Massagraf voor vampiers gevonden

Aangeboden door Zwolse theaters
- Geldig vanaf 31 okt 2017 - Geldig vanaf 31 oktober 2017 t/m 26 nov 2017 t/m 26 november 2017 Topper
Deze aanbieding is al verlopen
Bekijk alle aanbiedingen

Tijdens werkzaamheden aan de Blijmarkt in Zwolle bij Odeon hebben archeologen een massagraf gevonden met tientallen skeletten van vermeende vampiers. De lijken werden met een steen in hun mond gevonden. Volgens de archeologen was de steen bedoeld om te voorkomen dat zij zich te goed zouden doen aan andere lijken.

Zwolse theaters en het personeel van Odeon is geschokt op het nieuws: “Binnenkort is er zelf een voorstelling over vampiers, Kinderen van Judas, door Theatergroep Oostpool maar dit hadden we niet zien aankomen, zelfs niet vandaag met Halloween.” Wel heeft het personeel van Odeon in het verleden vaker aangegeven last te hebben van een vleermuizenplaag rondom het pand. Onderzocht wordt nu of de graven wellicht verband houden met de plaag.

Blijmarkt en de graven

De werkzaamheden vinden plaats vanwege onderhoud aan leidingen. Voorbijgangers kijken hun ogen uit. Deze nieuwe vondst brengt meer los bij de geïnteresseerden: “Vampiers, daar heb ik eigenlijk nooit in geloofd. Maar na dit te hebben gezien begin ik toch te twijfelen” zegt een voorbijganger terwijl hij aan het hek staat toe te kijken hoe de skeletten secuur worden blootgelegd met een borstel.

kinderen_van_judas_scenefoto_sanne_peper
Kinder van Judas scenefoto | Foto: Sanne Peper

Vampiergraven

Tussen 1300 en 1700 toen de pest in heel Europa huishield had men weinig kennis van de wijze waarop lijken ontbinden. Soms openden ze een massagraf en zagen ze dat er bloed uit de mond van doden kwam en dat het haar was gegroeid. De lijken waren vaak ook opgeblazen door het gas. Hierdoor dacht men dat deze onsterfelijken andere lijken aten en zo nooit echt overleden. Men dacht dat het begraven met een steen in de mond een oplossing zou zijn voor dit probleem. (Bron: NU.nl)

Zwolse theaters theaters

Op aanvraag

Blijmarkt 25 (Schouwburg Odeon), Zwolle

Bekijk meer: theaters