Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze fietsenzaak zit al 75 jaar in hartje Zwolle: ‘We hebben een enorme groei doorgemaakt’

Aangeboden door Scholten Fietsgoed 19 november 2020

Scholten Fietsgoed is sinds 1945 een begrip in Zwolle. Door de jaren heen is er een hoop veranderd in de fietsenzaak. ”We hebben een enorme groei doorgemaakt”, vertelt eigenaresse Monique Wouters.

Het begon allemaal in Herfte, net buiten Zwolle, waar de opa van Monique in 1925 een zaak met fietsreparatie opende. Na de oorlog verhuisde hij naar de Luttekestraat, waar Scholten Fietsgoed nog steeds te vinden is.

Uitbreiding

Toen Monique’s vader op haar zevende de zaak overnam, werd er flink uitgebreid. ”Er kwam steeds een stukje bij. De fietsenwinkel kwam in het pand van café-restaurant Neuf. Dit is nog goed te zien aan het glas-in-lood boven de ingang van de winkel. De ruimte van de voormalige discotheek De Fons werd gebruikt als magazijn. In 2000 hebben we het magazijn omgebouwd tot werkplaats.”

Lees verder onder de galerij.

Bromfietsen en gewone fietsen in de verkoop | Beeld door Scholten Fietsgoed
De hoek was eerst een tankstation en de ingang tot de werkplaats. Hier vind je nu de speed pedelecs | Beeld door Scholten Fietsgoed
De werkplaats met drie werkbanken | Beeld door Scholten Fietsgoed

Fietskledingwinkel

Het pand aan de overkant werd ingericht als fietskledingwinkel. Deze zaak werd gerund door Monique’s moeder en tante. Het was één van de redenen waarom Scholten Fietsgoed een grote speler in de fietsenbranche werd. ”Voor veel fietsenwinkels was kledingverkoop bijzaak”, legt Monique uit. ”Wij vonden het belangrijk mensen ook op dat gebied goed te kunnen adviseren.”

Snelle service

Een andere reden waarom Scholten het al 75 jaar zo goed doet, is de service. ”We hebben een goed en hecht team. Veel werknemers zijn al jaren in dienst. Iedereen heeft zijn specialiteit, of je nu in de winkel of in de werkplaats staat.” Ook snelheid is een speerpunt. ”Dat was in de tijd van opa al zo”, blikt Monique terug. ”Als je je fiets wegbracht voor reparatie kon je ‘m meestal dezelfde middag nog ophalen. Dat hebben we er in gehouden.”

Tekst gaat verder onder de galerij.

Monique opent het nieuwe pand | Beeld door Scholten Fietsgoed
De etalage | Beeld door Scholten Fietsgoed
Luttekestraat 13 | Beeld door Scholten Fietsgoed

Overname en verbouwing

Dat Monique na haar vader aan het roer zou staan van Scholten Fietsgoed, stond niet altijd vast. ”Mijn vader zei leer zelf maar een vak, dan kun je kiezen.” Dus maakte ze carrière in de ICT, maar de fietsenzaak bleef haar interesse houden.

In 1998 nam Monique de zaak over van haar vader. Het werd een vliegende start. In 2000 onderging de winkel een grote verbouwing, waarbij de verschillende panden werden samengevoegd tot één winkel. ”Ik zag de vraag langzaam veranderen”, vertelt Monique. ”De fiets werd – naast vervoersmiddel – steeds vaker gebruikt voor hobby en sport.”

Na de verbouwing werd het assortiment uitgebreid. Er kwamen ligfietsen bij en een grote bovenverdieping met race- en atb-fietsen. Het resultaat: een ruime winkel met meer dan 2000 m2 aan (elektrische) fietsen en fietsaccessoires, waaronder ook een ruime collectie fietskleding en een geavanceerd meetsysteem. Later kwam hier ook nieuwe afdeling speed pedelecs (supersnelle elektrische fietsen) bij.

Lees verder onder de foto’s. 

De ingang van de winkel nu | Beeld door Scholten Fietsgoed
Hoek Luttekestraat/Papendwarsstraat nu | Beeld door Scholten Fietsgoed

Altijd in de buurt

Maar Monique had nog meer plannen. ”Het leek me handig als onze klanten in Stadshagen sneller en makkelijker terecht konden voor een reparatie of advies. Toen we een fietsenzaak in Stadshagen konden overnemen, kwam dat dus perfect uit.” Later kwam er ook een extra filiaal in Zwolle Zuid bij en zodoende is Scholten Fietsgoed altijd in de buurt.

75 jaar Scholten Fietsgoed

De maand november staat helemaal in het teken van 75 jaar Scholten Fietsgoed aan de Luttekestraat. ”We hadden het graag groots met onze klanten gevierd, maar dat kan nu niet. Om er toch samen bij stil te staan krijgt elke klant een klein cadeautje en hebben we een aantal leuke acties.”

Ben je benieuwd naar de aanbiedingen? Klik dan op de oranje button!

Lees ook:

Wouter werkt al jaren bij Scholten Fietsgoed: ‘Het is meer dan alleen fietsen verkopen’

Van bijbaan naar vaste baan: inmiddels werkt Wouter Krabbendam al veertien jaar bij Scholten Fietsgo...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Scholten Fietsgoed. Meer over Scholten Fietsgoed ontdekken?

Scholten Fietsgoed

Gesloten08:00 - 18:00

Luttekestraat 13, Zwolle

adv.