Bob runt Zwols begrip Eetcafé De Kleine: ‘Mijn streven is het 100-jarige jubileum meemaken’

Door Hilke Vos 21 december 2018

Ruim tachtig jaar een onuitwisbaar begrip voor vele Zwollenaren. Eetcafé De Kleine is veruit het oudste familiecafé van Zwolle, waar inmiddels de derde generatie om de hoek is komen kijken. Met veel kennis en kunde bestiert Bob alweer negen jaar de zaak van zijn opa.

Het roemruchte eetcafé – aan de voet van de Peperbus – is in 1935 opgericht door Anton de Kleine en zijn vrouw. Begin jaren zeventig waren de ouders van Bob het gezicht van de kroeg, in de jaren tachtig zijn oom. Negen jaar geleden nam de Zwollenaar samen met zijn vrouw Marja het eetcafé over en zwaait er tot op de dag van vandaag de scepter. “Hierboven ben ik geboren”, zegt Bob, terwijl hij naar de ruimte boven het café wijst. “Nu woon ik er weer, samen met Marja.” Hij lacht. “Inmiddels met z’n tweetjes, maar vroeger woonden we hier met negen man. Dat was altijd stapelen!”

Afwisseling

Dat het horecaleven er bij familie De Kleine met de paplepel is ingegoten, blijkt wel. Bob werkt al vanaf zijn zestiende in de horeca en zit inmiddels dertig jaar in het vak. De Docter, café Stapp’s-Inn en club International; zomaar wat zaken waar de Zwollenaar achter de bar stond. Goede oude tijden, meent hij, al geniet hij ook volop van zijn huidige job. “Vooral de afwisseling vind ik leuk; het ene moment achter de bar, het andere moment in de keuken waar ik saté en gehaktballen bereid met dagverse streekproducten. Ik hoor wekelijks van mensen dat ze verbaasd zijn dat je hier zo lekker kunt eten. Leuk toch?”

Ook zijn kinderen raakten besmet door het virus: “Mijn dochter werkt hier in het café, één zoon is bedrijfsleider bij Woodies, de ander is kok bij Het Refter. Alleen de jongste werkt nog niet.” Bob glimlacht. “Ik push ze niet, zeg juist dat de horeca erg zwaar is. Maar ze vinden het leuk, net als ik.” Ook ooms en tantes zijn nog steeds betrokken. “Ze komen allemaal iedere vrijdag koffie drinken hier in het café, al járen lang.”

eetcafe kleinee
Foto | indebuurt Zwolle

Trouwe klanten

Bob is geliefd bij familie, maar ook bij zijn klanten. “Ik krijg altijd mooie verhalen te horen over vroeger, ook over de tijd dat mijn opa nog achter bar stond. Dat Herman Brood hier een biertje kwam drinken, met een papegaai op zijn schouder.” Ook diehard fans van eetcafé De Kleine schijnen te bestaan: “Een man uit Dalfsen bestelt hier iedere dag twee cappuccino en gaat dan zijn krantje lezen. Er komt zelfs al vijftig jaar lang een Hagenees over de vloer.” Volgens de Zwollenaar is het een beetje ons-kent-ons. “Ik hou van een dolletje, een beetje gekkigheid. Gelukkig kent iedereen mij hier goed, mensen pikken veel van me. Bij nieuwe klanten doe ik voorzichtiger, dat is toch een beetje aftasten.”

Hard werken

Hoe leuk Bob het ook vindt om de familiezaak draaiende te houden en het contact met klanten te onderhouden, het is en blijft hard werken, vooral nu hij kampt met personeelstekort. “Ik werk van 10.00 tot 22.00 uur, zes dagen per week. Een dagje sauna staat sporadisch op de planning.” Toch hoeft de café-eigenaar niet meer tot in de vroege uurtjes achter de bar te staan, zoals vroeger wel het geval was. “Eters heb ik zat, maar na tienen wordt het rustig. Alleen met carnaval is het dag en nacht feest, al heb ik daar dan weer niks mee”, lacht hij.

‘Ik hou van een dolletje, een beetje gekkigheid’

Toekomstplannen

Toekomstplannen zijn er voorlopig niet; Bob wil vooral zijn ding blijven doen, hooguit met wat meer personeel. “Mijn streven is om honderd jaar eetcafé De Kleine te halen, dus nog vijftien jaar te gaan!”


Meer over Eetcafé De Kleine ontdekken?

Eetcafé De Kleine cafés

Nu open10:00 - 22:00

Luttekestraat 22, Zwolle

Bekijk meer:cafés
d'andrea's

Hetty en Pietro openen nieuw restaurant in Zwolle: ‘Bij D’Andrea’s koken we zonder menukaart’

Ze wilden het al langer, maar hebben het nu echt gedaan: een Italiaans restaurant beginnen in hartje...

adv.