Karin werkt voor de schooltandarts die met de bus langs basisscholen rijdt

Door Laura Hansen 19 maart 2019

Gaan jouw kinderen naar de schooltandarts of ben je er zelf vroeger naartoe gegaan? De bus van de schooltandarts staat klaar op het schoolplein en door een medewerker word je opgehaald uit de klas. Karin Urgert is praktijkassistente bij Jeugdtandverzorging Zoetermeer die met de bus al ruim 25 jaar langs Zoetermeerse scholen rijdt.

Schooltandarts Zoetermeer
Schooltandarts-bus

In Zoetermeer en Benthuizen is de bus van de schooltandarts, oftewel de Dental Car, een begrip. Ieder half jaar brengt deze vrolijke tandartspraktijk op wielen een bezoekje aan de basisscholen voor een controlebeurt aan het gebit. Karin Urgert is assistente van de praktijk en legt uit waarom deze service wordt aangeboden: “Veel ouders zijn het niet gewend om regelmatig naar de tandarts te gaan. Op deze manier kunnen ze heel laagdrempelig hun kinderen toch naar de tandarts laten gaan.“

Jong geleerd

Vanaf de kleuterklas kunnen de kinderen al een bezoekje brengen aan de bijzondere bus, samen met hun ouders. Ouders ontvangen hiervoor een uitnodiging en zo kunnen zij het gebit van hun kind laten controleren. Ook wordt er tijdens zo’n eerste bezoekje gelijk poetsles gegeven, handig!

Vanaf groep 3 gaan de leerlingen zelfstandig in kleine groepjes naar de tandartsbus en krijgt het gebit ook een fluoridebehandeling. Vanaf groep 4 leren de kinderen wat tandplak is. Met een tandplakverklikker kunnen zij meteen zien of ze goed gepoetst hebben.

Praktijk

Schooltandarts Zoetermeer
Zo ziet de tandartsbus er van binnen uit

Karin vertelt: “Tijdens een bezoekje aan de bus kan er natuurlijk door de tandarts een gaatje ontdekt worden of iets gezien wat moet worden verholpen. Dan krijgt de leerling een kaartje mee en kunnen de ouders een afspraak maken in de praktijk aan de Denemarkenlaan. Daar hebben we namelijk een ‘gewone’ tandartspraktijk. Ook röntgenfoto’s maken we daar en doen we dus niet in de bus.”

Halen en brengen

En ook voor een bezoek aan de praktijk heeft Jeugdtandverzorging Zoetermeer iets handigs bedacht; een haal- en brengservice. “Ouders hebben daarmee de mogelijkheid om hun kind op te laten halen van school. Onder begeleiding wordt het vervoer van de school naar de praktijk geregeld en weer terug. Ideaal omdat ouders er dan verder geen omkijken naar hebben.”

Kosten

Een schooltandarts die naar je toe komt, een haal- en brengservice. Dat zal vast wel wat kosten! “Nee, hoor”, legt Karin uit. “Alle kosten voor de zorgverlening van Jeugdtandverzorging Zoetermeer, zowel in de tandartsbus als in de praktijk, worden vergoed vanuit de basisverzekering en rechtstreeks gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. De haal-en brengservice bieden wij kosteloos aan.”

Succes

Of de praktijk op wielen en de haal-en brengservice een succes is? Zeker weten! “Er wordt heel veel gebruik gemaakt van onze service. Het is echt heel handig voor ouders die druk zijn; zij hoeven vanaf groep 3 dus niet perse meer mee naar de tandarts. We ontvangen regelmatig mailtjes van ouders die super blij zijn met onze mogelijkheden!”

Benieuwd wanneer de tandartsbus op de basisschool van jouw kind komt? Op de site vind je een handig schema.

Lees meer Zoetermeerse verhalen:

Zoetermeerders

Preventieassistente Miranda: ‘Zoetermeerders zorgen goed voor hun gebit’

Als je zelf geboren en getogen bent in Zoetermeer én in een tandartsenpraktijk in dezelfde stad werk...

Helden van de stad: Wim haalt elke ochtend een frisse neus en ruimt dan de straat op

Elke ochtend wil Zoetermeerder Wim Borst er even uit voor een frisse neus. Een ommetje door de wijk ...
Mark van Wasbeek Zoetermeer

Mark schildert Zoetermeerse hotspots na en kan dat ook nog eens heel goed

Na het overlijden van zijn moeder raakte Zoetermeerder Mark van Wasbeek (33) in een depressie. Een g...
Maaike Hoogewoning Zoetermeer

Maaike is moeder én militair operatieassistent en gaat op missie naar oorlogsgebieden

Zoetermeerse Maaike Hoogewoning (37) is vier keer als militair operatieassistente op missie gegaan n...

adv.