Rowan en Nick openen binnenkort het eerste hostel van Zwolle: ‘Het beste idee ooit’
Ooit was het een bankgebouw en politiebureau waar overtreders soms een nachtje doorhaalden. Slapen kan nog steeds, maar vanaf 1…
Alleen een klein, oud logo op de trap in het pand verraadt dat in de Roggenstraat 13-I jarenlang de Subway was gevestigd. Maar Amerikaans is het allesbehalve meer. De familie Mohamad toverde de zaak om tot een Syrisch restaurant, met op het menu grillgerechten op houtskool.
Het restaurant heet Jabal. “Dat betekent berg in het Arabisch”, verklaart Achmed (23), die niet op de foto staat en het woord voert omdat de familie druk bezig is in de zaak. “Het geeft geen achterliggende betekenis, maar we vinden het een mooie naam. Ik keek of bedrijven al die naam gebruiken, maar ze zijn er nauwelijks.”
Vader Mohamad (51) was chef-kok in Syrië. De familie begon in het land een kledingzaak en voegde later een keuken toe. “Hij had dus veel kookervaring, maar werkte voor andere mensen. Ik wilde in Nederland voor onszelf beginnen.”
De Syrische Achmed woont pas zeven jaar in Nederland. De taal spreekt hij vrijwel vloeiend, hoewel hij het daar zelf niet mee eens is. “Dat valt best mee”, zegt hij met een lach. Achmed studeerde en werkte in sectoren die niks met horeca te maken hadden. “Maar ik ben sociaal, vind het leuk om met mensen contact te hebben en een zaak te runnen.”
En dus openden ze begin maart een zaak in hartje Zwolle, de voormalige Subway in de Roggenstraat. Het is een familiebedrijf, want naast Achmed werken zijn vader, moeder, zusje, zwager en broertje mee. Ze maken barbecuegerechten bereid op houtskool. Dat gebeurt met alle gerechten. Typisch Syrisch, stelt Achmed. “Je ruikt het ook, zoals hier in de zaak en als je langs de winkel loopt. Dat trekt mensen.”
Wat de gerechten typeert, zijn de Syrische kruiden. Die halen ze bij een halal-slagerij. “We marineren het vlees met de kruiden en zetten het een paar dagen in de koeling, zodat de kruiden goed intrekken.” Het recept houdt de familie geheim, maar zorgt volgens Achmed voor een andere smaakbeleving dan bijvoorbeeld Turkse shoarma. “De kruidenmix is bedacht door mijn familie. Zij probeerden uit wat lekker is.” De meeste klanten vinden het eten én de kruiden lekker, stelt Achmed. “Een enkeling vindt het niks. Dat kan komen door de smaak.”
Tekst gaat verder onder de foto.
De familie bereidt vooral een select aantal gerechten als Syrische shoarma, mixed grill en schotels in een zaak die niet al te groot is. Bewust, stelt Achmed. “We willen het goed doen. Als een gerecht bij klanten later komt, geven we dat ook aan. We hebben verder geen personeel. Misschien nemen we later mensen aan.”
Jabal trekt volgens Achmed een diverse klantenkring aan. “Irakezen, Syriërs, Turken, Hollanders, Marokkanen…” Hij weet ook wel waarom: “Veel mensen lusten barbecue. Het is een Syrisch restaurant vanwege de Syrische kruiden, maar bedoeld voor alle afkomsten.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Achmed heeft alle vertrouwen in het familiebedrijf. Dat vertrouwen wil hij ook meegeven aan anderen. “Als je iets wil bereiken, gewoon doen. Naar niemand luisteren. Ik vroeg bij verschillende instanties om leningen, maar niemand hielp mij. Je moet niet bang zijn en gewoon beginnen.”
Jabal is elke dag van 13.00 tot 22.00 uur open en op vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur. Bij de zaak kun je eten afhalen of het ter plekke opeten.
In onze gids
Populaire rubrieken