Prachtig! Tom onderhoudt samen met buurtgenoten het Seghwaert Park

Door Marijke Helsloot 14 mei 2019

Ben je weleens in het Seghwaert Park geweest? Een prachtig park dat wat verstopt ligt tussen de straten Vuurdoornpark, Wingerdpark en Weigeliapark. Dat het er zo mooi uitziet, komt voor een groot deel door de energie die buurtgenoten erin steken. Een van die vrijwilligers is Tom Keek. We treffen hem tussen de bloeiende planten in het park in Seghwaert.

Seghwaert Park

“Ik woon hier aan het Seghwaert Park”, vertelt Zoetermeerder Tom, en wijst richting de eengezinswoning met een houten gevel. “Ik woon hier al jaren en samen met een paar buurmannen onderhouden we deze bijzondere plek. Mensen uit Seghwaert kennen deze plek meestal wel maar als je niet uit de wijk komt, ben je verbaasd wat een mooi stukje natuur je hier vindt. En daar mogen wij in werken”, vertelt hij trots.

Verstoppertje

Want prachtig is het park zeker. We komen aan vanaf de Weteringdreef en zien opeens een steil trappetje omhoog. Dat is een ingang naar het park dat zelfs hier en daar wat heuvelachtig is. “Nu is het een doordeweekse dag en is iedereen aan het werk of naar school. Maar zodra iedereen thuiskomt, is het hier hartstikke druk. Kinderen spelen verstoppertje en ze kunnen klimmen in de bomen. Hondeneigenaren laten hier hun honden uit en er is een speeltuin. Er staan nog een paar hele oude bomen maar die moeten misschien gekapt worden. Te groot is ook niet goed.”

Ondernemer

Tom kijkt trots naar de bloeiende planten in het warme lentezonnetje. “Kijk eens hoe mooi alles erbij staat. Het is natuurlijk de mooiste tijd van het jaar. Met mijn buurtgenoten snoeien we de planten en struiken, zetten we nieuwe in het plantsoen en halen we het onkruid weg. We krijgen subsidie vanuit de gemeente om het park te voorzien van nieuwe planten. Elke dag doe ik mijn rondje door het park om te zien hoe alles erbij staat. Ik ben zelfstandig ondernemer en ik werk fulltime maar zodra het kan, ben ik in het park te vinden.”

Bijenroute

Bijenroute Zoetermeer
Bijenroute

In Seghwaert is door de gemeente en buurtgenoten de bijenroute uitgezet. “Mijn buurman heeft een mooi bijenhotel gemaakt zodat de bijen daar kunnen verblijven. De bloeiende planten en bloemen zorgen ervoor dat er genoeg voedsel te vinden is. Ook hangt er een lieveheersbeesthuisje. De bijenroute start vanaf Hof van Segwaard en gaat zo door de hele wijk. We zijn tenslotte dé bijenstad van Nederland.”

Alle bloembollen verzamelen!

Seghwaert Park Zoetermeer
Inzameling bloembollen

In de grond zien we een bordje staan met de tekst ‘bloembollen uitgebloeid’. “Als je je bloembollen zat bent, dan kun je de bollen hier inleveren”, legt Tom uit. “We herbruiken ze en planten de bollen opnieuw in het plantsoen. Zo kunnen we met de hele buurt genieten van de bloemen. En de insecten genieten mee! Mensen weten steeds meer deze plek te vinden: regelmatig vinden we bollen terug in het adoptie-mandje.”

Adoptiegroen

Vanuit de gemeente worden er ook werkzaamheden verricht in het park. “Groot onderhoud kunnen en mogen we niet zelf doen. Snoeiwerk en het opruimen van groot tuinafval worden geregeld via de gemeente. En er is een hovenier die het gras maait. Ik let wel op of dat goed gaat want dit gebeurt niet altijd netjes. Bloemen of andere bloeiende planten sneuvelen nogal eens. Met elkaar ontvangen we subsidie van de gemeente omdat we ons hebben aangemeld voor het onderhoud van zogenaamd adoptiegroen. Alle Zoetermeerders kunnen dat aanvragen. Je krijgt een bepaald bedrag voor de aankoop van planten. Het onderhoud verzorg je met buurtgenoten onderling. Hartstikke leuk om te doen. Met elkaar zorgen we voor een mooie woonplek waar iedereen van kan genieten.”

Lees ook:

Ingrid en Wim

Dikke kans dat Wim en Ingrid jou ter wereld hebben geholpen

Wim en Ingrid: een Zoetermeers echtpaar met een eigen verloskundigenpraktijk. Dat zie je niet vaak. ...
Stanley Uchtmann Zoetermeer

Met uitsmijter Stanley in de buurt voelt iedereen zich veilig

Uitsmijter Stanley, wie kent hem niet? Vroeger was hij dé portier voor discotheek Amphion en vroeg h...
Afval Zoetermeer

Onderzoek toont aan: Bezoekers Rokkeveen, De Leyens en Oosterheem vinden hun winkelcentrum het schoonst

In de ranglijst schoonste winkelgebieden krijgt Zoetermeer eindcijfer 7 als het gaat om het schoonst...

adv.