Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tof! Margot geeft les in zeemeerminzwemmen

Door Marijke Helsloot 8 oktober 2019

Zwemmen als een zeemeermin: dat is toch alleen maar voor meisjes. Zwemmen als de kleine zeemeermin Ariël in badpak met een mooie, glanzende staart om je benen en voeten. Niks is minder waar! Want zeemeerminzwemmen is een pittige work out voor volwassenen (en ja, ook voor mannen!) waar je een supersterk lichaam van krijgt. Zwemdocente Margot geeft er in Zoetermeer les in.

Eigenlijk is Margot van der Wal een Rotterdamse maar ze is de hele week te vinden in het Zoetermeerse binnenbad van het Keerpunt. Daar geeft ze kinderen en volwassenen zwemles en dus ook lessen zeemeerminzwemmen. “Het is een hele gave les waar er veel gevraagd wordt van je lichaam”, legt Margot uit. “Ik geef les in zeemeerminzwemmen aan alle leeftijden en iedereen vindt het hartstikke leuk. In het begin is het wat onwennig met zo’n staart aan je benen maar als je eenmaal de techniek een beetje doorhebt, kun je als een raket van de ene kant van het bad naar de andere kant zwemmen. En het is zo goed voor je lichaam. Je hebt na afloop geen spierpijn, je lichaam wordt sterker en de kans op blessures is klein.”

Voilà

Uiteraard probeerden wij ook een lesje uit bij Margot want, hé, dan kun je er pas echt goed over schrijven. De eerste uitdaging begint met het aantrekken van de staart. Je hebt de keuze uit hele mooie stoffen in de kleuren turquoise, roze, zeegroen en blauw. Je stapt met je voeten door een relatief klein gat om vervolgens de glimmende stof richting de bovenbenen te trekken. De strakke stof omsluit de benen waardoor ze goed bij elkaar zitten. Lopen wordt dan wat lastig dus het is handiger om aan de rand van het zwembad te zitten. Vervolgens stop je je voeten in een soort vin waaroverheen je de stof bij trekt. En voilà! Je bent omgetoverd tot een zeemeermin.

Vloeiende beweging

Zwemdocente Margot doet aan de kant staand de bewegingen voor die je in het water moet gaan oefenen. Een zeemeermin beweegt in vloeiende bewegingen met haar hele lichaam. Met de handen uitgestrekt boven haar hoofd laat Margot de bewegingen van de handen, armen, hoofd, buik en benen zien. Hiermee is je hele lichaam in beweging en kun je vooruit komen in het water. Een pittig lesje waar je stevige rug-, buik- en bilspieren van krijgt. In het begin is het heel erg wennen dat je voeten bij elkaar gebonden zitten. Maar zodra je de vloeiende beweging onder en boven water aanvoelt, gaat het steeds een beetje beter.

Het artikel gaat verder onder de foto’s

Zwemdocente Margot en haar leerlingen

Kunstjes

“Het is zo leuk om te doen”, vertelt Margot enthousiast. “Een leerling van mij had altijd watervrees. Maar ze heeft het overwonnen en geniet nu volop van deze workout in het water. Tijdens de eerste lessen leer ik iedereen de technieken om goed te kunnen zeemeerminzwemmen. Daarna gaan we steeds verder door kunstjes aan te leren zoals koppeltje duikelen in het water, onder water te draaien, door hoepels te zwemmen en salto’s te maken. Het is ook leuk om naar beneden te duiken en je staart in de lucht te houden. Net als een echte zeemeermin. Of er ook mannen meedoen? Ja, hoor! Ik heb weleens twee vaders les gegeven omdat hun dochters erbij waren. En in plaats van een zeemeerminvin bestaan er ook haaienvinnen. Mochten bijvoorbeeld jongens dit liever willen.”


Meer over Watergym & Bootcamp ontdekken?

Watergym & Bootcamp bootcamp

Op aanvraag

Van der Hagenstraat 11, Zoetermeer

Bekijk meer:bootcamp

Lees ook:

JIm

Dit zijn de favoriete herenmodezaak, sportschool, Thai en méér van Jim

Jim is sportinstructeur bij een Zoetermeerse sportschool en hij crosst vrolijk rond op z'n gave moto...
Robbert Roos

Stadsdichter Robbert: “Tijdens Zondag in ’t Park barst er altijd wel iemand in tranen uit”

Stadsdichter Robbert Roos schrijft de mooiste, vrolijkste en meest ontroerende gedichten zelf en dra...
Zoetermeerder van de week

Tim haalt de grootste vissen uit de wateren van Zoetermeer

Je hebt hem misschien wel eens gezien in zijn boot: Tim van Wijk. Al zijn hele leven woont hij in Zo...

adv.