Peter runde de Pasta Company en vertrok toen naar Curaçao: ‘Ik dacht: nooit meer stress.’

Peter in Curacao

Peter van den Boom (49) runde tot 2015 met veel succes de Pasta Company in Zoetermeer, totdat een hersenbloeding zijn leven een onverwachte wending gaf. Peter verhuisde met zijn gezin naar Curaçao! Wij spraken Peter over zijn buitenlandse avonturen.

Een nieuw huis

Als we Peter spreken zit hij op een zonnig terras. Hij is net verhuisd naar Leersum en heeft nog geen wifi in zijn nieuwe woning. “Mijn kinderen mopperden al dat we nog steeds geen internet hebben. We zitten pas twee dagen in ons nieuwe huis. In Curaçao kun je makkelijk vijf weken op internet wachten.”
Curaçao is niet de enige buitenlandse bestemming waar Peter heeft gewoond. Deze 49-jarige ondernemer, Brabander van oorsprong, heeft er namelijk een avontuurlijke carrière opzitten.

De wereld over

Peter groeide op in Berkel-Enschot en ging studeren aan de hotelschool in Tilburg. Al tijdens deze opleiding vertrok hij voor het eerst naar Curaçao om daar stage te lopen. “Dat was in 1994, het was er toen heel anders dan nu. Je kon niet skypen of videobellen. Om het thuisfront te bereiken moest je naar een plein toe waar telefooncellen stonden. Daar moest je dan muntjes inwerpen om te bellen.” Peter was meteen gek op het eiland, toch keerde hij na zijn studie niet meteen terug. Peter: “Ik werkte na mijn opleiding een jaar op een cruiseschip en heb daarmee de hele wereld over gevaren. Van Nice, naar Afrika, naar Hongkong… Noem maar op! Ik werkte er als hoofdober. Hard werken, maar heel erg leuk.”

Stropdassen strikken

En hard werken was het zeker: drie diensten per dag, zeven dagen per week. “Na zo’n periode van vijf maanden werken, had je wel twee maanden vrij.” Op het schip leerde Peter veel mensen kennen. “We hadden een gezellige groep collega’s uit allerlei landen. De machines werden vooral bediend door Filippijnen, het management was grotendeels Noors. Iedereen hielp elkaar waar het kon. Zo was ik één van de weinigen op het schip die netjes een stropdas kon knopen. Dit deed ik dan ook voor veel van mijn collega’s. In ruil daarvoor kreeg ik van de catering extra bier of maakte iemand mijn kamer schoon.”

Zwitsers hotel

Na een aantal jaar op zee te hebben gewerkt, besloot Peter een andere droom te verwezenlijken: werken in een sterrenhotel in Zwitserland. “Mensen in de hotelwereld weten: als je in de goede hotels van Zwitserland kunt werken, dan kun je óveral werken. Daarom streefde ik ernaar om dat te doen.”
Samen met een vriend van de hotelschool reed Peter op de bonnefooi naar Zwitserland en klopte bij verschillende hotels aan. Uiteindelijk werd hij aangenomen bij een vooraanstaand vijfsterrenhotel in Zürich. “Op de werkvloer heb ik toen heel snel Zwitsers-Duits geleerd.”

Beeld: Peter voor de Pasta Company | Beeld: Ron Jenner

Pasta Company in Zoetermeer

Het volgende avontuur van Peter was er eentje binnen onze eigen landsgrenzen, namelijk in ons mooie Zoetermeer. “Een goede vriend, die ik had leren kennen op het cruiseschip, had twee Pasta Company-restaurants. Ik sprak hem daar vaak over en zei hem altijd: als je er nog een gaat openen, dan doe ik mee! Kort daarna kwam de vestiging in Zoetermeer en daar werd ik bedrijfsleider.” De eerste vesteging van Pasta Company opende aan de Markt, later verhuisde deze naar de Dorpsstraat. In de nieuwe locatie kwam ook een grillrestaurant.

De burgemeester plagen

Peter vond het fijn om in Zoetermeer te werken. In 2003 werd hij samen met Tom, de vriend met wie hij in Zwitserland werkte, eigenaar van drie Pasta Company-zaken. “Ik vond het heerlijk om te ondernemen in Zoetermeer. We zaten op Markt 1, het stadshuis op Markt 2. Ik vond dat altijd zo grappig, dat wij nummer 1 als huisnummer in plaats van de gemeente. Ik plaagde de burgemeester er vaak mee. Ik had sowieso een hele goede band met de mensen op het stadshuis. Ze kwamen na werktijd vaak bij ons eten of borrelen. Als ik ergens een vergunning voor nodig had, liep ik zo even binnen. Eigenlijk voelde het net alsof ik in een klein dorp zat.”

Machtigste persoon

Peter was op verschillende manieren betrokken bij het Zoetermeerse horecaleven. Hij was actief bij een aantal verenigingen die de kwaliteit en gastvrijheid van de lokale horeca waarborgden. Op de klanten in Zoetermeer was hij erg gesteld. “Mensen kenden mijn verhaal en ik dat van hen. Met veel van mijn klanten heb ik echt een band gekregen. Toen mijn kind geboren werd bijvoorbeeld, werd dat groots gevierd in de zaak.” Peter werd ook eens uitgeroepen tot één van de machtigste mensen van Zoetermeer. “Dat vond ik wel even gek, maar het klopt dat ik door mijn werk veel connecties heb.”

