Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waaghals André klimt en springt over obstakels in het Stadshart

Door Marijke Helsloot 9 april 2019

André Sannikov (19) is freerunner. Een echte waaghals die zich met creatieve salto’s, sprongen en trucs over obstakels op straat begeeft. Je kunt hem tegenkomen op het Cadenzaplein en in het park tegenover de Action in het Stadshart. Kijk niet raar op als je opeens een paar benen in de lucht ziet vliegen. Een video met zijn stunts vind je onderaan.

‘Hoe doe je dat?’, vragen wij ons af als André als een plank van 90 graden aan een paal gaat hangen. “Gewoon”, legt hij uit. Met één hand duwen tegen de paal en met de andere hand trekken.” Zijn acrobatiek trucs zijn werkelijk heel cool. Als een elastieken veertje springt en maakt hij salto’s over een reling, een bankje en een paar rotsblokken in het park.

Nadoen

Vanaf zijn twaalfde houdt de geboren Rus zich bezig met zijn favoriete sport. “Ik zag vaak mensen buiten trucjes doen bij basisschool De Elzenhoek waar ik op school zat. Ik probeerde het na te doen maar viel steeds. Daarom ben ik een jaartje trainingen gaan volgen. Daarna heb ik het mijzelf eigen gemaakt en ben ik lessen gaan geven aan kinderen”, vertelt André.

Expressie

André ziet freeruning niet zozeer als een sport, maar meer als een expressie, net zoals dans. “Je hebt er voornamelijke mentale kracht voor nodig en uiteraard ook genoeg fysieke. Ik kijk naar een plek waar ik naartoe wil en dan ga ik bedenken hoe ik dat ga aanpakken. Van tevoren maak je een plan en daarnaast moet je er zeker van zijn dat je het kunt. Freerunning is niet zomaar een paar leuke sprongen en salto’s maken. Er is heel goed over nagedacht waardoor de kans op een val of op blessures klein is. Met alle risico’s houd ik rekening en ik weet hoe ik mijzelf kan opvangen als ik dreig te vallen. In die zeven jaar heb ik nog niks gebroken. Oké, ik heb wel een keer mijn scheenbeen open gehaald en ben eens hard met mijn gezicht op een betonnen bok gevallen.”

Het vervolg en de video zijn onder de foto’s te zien

André maakt een salto in het plantsoen bij Cadenza

Stuntwerk

Naast zijn favoriete sport wil André freerunning ook professioneel gaan inzetten. Hij ziet zijn stunts graag terug in reclamefilms, televisieprogramma’s, op sociale media en op het filmdoek. “Bedrijven kunnen mij inhuren als ze op zoek zijn naar stuntwerk in een film of op televisie. Het lijkt me heel tof om de wereld over te reizen en mij internationaal bezig te houden met freerunning. Net als in de danswereld wil ik een naam opbouwen en meedenken aan creatieve producties waarin ik en eventueel andere freerunners in beeld zijn.

Kinderen

André traint het liefst buiten. Zijn lessen voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar zijn indoor. “Ik geef les in zalen waar we de straat nabootsen met obstakels. Mijn leerlingen en hun ouders voelen zich hierdoor veiliger zodat ze meer durven. Op straat weet je niet altijd wat je tegen kunt komen. De kinderen hebben het helemaal naar hun zin want ze kunnen lekker springen en rennen. Tegelijkertijd groeien ze fysiek en mentaal waardoor ze sterker in hun schoenen staan. Dat is leuk om te zien”

Bekijk de video

Wil je freerunner André en zijn stunts volgen? Misschien kom je hem tegen in het Stadshart. Online kun je hem ook volgen via zijn Instagram pagina.

En kijk deze toffe video:

 

Lees ook:

Stanley Uchtmann Zoetermeer

Met uitsmijter Stanley in de buurt voelt iedereen zich veilig

Uitsmijter Stanley, wie kent hem niet? Vroeger was hij dé portier voor discotheek Amphion en vroeg h...
Hester Goeman Zoetermeer

Hester fotografeert honden: “Puppy’s en sporthonden zijn m’n favoriet. Katten zijn te eigenwijs”

Hester Goeman kwam als kind al met zielige en gewonde dieren thuis. In fotocamera's was ze niet geïn...
Schooltandarts Zoetermeer

Karin werkt voor de schooltandarts die met de bus langs basisscholen rijdt

Gaan jouw kinderen naar de schooltandarts of ben je er zelf vroeger naartoe gegaan? De bus van de sc...

adv.