Wel opnamen gemaakt, niet uitgezonden: Dit verhaal van Joyce zagen we niet bij Nachtdieren

Selfie van Joyce en Raven

Op woensdagavond 16 februari zaten we klaar voor de buis om de nachtelijke avonturen van Raven van Dorst in Nachtdieren in Zoetermeer te zien. Maar helaas kwam onze stad er weinig in voor. Terwijl er wel opnamen waren gemaakt in het atelier van de Zoetermeerse Joyce. We namen contact met haar op want op indebuurt hebben we altijd plek.

In Nachtdieren gaat Raven van Dorst op zoek naar de nachtelijke mysteries in een stad. In januari reed Raven in hen Mustang naar Zoetermeer, op zoek naar mensen die ’s nachts nog actief zijn. Zo klopte hen ook aan bij het atelier van Joyce Heymen in Rokkeveen. Joyce deelde een ontroerend verhaal met Raven en liet hen kennis maken met haar bijzondere hobby.

Met aceton de gezichtjes verwijderen

Na haar avonddienst in de zorg kan Joyce niet gelijk slapen. Om haar creativiteit kwijt te kunnen, duikt ze haar atelier in waar ze barbies uit elkaar trekt en daar nieuwe kunstwerkjes van maakt. “Met een muziekje aan haal ik de poppen uit elkaar. Het zijn Monster High Amerikaanse barbiepoppen die ik tweedehands op de kop tik. Ik vind ze zo lelijk dat ik ze mooier wil maken. De haren knip ik af en met aceton verwijder ik de gezichtjes.”

Kleine kunstwerkjes voor de verkoop

De kale poppen krijgen een nieuw kleurtje, een ander kapsel en nieuwe kleding. “Ik heb eens een zeemeermin gemaakt. De benen heb ik weggeknipt en van een epoxy een staart gemaakt. In het hoofd blijven gaatjes over waar de haren zaten. Met synthetisch haar maak ik een nieuwe haardos. Lachende of zielige gezichtjes teken ik met een pastelpotlood op het hoofd. Het worden kleine kunstwerkjes waar best vraag naar is. Daarom verkoop ik ze. Eigenlijk wil ik ze nier wegdoen maar ik vind het een eer als iemand mijn werk wil kopen.”

Lees het verhaal verder onder deze post –>

"Mermaid "Gemaakt van epoxy klei, doll hair, pasels en met lavasteen als sokkel.Hoogte 48cmBij interesse, graag een pb'tje😊

Posted by Zoete kunst on Friday, December 10, 2021

Met toegangscode naar je moeder

Joyce werkt sinds kort als zorgmedewerkster op een psychogeriatrische afdeling. Oftewel, ze werkt met mensen met dementie. Ze werd op het idee gebracht nadat haar moeder op 54-jarige leeftijd met het syndroom van Korsakov in een verzorgingshuis terecht kwam. Korsakov lijkt op dementie alleen wordt het veroorzaakt door een alcoholprobleem waarbij er een ernstig tekort aan vitamine B1 ontstaat. Geheugenverlies is het gevolg. “Mijn moeder zat daar opgesloten als veel te jonge vrouw tussen de dementerende ouderen. Met een toegangscode kon ik bij haar komen. Ze hoorde daar helemaal niet. Haar vriend, mijn zus en ik zorgden voor haar. Ze at niet meer en takelde steeds verder af.”

Zorgopleiding volgen

Door bloedingen kwam haar moeder in een rolstoel terecht en herkende ze haar dierbaren niet meer. “Dat vond ik het allerergste wat je als kind kan meemaken. De aarde zakte onder mijn voeten weg. Uiteindelijk is ze met medicatie in slaap gebracht en na een week overleden.” Joyce werkte in een Zoetermeerse motorzaak en vroeg zich na het overlijden van haar moeder af waarom ze haar passie niet volgde. “Wat ik heb meegemaakt en gezien in het verzorgingshuis bracht mij op het idee een zorgopleiding te gaan volgen. Nu werk ik met mensen met dementie maar uiteindelijk wil ik in een Korsakov kliniek werken. Mensen zoals mijn moeder helpen en een leuke tijd geven.”

Raven op mijn roze stoel

Hetzelfde verhaal heeft Joyce verteld aan Raven van Nachtdieren. Ze vindt het erg jammer dat het niet uitgezonden is. “Het blijkt dat er meer opnamen gemaakt worden dan dat er gebruikt worden”, legt ze uit. “Maar het was een gek idee dat Raven in mijn atelier was. Ik volg hen programma elke week. Hen zat op mijn roze pluchen stoel in hen leren jack en zwarte handschoenen. Achteraf hebben we nog nagekletst. Uiteindelijk reed Raven pas om half vier weg in hen Mustang. Mijn buren hebben er niks van gemerkt.”

Zoetermeer was kort in beeld in Nachtdieren. Wil je de beelden over Michelle en het nachtelijke bezoek van Raven bij haar thuis zien? Bekijk dan de video hieronder:

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Zoetermeerder van de Week

Ga naar “Zo gaat het nu met Joel en hond Moaca zonder snuit: ‘We worden vaak herkend op straat’”

Zo gaat het nu met Joel en hond Moaca zonder snuit: ‘We worden vaak herkend op straat’

Joel en hond Moaca Zoetermeer
Ga naar “Docent en Erasmiaan Hans Meijer: ‘Elke maand is er wel een feestje te vieren’”

Docent en Erasmiaan Hans Meijer: ‘Elke maand is er wel een feestje te vieren’

Hans Meijer Zoetermeer
Ga naar “Brandweerman Anton wandelt elke werkdag vanuit Zoetermeer naar de kazerne in Den Haag”

Brandweerman Anton wandelt elke werkdag vanuit Zoetermeer naar de kazerne in Den Haag

Anton van Osch brandweer Zoetermeer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “JBL Flip Essential speaker van € 49,99 voor € 29,99”

JBL Flip Essential speaker van € 49,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Duo rolgordijn € 14,99”

Duo rolgordijn € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Service-adviseur / receptionist”

Service-adviseur / receptionist

 • Van der Linden Groep (locatie Zoetermeer)
 • Fulltime
Van der Linden Groep vacature junior service-adviseur-receptionistVan der Linden Groep vacature junior service-adviseur-receptionist

Topper

Ga naar “Financial Controller (32-38 uur) – Bouwhof”

Financial Controller (32-38 uur) – Bouwhof

 • Bouwhof
 • Fulltime/Parttime
Bouwhof Zoetermeer

Agenda

Ga naar “UITfestival”

UITfestival

 • CKC & partners
 • Van 9 sep t/m 10 sep

Topper

Ga naar “Locomotion Reünie”

Locomotion Reünie

 • 24 september 2022
Locomotion Reünie 2019
Ga naar “Halloween”

Halloween

 • Stadshart
 • Van 22 okt t/m 30 okt
Halloween 2018 Zoetermeer
Ga naar “Geuzendag / Geuzenwandeling Zoetermeer”

Geuzendag / Geuzenwandeling Zoetermeer

 • 25 september 2022
Geuzenloop Zoetermeer
Ga naar “SweetLake Festival Zoetermeer”

SweetLake Festival Zoetermeer

 • 27 augustus 2022
Sweet Lake FestivalSweet Lake Festival