Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Esther en Pinkey moeten hun flat in Palenstein verlaten: “Ik snap nu hoe een vluchteling zich voelt”

Door Marijke Helsloot 13 augustus 2019

Esther Krijgsman en haar kat Pinkey kennen gelukkige jaren in de wijk Palenstein. Ze woonden in maar liefst drie flats in de wijk waarvan er nu twee gesloopt zijn. Voor het einde van dit jaar moeten ze hun appartement aan de Diederik van Teilingenlaan verlaten. De angst om op straat te komen staan wordt steeds groter want Esther heeft nog geen nieuwe woning gevonden. “Ik zou zo graag eens een eigen plek willen waar ik ’s avonds m’n kaarsjes kan aansteken. Gezelligheid en vastigheid voor mij en voor Pinkey.”

“Ik ben gek op Palenstein”, vertelt Esther. “Ik voel mij er thuis en veilig tussen alle bewoners in. Eerst woonde ik in de flat aan de Jan van Beierenlaan waar ik bijna twee jaar heb gewoond. Toen kreeg ik een brief dat we weg moesten vanwege de sloop. Vaste bewoners krijgen een urgentieverklaring en geld van de gemeente. Maar ik was geen vaste bewoner dus ik moest zelf op zoek naar een huis. Ik vond een appartement in de flat aan de Dirk van Doortogelaan via een partij die tijdelijke huurwoningen verhuurt en verhuisde naar de overkant.”

Rode slaapkamer

Esther verhuisde al haar spullen naar de overkant in de wijk. “Vanuit mijn nieuwe appartement keek ik zo op mijn oude slaapkamer in de eerste flat. De gevel van de flat was gesloopt waardoor alle kamers van buiten zichtbaar werden. Een kleurrijk geheel, maar mijn rode slaapkamer sprong er echt uit tussen de blauwe, roze en witte muren. Het was heel gek om naar mijn oude kamer te kijken vanaf een afstand.” Na ruim 1,5 jaar moest Esther opnieuw weg want deze flat werd ook gesloopt. “Weer moest ik op zoek naar een nieuw huis. Ik stond al een paar jaar ingeschreven bij Woningnet maar kwam nog lang niet in aanmerking voor een woning. Toen kon ik gaan kijken bij een appartement dat leeg kwam te staan aan de Diederik van Teilingenlaan. Dat is de flat waar ik nu woon. Ik pakte mijn spullen opnieuw in en verhuisde naar de overkant.”

Dierenlot

Heel toevallig was Esther al een keer eerder in het appartement geweest waar ze nu woont. “Ik zamel oude kleding in voor de stichting Dierenlot. De vorige bewoonster was een oudere dame waar ik langs ging om haar oude kleding op te halen. We raakten aan de praat en ze vertelde dat ze haar huis uit moest vanwege de sloopplannen. Ik vertelde haar dat ik ook op zoek was naar een nieuw huis. Ze zei: Misschien kom je wel in mijn huis te wonen. En hoe bizar, ik woon dus inderdaad in haar huis. Haar behang en vloerbedekking zijn er nog steeds, ik heb er alleen mijn spullen in gezet.”

Eigen stekkie

Esther is samen met haar kat Pinkey hartstikke gelukkig op haar nieuwe woonplek. “Kijk eens hoeveel ruimte ik heb en wat een mooi uitzicht ik heb. Ik woon hier heel fijn en wil niet weg. Heel veel bewoners willen hun huis niet verlaten maar ze moeten. Ik sprak een jonge vrouw die weken heeft moeten huilen omdat ze niet weet waar ze heen moet. Ik heb haar aangeboden bij mij te komen wonen. Ik laat iemand niet zomaar op straat staan. Maar nu begint bij mij ook de onrust weer toe te slaan want voor 31 december moet ik ook weg zijn. De wachtlijst bij de woningbouwverenigingen zijn zo lang. Het enige wat ik kan proberen is mee doen aan een loting. Zo ben ik ook aan dit huis gekomen. Ik kan anti-kraak gaan wonen, dat heb ik eerder gedaan in Rotterdam en in Leiden. Maar ik werk in Zoetermeer bij de Primark en ik wil nu eens echt mijn eigen stekkie in deze stad.”

Marktplaats

Esther is het verhuizen en het verplaatsen van haar spullen zat. Ze heeft besloten een groot deel van haar bezittingen te gaan verkopen via Marktplaats zodat ze minder te verhuizen heeft. Ook kan ze dan sneller bij iemand tijdelijk inwonen, zonder al teveel eigendommen bij zich te hebben. “Ik kan tijdelijk bij mijn moeder wonen in Moordrecht maar dat mag officieel niet. Maar waar kan ik anders heen als ik geen dak boven mijn hoofd heb? Ik snap nu hoe een vluchteling zich voelt. Het enige waar ik geen afstand van doe, is van Pinkey. Wij blijven samen, waar we ook terecht komen.”

Lees ook:

Deze prachtige foto’s van de sloopflat in Palenstein zijn door jullie gemaakt

Na ons artikel over de sloop van de flat in Palenstein reageerden Zoetermeerders massaal op onze Fac...
Sloopflat Palenstein Zoetermeer

Kijk nou! Er staat een heel groot kunstwerk in Zoetermeer

De sloopwerkzaamheden van de flats in Palenstein zijn in volle gang. Een flat is compleet gesloopt e...
Dré Geerdinck

Zoetermeerder Dré ontwerpt tiny houses en ziet ze graag terug in onze stad

Zoetermeerder en ontwerper Dré Geedinck is al jaren geinteresseerd in een andere manier van wonen. M...

adv.