Dunja helpt Zwollenaren met glazen cups en haar gave: ‘Mensen breken op mijn behandeltafel: ze huilen, ze schreeuwen’

Aangeboden door Dux Sensu

Dunja voor Dux Sensu aan de Kromme Jak | Foto indebuurt Zwolle

Your body is your mind: vanuit die overtuiging startte Dunja Jekel haar eigen onderneming. In haar centrum voor lichaam, geest en ziel komen Zwollenaren met allerlei klachten. ”Ik kan me voorstellen dat het zweverig klinkt, toch ervaren mensen het als heel toegankelijk”, vertelt ze.

In het voorjaar, terwijl Nederland in lockdown was, zette de Zwolse Dunja (37) een gedurfde stap en verhuisde haar onderneming van de keukentafel naar een lichte ruimte aan de Kromme Jak in het centrum van Zwolle. ”Ik viel voor de serene rust. Je stapt echt even uit de alledaagse drukte.”

Diagnose: borstkanker

Het idee voor Dux Sensu, wat gids naar je gevoel betekent, ontstond in een moeilijke periode in haar leven. ”Ik was de verbinding met mijn lichaam lange tijd kwijt”, vertelt Dunja. ”Ik leefde vanuit mijn hoofd: aangeleerd gedrag vanuit mijn jeugd. Omdat ik toen in een onveilige situatie zat, was het makkelijker om niet met mijzelf en mijn gevoelens bezig te zijn. Ik was de balans compleet kwijt. Mijn lichaam gaf wel signalen, maar die negeerde ik totdat ik ziek werd.”

In 2015 kreeg Dunja borstkanker. ”Pas toen realiseerde ik me hoe slecht ik voor mijzelf had gezorgd. Het maakte me verdrietig, maar door die doodsangst kwam ik ook weer in contact met de wijsheid van mijn lichaam. Ik had ineens door wat ik allemaal onbewust met mij mee droeg. Ik besloot de regie over mijn leven terug te nemen en voortaan te leven vanuit mijn hart.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want na mijn herstel kwam ik al snel terug in de waan van de dag. Terug aan het werk, bleek het lastig om alle ballen in de lucht te houden en ook in contact te blijven met mijzelf. Ik sloot mij aan bij My HBM Center, waar ik trainingen volgde en gecertificeerd coach werd. Toen mijn contract niet werd verlengd, was dat het perfecte moment om voor mijzelf te beginnen.”

Lees verder onder de galerij.

Dux Sensu: gids naar je gevoel

In augustus 2020 startte Dunja haar eigen coachingpraktijk: Dux Sensu. ”Ik ben letterlijk in mijn woonkamer begonnen”, vertelt ze glimlachend. Dunja zet de persoonlijkheidsmeting van My HBM in bij Mind & Soul Searching en Body & Mind Scan. ”Het is ideaal voor mensen die zich mentaal en/of fysiek weer fit willen voelen. We onderzoeken samen wat je drijfveren zijn en in welke patronen je vastzit. Je komt erachter waar je ziel echt naar verlangt en wat werkt voor jou. Ik geef je vervolgens de handvaten om deze kennis te integreren in je leven.”

Transformatie door Sensu Cupping

De coaching liep goed. Toch liet het gevoel dat er iets ontbrak Dunja niet los. ”Na de kanker bleef ik last houden van verzuring en kramp in mijn benen. Bij het ziekenhuis zeiden ze dat ik er maar mee moest leven. Daar ging ik niet mee akkoord. Ik was al bezig met Oosterse geneeskunde en was me gaan verdiepen in Transformational Cupping. Dit is een lichaamsbehandeling waarbij je glazen cups vacuüm zet op de huid en beweegt over het lichaam. Transformational Cupping werkt in verschillende lagen van het lichaam: huid, spieren, bindweefsel, gewrichten en organen, het lymfesysteem en zorgt voor een betere doorbloeding van de aderen. Je verhelpt er verschillende klachten mee, waaronder klachten die ontstaan na kankerbehandeling. Het veranderde mijn leven compleet. Tijdens de opleiding werd ik verrast: ik voelde aan alles dat ik dit moest gaan doen.”

