om lokaal te verspreiden.

Tekst gaat verder onder de galerij. 

Uitje

Een fietstochtje naar de Dijklandhoeve is voor veel mensen een uitje. Ellen biedt verschillende arrangementen aan en je kunt komen helpen met melken. ”Vooral als het mooi weer is heb ik veel klanten.” Het lokale en biologische aspect spreekt Zwollenaren aan. ”De boer die hier vroeger zat verkocht ook melk, mensen vinden het leuk dat het weer kan.”

Zelf melk tappen

Bij de melktap kun je elke dag van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds melk tappen in een eigen fles, of de fles die je daar koopt. Handig: je kunt er contactloos betalen met je pinpas. ”Ik heb hier bewust voor gekozen. Mensen hebben niet altijd contant geld op zak en het is coronaproof!”

De Mobiele Boer is sowieso de hele zomer te vinden op de Dijklandhoeve. ”Als het een succes wordt, huur ik er drie koeien bij. Ik moet even kijken hoe het gaat. Mensen moeten toch een extra ommetje maken voor de melk. Bijna iedereen die ik zie, komt terug.”

Stuur jouw vernieuwende idee in!

Ben jij ook ondernemer en heb je je bedrijf – net als Ellen – opnieuw uitgevonden? Dan heb je geluk! Visa is een actie gestart om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Je kunt jouw idee insturen via deze website. Uit alle inzendingen selecteert Visa vijftien winnaars. Ieder bedrijf krijgt een advertentiecampagne t.w.v. €2.000,- op Facebook en/of Instagram om hun bedrijf te promoten. De tweede prijs is ook niet mis: vijftien ondernemers krijgen een online workshop van een retailspecialist. Enneh, ben jij geen ondernemer maar ken je wel iemand waarvan je zegt: die moet hier écht aan meedoen? Stuur hem of haar dan dit artikel door!

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “In deze winkel laat Freek (24) mensen kennismaken met natuurwijn: ‘Dit is zeker geen trend’”

In deze winkel laat Freek (24) mensen kennismaken met natuurwijn: ‘Dit is zeker geen trend’

natuurwijn Zwolle
Ga naar “Fotograaf Kees dompelde zich 3 jaar onder in het dorpsleven achter de IJssel: ‘Ik maak mensen niet mooier dan ze zijn’”

Fotograaf Kees dompelde zich 3 jaar onder in het dorpsleven achter de IJssel: ‘Ik maak mensen niet mooier dan ze zijn’

Achter de IJssel
Ga naar “Rosita is stijlcoach: ‘Het is zonde om ’s ochtends zomaar wat uit de kast te trekken’”

Rosita is stijlcoach: ‘Het is zonde om ’s ochtends zomaar wat uit de kast te trekken’

stijlcoach Rosita Pronk

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “AH Maaltijd-verspakketten € 3,99”

AH Maaltijd-verspakketten € 3,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Houten wekker met Qi lader** € 12,99”

Houten wekker met Qi lader** € 12,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle CoolBest literpakken van € 5,10 voor € 3”

Alle CoolBest literpakken van € 5,10 voor € 3

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Hospitality medewerker”

Hospitality medewerker

 • bijHanZ
 • Fulltime
bijhanzzwolle

Topper

Ga naar “Junior monteur”

Junior monteur

 • Veneta.com
 • Fulltime
Veneta Zwolle vacatureVeneta Zwolle vacature

Topper

Ga naar “Afwasser”

Afwasser

 • Librije
 • Fulltime

Topper

Ga naar “doktersassistent huisartsenpraktijk”

doktersassistent huisartsenpraktijk

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca Team Manager”

Horeca Team Manager

 • IKEA B.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer”

Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer

 • Wijnbar OAK
 • Van 26 aug t/m 28 aug

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Stadshagenfestival”

Stadshagenfestival

 • 27 augustus 2022
StadshagenfestivalStadshagenfestival
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt
Ga naar “Wandeling door Zwolle met stadsgids (6 t/m 12 jr)”

Wandeling door Zwolle met stadsgids (6 t/m 12 jr)

 • Van 14 aug t/m 17 aug
Sassenstraat sassenpoort