Zwolse haarwerksalon timmert aan de weg: ‘Je kunt geen leed weghalen, maar je maakt mensen wel blij’
Al jaren is ze geïntrigeerd door het kappersvak, zowel in 'gewone' als in medische zin. Leonie Middendorp runt twee salons...
Sinds 11 mei zijn ze weer open. Gerben Kloosterziel en Jolanda Broekhuis van Camperpark Hofvliet in Zwolle zijn blij dat er steeds meer gasten binnendruppelen. “Wij hoefden niet dicht in coronatijd hoor, maar vonden het raar om mensen te blijven ontvangen, terwijl de overheid opriep om thuis te blijven.”
Het centraal gelegen camperpark, tussen de Katerdijk en het Zwarte Water, maakte daags na de opening vorig jaar in maart al een vliegende start. “De gasten bleven maar komen”, vertelt uitbater Gerben. “Oorspronkelijk wilden we eind vorig jaar open, maar ik versprak me tijdens een interview en zei eind maart. Toen het niet veel later in de krant stond, stroomden de reserveringen binnen.” Hij lacht. “Ach, dat zetje was gewoon even nodig.”
Het idee voor een camperpark speelde een paar jaar geleden al, maar de gemeente Zwolle maakte pas veel later de weg vrij, geeft Gerben aan, die samen met zijn vrouw en kinderen naast het kampeerterrein woont. “Wij woonden eerder in Hasselt, maar wilden graag naar Zwolle. Naar een rustige plek, aan het water, maar toch centraal. En zo stuitten we op onze huidige woning, alweer drie jaar geleden.”
Het terrein ernaast was destijds een rommeltje. Het stel opperde om er een camperpark van te maken, maar de gemeente was niet direct enthousiast. “Ze hadden het over CO2-uitstoot en vervuilende diesel. Maar na een hoop constructieve gesprekken gingen ze overstag en werd het bestemmingsplan gewijzigd.”
Tekst gaat verder onder de foto
En zo opende Gerben een gloednieuwe hotspot voor reizigers, met plek voor twintig campers, bewaakt en omheind en met faciliteiten zoals elektra, nachtverlichting, een douchegebouw, wasmachine en de mogelijkheid om vuil water te lozen. “Het is geen camping”, benadrukt hij. “Je parkeert je camper en gaat te voet de stad in, om bijvoorbeeld De Fundatie te bezoeken, of Waanders. De meeste gasten zijn ook zestigplussers, mensen die gericht naar Zwolle komen voor geplande uitjes.”
Jaarrond staan er campers op het terrein tegenover Pathé, tot de coronacrisis. “Eerst had je nog carnaval”, zegt Jolanda. “Toen kwamen er mensen uit het hele land om het hier te vieren, of juist te ontvluchten, zoals Brabanders. Ze schrokken toen ze merkten dat we het hier ook vieren.” Gerben: “Maar de Brabanders bleven komen. Na carnaval bleek dat ze hun provincie ontvluchtten, omdat de uitbraak van corona daar zo heftig was.”
In het begin ontving het koppel nog gasten, maar toen Nederland op slot ging besloot Gerben ook dicht te gaan. “We mochten open blijven van deze veiligheidsregio. We kregen ook nog steeds aanvragen, maar we wilden niet iets faciliteren, terwijl de overheid opriep om thuis te blijven. Dus stopten we tijdelijk, net als een hoop andere ondernemers.” Een gekke tijd, meent hij. “Ineens een leeg kampeerveld. Sowieso was het heel stil in de stad.” Hij zucht. “En tja, zeven weken dicht zijn doet ook wat met je omzet.”
Het echtpaar besloot in quarantainetijd het terrein op te knappen, om toch bezig te blijven. “We hebben het hek aangepakt en een hoop andere dingen verbeterd. Voel je je toch nuttig.” Toch waren de twee maar wat blij dat twee maanden later de maatregelen werden versoepeld. “Steeds meer mocht, dus we besloten ons camperpark 11 mei weer te heropenen. Ons sanitaire gebouw moest wel gesloten blijven; dat is sinds deze week weer beschikbaar.”
Tekst gaat verder onder de foto
Langzaamaan arriveerden er weer gasten, in het begin nog ietwat aftastend. “Het was toch wennen voor iedereen. Een zelfvoorzienende vakantie, heel autonoom, want alles was nog dicht verder. Mensen gingen een visje halen, of hier bbq-en op het terrein. Simpel vermaak eigenlijk, maar de gasten vonden het heerlijk.”
Inmiddels wordt het iets drukker en krijgen Gerben en Jolanda steeds meer reserveringen. “We zetten iedereen om en om neer als het niet vol is. Bij grote drukte wordt het lastiger, maar gelukkig zijn de mensen zelf ook verstandig. Je weet dat je afstand moet bewaren.” Voor het sanitaire gebouw gelden geen regels. “Je kunt toch niet met z’n allen douchen, en bij de wasbak houd je ook gewoon afstand. Verder maken wij de boel twee keer per dag schoon.”
Gerben heeft vertrouwen in de komende periode. “Het is nog niet zo druk als vorig jaar rond deze tijd, maar dat komt wel. Alleen hopen dat er geen hittegolf komt, want dan gaan mensen eerder naar de kust. De hele zomer 20 tot 23 graden, dat moeten we hebben. Laat maar komen die vakantiegangers, wij zijn er klaar voor!”
In onze gids
Populaire rubrieken