Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marjan werkt 40 jaar in de supermarkt: “Mijn buren vragen mij in de lift naar de aanbiedingen”

Door Marijke Helsloot 10 maart 2020

Marjan Schüller viert twee jubilea in een week tijd: ze is 65 jaar geworden én ze werkt alweer 40 jaar in de supermarkt. We zochten haar op in supermarkt Jumbo in winkelcentrum Meerzicht. “Mijn buren bij mij in de flat vragen mij in de lift zelfs naar de weekaanbiedingen.”

Aan boodschappen doen heeft ze een hekel: “Zonde van mijn tijd”. Maar al 40 jaar in dienst zijn bij een supermarkt, daar draait Marjan Schüller haar hand niet voor om. “Ik ben begonnen bij Vendet in winkelcentrum Soeterweijde en ik heb ook bij Konmar in het Stadshart gewerkt. Koffiedrinken met collega’s bij de kassa mis ik af en toe best.”

Vendet

De carrière van Marjan begon bij Vendet in Soeterweijde. “Eigenlijk ben ik coupeuse maar daar was geen werk in te vinden. Ik begon op de broodafdeling van de kleine supermarkt in Vendet. Toen het Stadshart werd gebouwd en Vendet sloot, ging ik bij Konmar in Den Haag werken. De mensen in Den Haag zijn zo anders dan in Zoetermeer maar ik reisde elke dag naar Den Haag en werkte er jaren met veel plezier als caissière en op de serviceafdeling.”

Hagenaars

Nadat de man van Marjan ziek werd, kon zij dichterbij huis gaan werken om in de buurt van thuis te kunnen blijven. “Ik kon gaan starten bij Jumbo in Oosterheem en later in Meerzicht. Klanten en oud collega’s uit Den Haag kom ik regelmatig tegen in de winkel. Ze zijn verbaasd om mij hier tegen te komen. Oud stagiairs die ik heb opgeleid komen opeens als volwassen vrouw met kinderen hier boodschappen doen. Ik herken ze dan niet eens meer, maar zij mij wel. Hagenaars die verhuisd zijn naar Zoetermeer zijn vaak ook verrast als ze mij hier opeens tegenkomen.”

40 jaar

Er moet in 40 jaar tijd toch heel wat veranderd zijn gedurende je loopbaan, vroegen wij ons af. “Vroeger moest ik alle prijzen van bijvoorbeeld zuivelproducten en aanbiedingen uit mijn hoofd leren. Mijn huidige, jonge collega’s snappen daar helemaal niks van. Op maandagochtend was de Konmar vroeger dicht en dan gingen we alle kassa’s schoonmaken. Op vrijdagavond was de enige koopavond dat we open waren. Ik baalde ervan als ik moest werken want het was altijd heel druk. Tegenwoordig zijn de supermarkten altijd open.”

Praatje maken

De boodschappen aan de kassa scannen vind Marjan wel prettiger ten opzichte van vroeger. “Zo heb ik meer tijd om een praatje te maken met klanten. Sommige, veelal oudere, mensen komen weleens twee keer op een dag voor een boodschap. Ze zoeken de gezelligheid en willen graag een kletspraatje maken. Dat kan ik mij best voorstellen als je niet zoveel aanspraak hebt of alleen bent. Kletsen kan maar ik moet wel opletten dat de wachtrij niet te lang wordt. De vierde wachtende krijgt namelijk de boodschappen voor niks. Dat komt geregeld voor, sommige mensen doen het er om. Die krijgen een opmerking van de manager.”

Helemaal uitgekleed

Geen dag is hetzelfde in de supermarkt. Marjan heeft tijdens haar 40 jaar dienst behoorlijk wat meegemaakt. “Een jongetje die mij een witte roos bracht omdat ik altijd zo aardig doe. Een vrouw die haar kind liet stelen en zei dat het haar kind niet was. Ik herkende deze dame omdat met haar hetzelfde gebeurde vroeger als klein kind met haar moeder in de supermarkt. Het kind werd toen aangehouden, en nu gebeurde hetzelfde met haar eigen kind. Bizar. En er was een keer een verslaafde man die spullen had gepikt maar we al snel uit zijn jas had weggehaald. Hij heeft zich midden in de supermarkt helemaal uitgekleed om te laten zien dat hij écht niks had.”

Hekel

Marjan is de laatste jaren voor veel mensen hét gezicht van de plaatselijke supermarkt geworden. “Ik woon in Meerzicht en overal word ik herkend. In de lift vragen mensen mij zelfs wat de weekaanbiedingen bij Jumbo zijn. Gelukkig doet mijn man de boodschappen want ik heb er een enorme hekel aan. Zonde van mijn tijd. Ik ga liever shoppen in het Stadshart.”

Lees ook:

Jamie Young Zoetermeer

Jamie zingt over de liefde: “Mijn droom? Net zo’n succesvolle zanger worden als mijn vader”

De 21-jarige Jamie Young bracht op 8 januari zijn debuutsingle uit. De ballad 'Weet jij dan niet' ga...
Thomas Elke Dag Liefde Zoetermeer

Thomas tekent elke dag een beetje liefde op een bierviltje

Elke dag een beetje liefde op een bierviltje: Thomas van Craaikamp (33) tekent elke dag positieve cr...
Marvin Dee

Medicijnbezorger Marvin brengt nummer ‘Sweet Lake City’ uit

Marvin Dee uit Delft heeft samen met zijn band een muzieknummer uitgebracht met de titel 'Sweet Lake...

adv.