Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jaap rijdt in een oude brandweerwagen: “Mensen verdraaien onderweg hun nek”

Door Marijke Helsloot 24 september 2019

Heb je deze oude, knalrode brandweerwagen weleens door de stad zien rijden? Zoetermeerder Jaap trekt er veel bekijks mee: “Soms zitten er briefjes achter mijn ruitenwissers van mensen die ‘m willen kopen. Of ik krijg zomaar voorrang op een kruising terwijl ik die niet heb. Mijn vrouw en ik gaan geregeld naar de camping en slapen achterin de wagen.”

Jaap zag een Duitse advertentie waar iemand de brandweerwagen voor een kleine prijs aanbood. Hij bedacht zich geen moment en ging tijdens zijn vakantietrip naar Tsjechië eerst langs de verkoper. “Ik zag de wagen en ik (en de brandweerwagen!) was verkocht. De eigenaar heeft ‘m naar Zoetermeer gebracht en ik heb ‘m verbouwd tot een praktische wagen om bijvoorbeeld mee te kamperen. Online heb ik foto’s gevonden waar de wagen nog in gebruik was door de brandweer in Oostenrijk. Ik las daar ook dat ze blij waren dat er eindelijk een nieuwe, moderne in de plaats kwam. Ik vind zo’n oude wagen juist helemaal te gek.”

In de brand

Ruim twintig jaar geleden had Jaap ook al een oude brandweerwagen. “Mijn brandweerauto stond voor de deur op het parkeerterrein geparkeerd naast mijn auto. Ik had mijn schuur opgeruimd en alle spullen tijdelijk in de wagen opgeborgen. Die nacht belde de politie aan want mijn brandweerwagen was in brand gestoken. Ook mijn auto en inboedel was verloren gegaan.” De wens om ooit weer eens een nieuwe aan te schaffen bleef. Na het pensioen van Jaap las hij de advertentie van zijn brandweerwagen en besloot hij ‘m te kopen. Zijn eerste rit was naar de Formule 1 in Oostenrijk waar Max Verstappen won.

Het artikel gaat verder onder de foto’s

De brandweerwagen uit Oostenrijk

Zwaailampen en een partytent

De zwaailichten kregen een omhulsel want het is verboden die zichtbaar erop te laten zitten. Oude blusmaterialen en een ladder verwijderde Jaap en de achterbank verlaagde hij zodat er matrassen op konden komen. “Mijn vrouw en ik gaan naar de camping met de wagen waarin we dus ook overnachten. Door extra bekleding aan de zijkanten hebben we minder last van rammelen en herrie onderweg. Een gaskookstel gaat mee, net als een partytent zodat we een overkapping kunnen plaatsen naast de wagen met een paar klapstoelen eronder.”

Dikke Mercedes

Onderweg trekt Jaap veel bekijks met zijn brandweerauto. “Mensen schrikken omdat ze opeens in hun spiegel een brandweerwagen zien aankomen, sommigen geven zelfs voorrang. Kinderen vinden de wagen erg leuk en één keer ben ik door een automobilist in een dikke Mercedes gesommeerd naar de kant te gaan. De bestuurder wilde weten wat ik voor mijn wagen wilde hebben. Misschien als iemand heel veel biedt, wil ik er wel over nadenken om ‘m te verkopen maar nu nog niet. Als ik voor deur aan het klussen ben, komen er vaak mensen even kijken uit nieuwsgierigheid. Ook op de camping willen mensen weleens binnenin de auto kijken of foto’s maken. En wat de brandweermannen in Zoetermeer doen als ik voorbij rijdt langs hun wagen? Die zwaaien altijd even vriendelijk.”

Lees ook:

Jasper Harteveld

Video: Jasper is megatrots op ‘zijn’ beweegpark: Mijn kleindochter mag het lintje doorknippen

Jasper Harteveld is dolblij. Ruim drie jaar heeft hij er keihard voor gewerkt maar nu komt zijn droo...
Jaydah Djaony Twin Models

Angela’s tweeling schittert in commercials en videoclips: “onze agenda is best een uitdaging”

Moeder zijn van een tweeling is al best druk. Maar als je twee twaalfjarige dochters als tweelingmod...
Michèle Scholtes Zoetermeer

Michèle helpt mee vermiste en gevonden dieren terug te krijgen bij hun Zoetermeerse baasjes

Als je kat of hond vermist is, is het fijn een centrale plek te hebben waar je jouw lieve dierenvrie...

adv.