Tekst gaat verder onder de galerij.

Met Sensu Cupping helpt Dunja Zwollenaren van alle leeftijden met verschillende klachten. ”Mensen die last hebben van vastzittende spieren, vermoeidheid, stress, burn-out, trauma-ervaringen of terugkerende pijnklachten. Er kwam hier pas iemand met nekklachten en hoofdpijn. Ze had een hersenschudding opgelopen tijdens een ongeluk en niet genoeg tijd genomen voor haar herstel. Ik wist gelijk wat ze nodig had. Het lichaam kan ons hoop vertellen, zolang we maar weten hoe te luisteren.”

Iedereen die hier komt gaat lichter en vrijer naar buiten

Dunja ziet zichzelf als begeleider. ”Het is een samenwerking. Iemand moet energetisch open staan, pas dan spreek je het zelfhelend vermogen van het lichaam aan. Zowel lichaam en geest moeten hier aanwezig zijn. Het heeft weinig nut als je tijdens de behandeling denkt aan de boodschappen”, zegt ze glimlachend. ”Met Sensu Cupping kan ik blokkades en trauma’s opsporen en oplossen. In het celgeheugen slaan we een hoop op. Mensen breken op mijn behandeltafel: ze huilen ze schreeuwen. Iedereen die hier komt gaat lichter en vrijer naar buiten. Het voel alsof ik iets heb losgelaten, zeggen ze. En dat is ook zo.”

Hoe doe je het, krijgt Dunja vaak te horen. ”De kennis krijg je, maar het spirituele kun je niet leren en kan ik ook niet uitleggen. Ik beschouw het als een gave. Dat klinkt misschien vaag of eng, maar ik denk dat we dit eigenlijk allemaal kunnen. We hebben afgeleerd om onze intuïtie te volgen. Als je de verbinding opzoekt tussen lichaam en geest, creëer je blijvende resultaten. Voor het eerst in mijn leven volg ik mijn gevoel. Ik ben dankbaar dat ik anderen daarmee kan helpen. ”

Loop jij rond met lichamelijke klachten of zit je niet lekker in je vel? Neem contact op met Dunja. Op de website van Dux Sensu vind je meer informatie over Sensu Cupping, Mind & Soul Searching en Body & Mind Scan.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “In coronatijd werd pizzabakker Pedram (36) ontslagen, nu runt hij een eigen pizzeria in Zwolle”

In coronatijd werd pizzabakker Pedram (36) ontslagen, nu runt hij een eigen pizzeria in Zwolle

pizzeria pietro's zwolle
Ga naar “Snackcorner Norp in Zwolle sluit na 70 jaar de deuren: ‘Nieuwe energierekening is de druppel’”

Snackcorner Norp in Zwolle sluit na 70 jaar de deuren: ‘Nieuwe energierekening is de druppel’

snackcorner norp
Ga naar “De Antilliaanse foodtruck van Ravis (33) slaat niet alleen aan in Zwolle: ‘We breiden uit naar 8 steden’”

De Antilliaanse foodtruck van Ravis (33) slaat niet alleen aan in Zwolle: ‘We breiden uit naar 8 steden’

Truki pan its happening zwolle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58”

Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis”

COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38”

Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle HG of Blue Wonder van € 5,45 voor € 2,72”

Alle HG of Blue Wonder van € 5,45 voor € 2,72

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100”

Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Huismeester/ conciërge”

Huismeester/ conciërge

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Medewerker Planning & Control”

Medewerker Planning & Control

 • Tempo-Team
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker zaterdagkracht”

Magazijnmedewerker zaterdagkracht

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo”

Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo

 • De Stad Verbeeldt
 • Van 3 sep t/m 2 okt

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Halloween in Zwolle”

Halloween in Zwolle

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween-zwollehalloween-zwolle