Op dit verscholen plekje in Zwolle maakt Ruud een walhalla voor vintageliefhebbers
Verscholen in de landerijen ten noorden van Zwolle ligt een nieuwe vintagehotspot. Van een stoel van Gerard van den Berg…
Wie even niet oplet, fietst of loopt er snel voorbij. Toch kan het de moeite waard zijn om de bewegwijzeringsborden aan de Luttekeweg in Zwolle te volgen. Vlakbij het Westerveldse Bos vind je een boerderijwinkel. Anneke Visser is mede-eigenaar van de zaak, die sinds kort is uitgebreid. “Mensen komen hier vooral voor groenten en vlees”, vertelt ze.
De boerderijwinkel Dijklandhoeve is sinds februari van dit jaar een stuk groter. Vooral het assortiment groenten, droogwaren en zuivel is uitgebreid. Ook aan wandelaars die het natuurrijke gebied ten noorden van Zwolle bezoeken is gedacht, want er is nu een koffiehoekje.
Hoewel de goedlachse Anneke tegenwoordig mede-eigenaar is van de zaak, was de kans dat je haar een paar jaar geleden in een boerderijwinkel zag staan een stuk kleiner. “Vroeger was ik minder met biologische producten bezig”, zegt ze. “Dat is wel veranderd, het is voor mij nu een stukje bewustwording. Je ziet de wereld veranderen ik ben me veel bewuster van de wereld die ik achterlaat aan mijn kinderen.”
In de boerderijwinkel vind je vooral streekproducten, vrijwel allemaal geproduceerd binnen een straal van dertig kilometer van de Peperbus. “Mensen komen hier vooral voor groenten en vlees. Die producten gaan het hardst”, vertelt Anneke. Ze denkt dat klanten vooral bij die producten het gevoel hebben dat ze ecologisch bezig zijn. “Ze willen lokaal eten en de producten zijn biologisch. Dat vinden ze belangrijk.” Om te zien waar een product vandaan komt, plaatst Anneke landkaarten. “Soms kopen mensen een product niet als het bijvoorbeeld niet uit Nederland komt.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Naast de boerderijwinkel vind je sinds kort ook een nieuwe vintagehotspot. Ruud van Gijssel verkoopt in een groot pand tweedehands spullen van tussen de 200 tot 30 jaar oud.
Anneke merkt dat mensen bewust kiezen voor een boerderijwinkel. “Ze combineren hun boodschappen vaak met bijvoorbeeld de Ekoplaza en niet snel met bijvoorbeeld de Jumbo of Lidl.” Ook winkelen klanten volgens de Zwolse bewuster. “In de supermarkt koop je een heel netje mandarijnen, waarvan je uiteindelijk misschien een paar rottende mandarijnen wegdoet. Hier kopen klanten drie mandarijnen als ze er drie nodig hebben.”
Als klanten een product in het assortiment missen, kunnen ze dat bij Anneke melden. “We krijgen weleens de vraag of er ook producten zijn voor vegetariërs of veganisten. Die producten hebben we nog niet, maar we zijn wel aan het kijken of voor die producten een biologische vervanging is.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Vervangt een boerderijwinkel eigenlijk een supermarkt? Anneke denkt van niet, maar merkt dat mensen die op zoek zijn naar biologische producten vooral naar een boerderijwinkel gaan. “Als mensen een biologisch product niet zo snel in de supermarkt vinden, komen ze vaak hier terecht. Maar de uitstraling van een supermarkt heeft deze zaak niet. Het blijft voor mij een boerderijwinkel met vooral groenten, fruit, vlees en zuivel.”
Dijklandhoeve is onderdeel van de Zwolse Stadslanderijen, een coöperatie van boeren in de stadsrand van Zwolle. Andere boeren die daarbij zijn aangesloten, zijn onder meer zorgboerderij en landwinkel De Huppe, biologische schapenmelkerij de Vreugdehoeve, melkveehouderij Het Rode Huis, de Kas van Kaat, Overesch Ecologische Landbouw, Bloementuin Zwolle, de Mobiele Boer en Fruit van Nien.
De Dijklandhoeve is dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
In onze gids
Populaire rubrieken