Andras en Carien wonen en werken op De Kwaak: ‘Dit is één groot avontuur’

Door Hilke Vos 19 april 2019

Een voormalige vrachtvaarder binnen de grachtengordel van Zwolle, inmiddels sfeervol verbouwd tot drijvende bistro. Andras en Carien staan nu drie jaar aan het roer van Bistro de Kwaak, waar ze werken én wonen. “Vooral in de zomer heb je zo’n instant vakantiegevoel!”

Een heerlijk stukje gras aan de Zwolse stadsgracht met een knus terras. Het zomerseizoen is net begonnen en dus transformeert De Kwaak tot en met september in een bistro waar je kunt lunchen, borrelen en dineren. Van oktober tot en met maart is het scheepsruim te reserveren voor een besloten feest of vergadering.

Nul ervaring

Carien en Andras besloten drie jaar geleden de gok te wagen en het voormalige poppentheaterschip De Kwaak te kopen. “We liepen langs en waren gelijk verliefd op deze plek”, vertelt Andras. “Carien werkte altijd in de horeca en ik ben schipper, dus een horecaonderneming runnen op een boot leek ons logisch. Daarnaast werken we beiden heel graag met mensen, dus we zitten volledig op onze plek. We begonnen met nul ervaring aan dit grote avontuur, maar zijn best snel gegroeid. En het wordt alleen maar leuker.”

terras kwaak
Foto | De Kwaak

Ontspannen sfeer

Inmiddels is de bistro uitgegroeid door een bekende hotspot in de binnenstad, waar je vooral heel ontspannen kunt zitten. “Ik denk dat dat onze kracht is”, meent Carien. “Ondanks dat je hier midden in de stad zit is de sfeer niet zo gehaast. We hebben de hele dag zon en ’s avonds geniet je in alle rust van de zonsondergang. Mensen zitten hier soms een halve dag op het terras.”

Samenwerking

Een ontspannen sfeer dus, al werkt het stel hard – samen met het team. Vijf dagen per week op de boot in de weer, plus nog allerhande zaken achter de schermen. Carien en Andras zitten zo’n beetje vierentwintig uur per dag op elkaars lip, al leidt dat tot totaal niet tot relatieperikelen. Andras: “We zijn juist volledig op elkaar ingespeeld, kunnen heel goed samenwerken. We hebben ook echt wel onze eigen taken: Carien focust zich vooral op de keuken, ik op het personeel en de bediening.” Carien lacht. “Zo komen we ook niet in elkaars vaarwater, letterlijk en figuurlijk.”

Wonen op de boot

Sinds de overname van de 110-jaar oude boot is de werkplek van de twee tevens hun woning. “Het is geweldig om hier te wonen”, jubelt Andras. “Eerst met z’n tweetjes en sinds een jaar met ons dochtertje Eva.” “Past precies”, zegt Carien. “Zij slaapt bij ons op de kamer. Verder hebben we nog twee kamertjes, plus een badkamer van ongeveer één vierkante meter. En de stuurhut is onze privékeuken. Heel knus dus!”

kwaak boot
Foto | De Kwaak

Ondanks het instant vakantiegevoel dat het gezin op de boot ervaart, is een uitje op z’n tijd een must. “We hebben onlangs een vakantiehuisje op de Veluwe gekocht, zodat we ook echt even afstand van ons werk kunnen nemen”, zegt Andras. “Doen we ook meteen nieuwe energie op, heerlijk is dat.”

Innoveren

Die ‘nieuwe energie’ is belangrijk voor het duo, want ze hebben genoeg plannen met De Kwaak. “We willen blijven innoveren”, oppert Andras. “De basis van het schip was gelukkig goed, maar we vinden het leuk om alles nog mooier te maken. We hebben nu net nieuwe windschermen, maar willen ook nog een terras op het dek, al is dat een flinke verbouwing.” Ook het aantrekken van lokale partners is belangrijk voor Andras en Carien. “We werken nu heel fijn samen met het Konkeltje, de Stadsbakker en de Zwolse Stadslanderijen, waar we biologische groenten en kaas afnemen.”

“Zo komen we ook niet in elkaars vaarwater, letterlijk en figuurlijk”

Na drie jaar ondernemen maken Carien en Andras de balans op. “We zijn gelukkig zo, hebben nog steeds ontzettend vol lol in wat we doen. Onze doelen: het schip nog mooier maken én zorgen dat nog meer Zwollenaren deze plek leren kennen!”


Meer over Bistro De Kwaak ontdekken?

Bistro De Kwaak restaurants en horeca

Nu gesloten15:00 - 22:30

Pletterstraat 22, Zwolle

Bekijk meer:restaurants en horeca
d'andrea's

Hetty en Pietro openen nieuw restaurant in Zwolle: ‘Bij D’Andrea’s koken we zonder menukaart’

Ze wilden het al langer, maar hebben het nu echt gedaan: een Italiaans restaurant beginnen in hartje...

Pasen 2019 in Zwolle: dit is alles wat je moet weten

Pasen is een van die Nederlandse feestdagen met heerlijk zomerse en vrolijke tradities. Brunchen met...

adv.