Hersenbloeding

In september 2015 gebeurde er echter iets dat Peters leven op zijn kop zette: hij kreeg een hersenbloeding. “Ik was in Woerden voor een bijeenkomst met veel mensen uit de horecawereld, en voelde me eigenlijk prima. Ineens liet ik een papier uit mijn hand vallen. Ik maakte me geen zorgen en voelde me nog steeds goed… Toen merkten omstanders dat mijn gezicht begon te hangen. Kort daarna werd ik met een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.” Ondanks dat Peter in de ambulance nog grapjes zat te maken, bleek in het ziekenhuis meteen dat het ernstig was. “De bloeding zat bij de hersenstam, dat is echt gevaarlijk. Ik raakte al snel mijn zicht kwijt en kon niet meer op mijn benen staan.”


Nooit meer stress

Uiteindelijk lukt het Peter om te revalideren van de hersenbloeding. “Dat heeft wel een jaar gekost. Ik moest alles opnieuw leren: lopen, praten, eten… Natuurlijk heb ik daar verdriet van gehad, maar ik heb het ook al snel geaccepteerd. Ik wist dat ik het niet kon veranderen. Ik kon wel boos worden op de situatie, maar er was niemand schuldig aan. Dus besloot ik er het beste van te maken. Toen ik mijn leven opnieuw ging oppakken, besloot ik één ding: ik wil nooit meer stress hebben.”

Vertrek naar Curaçao

Peter sloot de Pasta Company en vertrok naar Curaçao, het eiland waar hij zich zo thuis voelde. “Ik ging eerst op een voorbereidingsvakantie met mijn gezin. Dat was wel nodig om hen aan mijn plan te laten wennen. Uiteindelijk ging iedereen akkoord. We vonden een goede school voor onze kinderen en mijn vrouw had al snel zicht op werk. Door ons huis in Nederland te verhuren, hadden we sowieso een vast inkomen.” De eerste periode in Curaçao ligt Peter vooral op het strand. “Ik kwam er wel achter dat niks doen niets voor mij is, ik wil mezelf toch bezighouden.”

Voor de klas

En al snel ontdekt Peter een nieuwe passie: lesgeven. Via een Nederlandse kennis krijgt hij een baan als docent binnen een horecaopleiding op Curaçao. “Ik had een hele goede band met mijn studenten, dat klikte meteen.” Naast zijn werk op school, werd Peter ook gevraagd als adviseur in hotels. “Tussen die twee banen door deed ik wel altijd een middagslaapje. Ik moest rekening houden met mijn lichaam. Sinds de hersenbloeding gaan bepaalde dingen, zoals snel schakelen, niet meer vanzelf.”

Terug naar Nederland

Peter en zijn gezin spenderen drie heerlijke jaren op Curaçao. Wanneer Peter en zijn vrouw uit elkaar gaan, blijft Peter nog een jaar alleen op het eiland terwijl zijn ex-vrouw en kinderen naar Nederland terugkeren. “Ik reisde elke zes weken naar Nederland om mijn kinderen te zien, maar dat was emotioneel zwaar. Het is moeilijk om ze daarna weer achter te laten.” Peter besluit daarom ook al snel om definitief terug te keren naar Nederland. Maar hij laat zijn ervaringen in Curaçao niet compleet achter zich…

Beeld: Peter met zijn studenten in Curaçao

Happy end

Eenmaal in Nederland besluit Peter namelijk opnieuw het onderwijs in te gaan. Daarvoor volgt hij nu een opleiding. Ondertussen geeft hij al les aan de hotelschool. “Het lesgeven is echt iets voor mij, ik houd ervan om contact te maken met mensen. Mensen te verbinden.” Op de vraag of Peter ooit nog de horeca in wil gaan, antwoordt hij ontkennend. “Ik vind het leuk om zijdelings betrokken te zijn, bijvoorbeeld als adviseur. Maar opnieuw een eigen zaak? Nee, dat kan mijn hoofd niet meer aan. Wat ik nu doe is beter voor me.”

Ook is Peter inmiddels weer gelukkig in de liefde, hij is namelijk herenigd met zijn jeugdliefde, die hij al dertig jaar kent. Zijn liefde voor Curaçao is overigens ook niet bekoeld. “Ik ga er nog graag op vakantie en houd dagelijks contact met de mensen daar. Ik vind dat erg mooi: ik heb zowel daar als hier een groot netwerk. En met allebei, ben ik heel erg blij.”

Meer Zoetermeerders:

Meer in deze categorie

Zoetermeerder van de Week

Ga naar “Op dezelfde dag geboren en even oud: Inge en Sandra zijn al ruim 40 jaar vriendinnen”

Op dezelfde dag geboren en even oud: Inge en Sandra zijn al ruim 40 jaar vriendinnen

Inge en Sandra Zoetermeer
Ga naar “Kijktip! In dit programma zien we hoe het met de ongeneeslijk zieke Francis gaat”

Kijktip! In dit programma zien we hoe het met de ongeneeslijk zieke Francis gaat

Ga naar “Ravic veegt elke dag het marktplein: ‘Ik koop wel 60 onkruidborstels tegelijk bij Action’”

Ravic veegt elke dag het marktplein: ‘Ik koop wel 60 onkruidborstels tegelijk bij Action’

Ravic Zoetermeer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99”

Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “AH Boerenkool van € 2 voor € 0,99”

AH Boerenkool van € 2 voor € 0,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Gastvrouw / gastheer Worrel en Jetten Zoetermeer”

Gastvrouw / gastheer Worrel en Jetten Zoetermeer

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “LIVE at the Lake”

LIVE at the Lake

 • Van 18 aug t/m 19 aug
LIVE at the Lake 2023LIVE at the Lake 2023
Ga naar “Kaarsjesavond”

Kaarsjesavond

 • 13 december 2022
Kerst ZoetermeerKerst Zoetermeer
Ga naar “Vuurwerkshow oud en nieuw”

Vuurwerkshow oud en nieuw

 • 31 december 2022
vuurwerkshow zoetermeer
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023
Gluren bij de Buren Zoetermeer