Zelfde naam, zelfde baan: handhavers Michael, Maikel en Michael kijken alle drie om als je ‘Hey Mike!’ roept
Je zal alle drie maar handhaver zijn, in hetzelfde team zitten bij Handhaving Zoetermeer en allemaal Michael heten. Dat maak je alleen maar mee in onze stad!
Vooruit, we zullen eerlijk zijn. Twee handhavers heten Michael, de derde Maikel. Maar bij de uitspraak van deze namen hoor je geen verschil. Op kantoor en op straat wil er nog weleens verwarring ontstaan als iemand “Hey, Mike!” roept.
Roepnummers
Gelukkig werkt Handhaving Zoetermeer met roepnummers via de portofoons. “Elke boa heeft een eigen nummer. Op die manier roepen we elkaar op en communiceren we. In onze berichten op sociale media vind je ook onze persoonlijke nummers. Zo gebruik ik ^18 als ik een post plaats op bijvoorbeeld Facebook“, zegt Michael Blom.
Handhaver 2.0
De handhavers van nu zijn allang niet meer de parkeercontroleurs of toezichthouders van vroeger. “We streven naar leefbaarheid in de stad”, legt Michael de Vries uit. Hij was handhaver in de wijk Oosterheem en loopt nu stage als senior handhaver. Over een tijd mag hij de aansturing van een ploeg op zich nemen. “In Zoetermeer doen we meer dan in andere gemeenten. Jeugdoverlast en ondermijning vormen een groot probleem in onze stad. Zoetermeerders kennen ons steeds beter omdat we zichtbaar zijn op straat. Dit schept vertrouwen en hierdoor durven ze ook sneller een melding te doen.”
Er gebeurt veel in het centrum
Handhaver Michael Blom kun je vaak op zijn fiets tegenkomen in het Stadshart en het Dorp. “Ik heb contact met het winkelend publiek, bewoners, ondernemers en de horeca. Plekken waar veel mensen komen en veel gebeurt”, zegt Michael. “Denk aan uitgaan, gebruik van softdrugs en evenementen. Het centrum is een ander werkgebied dan de andere woonwijken in Zoetermeer.”
Liever een band opbouwen in de wijk
De blonde boa Maikel Vermeij is voornamelijk zichtbaar in de wijk Oosterheem. Daar raakt hij steeds meer bekend onder bewoners, scholieren en de jeugd. Maar het aantal meldingen bij Handhaving neemt ieder jaar toe waardoor de boa’s niet altijd in hun eigen wijk kunnen zijn. “Ik blijf liever in Oosterheem om een band op te bouwen met de bewoners. Helaas moeten we, bij een melding in een andere wijk, onze post verlaten. Ik hoop dat we in de toekomst meer handhavers erbij krijgen. Zo hebben we meer tijd voor een kletspraatje voor bijvoorbeeld eenzame mensen en we kunnen meer preventief werk doen om meer problemen te voorkomen.”
Op de fiets of met de bus
De boa’s van Handhaving Zoetermeer zien we vaak op de fiets door de stad rijden. Michael Blom: “Het liefste zit ik op mijn fiets, zo zijn we ook meer zichtbaar. Daarmee rijd je snel van de ene plek naar de andere in je eigen wijk. Maar bij meldingen gebruiken we meestal het handhavingsbusje. Dat gaat sneller, als je bijvoorbeeld van Oosterheem naar Meerzicht moet, en voor onverwachte dingen. Zoals bij wegafzettingen of als er een weesfiets mee moet.”
Jij in dat blauwe pakkie
De drie noemen elkaar steevast Mike. Hoe noemen Zoetermeerders ze eigenlijk? “Sommigen kennen ons bij onze voornaam”, legt Maikel uit. “Of ze roepen meneer van de Handhaving, of jij in dat blauwe pakkie!” Hoe ze ook genoemd worden: Michael, Michael en Maikel hebben veel plezier in hun werk. “Mensen zijn blij als we een structureel probleem kunnen oplossen”, zegt Michael Blom. “Dat geeft ons veel voldoening. We werken met bewoners, wijkagenten en buurtwerk om samen tot oplossingen te komen. Vaak bel ik na afloop nog even aan bij de melder om na te praten. Hiermee laten we ons zien en dat geeft een goed gevoel, bij beide partijen.”
Want de vrijheid moet gevierd worden. Kom je ons tegen, spreek ons gerust aan daar zijn wij voor.
— Handhaving Zoetermeer (@THHZoetermeer) May 5, 2022
Laten wij er met zijn allen een top feest van maken, want na drie jaar kan dit eindelijk weer!#5mei #Bevrijdingsdag #evenement #vrijheid #bevrijd #toezicht #Zoetermeer #Handhaving pic.twitter.com/t98kFYmIyE