Elsje over 13 jaar vriendschap met Joyce: ‘Zij maakt mijn leven een stukje leuker’

Joyce en Elsje. Foto: Privé

De vurige Elsje Baas (25) vindt de rust in haar allerbeste vriendin Joyce van der Zalm (25). Ze zijn vriendinnen sinds de middelbare school en sindsdien onafscheidelijk. Om iets liefs voor haar te doen, verrast ze Joyce met het verhaal over hun bijzondere vriendschap op indebuurt.nl.

Twee Zoetermeerse pubermeiden komen elkaar tegen op het Oranje Nassau College. Het is niet gelijk ‘liefde op het eerste gezicht’ maar al snel zijn de twee onafscheidelijk. “We belden de hele dag met elkaar, zelfs als we niks te zeggen hadden.”

Pleegzusjes

Op het Oranje Nassau College zaten de twee meiden samen in dezelfde brugklas. “Eerst trokken we meer op met bekenden van de basisschool, want dat was lekker veilig. Maar al gauw ontstond er een mooie vriendschap tussen ons”, vertelt Elsje. “We vormden met twee andere meiden een vriendinnengroep, maar wij zijn de enige twee die al dertien jaar bevriend zijn. We noemen elkaar pleegzusjes.”

Ben je er nog?

Joyce en Elsje zaten elke dag naast elkaar in de klas. Voor, tussen en na de lessen belden ze onophoudelijk met elkaar. “Op de fiets onderweg naar school of naar huis belden we direct, en na thuiskomst weer opnieuw. We kletsten over school, jongens, relaties en over Justin Bieber. Soms hadden we niks meer te zeggen aan de telefoon en dan gingen we gewoon iets anders doen terwijl we aan de lijn bleven. Dan zeiden we soms ben je er nog?

Een grapje dat wij alleen begrijpen

Beste vriendinnen kunnen soms door een blik of opmerking direct weten wat de ander bedoelt. Zo ook deze twee Zoetermeerse vriendinnen: “Wij zeggen altijd ‘kan je het zien’? Dit is een grapje dat is ontstaan tijdens de les Frans waarbij Joyce vroeg op welke bladzijde in het lesboek we precies waren. Ik wilde heel cool zijn dus ik riep heel stoer ‘kun je het zien’? Dit zeggen wij na jaren nog steeds tegen elkaar op bepaalde momenten die wij alleen aanvoelen.”

Joyce was mijn alibi

Joyce ging regelmatig mee op vakantie met Elsje en haar familie. “We maakten altijd gekke dingen mee”, vertelt ze. “Zo belandden we eens in een heftige storm tijdens een vakantie in de Ardennen. Het enige wat overeind bleef waren de auto’s en de vakantiehuisjes, zo heftig was het. Een andere keer overleed onze hond plotseling tijdens een vakantie. Als Joyce erbij was, gebeurde er altijd wat.”

In tegenstelling tot Elsje hield Joyce niet van stappen. “Ik was meer de opstandige puber en zij de brave”, legt Elsje uit. “Soms sprak ik stiekem met vrienden af en dan wist mijn moeder niet waar ik uithing. Ze belde dan naar Joyce om te vragen of ik bij haar was. Ze zei dan dat ik bij haar onder de douche stond en zou vragen haar terug te bellen. Ze belde mij dan direct om te zeggen dat ik mijn moeder moest bellen. Joyce was vaak mijn alibi.”

Lees het artikel verder onder de foto –>

Joyce en Elsje. Foto: privé

Ze kreeg soms de wind van voren

In goede tijden en slechte tijden staan de twee vriendinnen voor elkaar klaar. “Als 20-jarige raakte ik zwanger van mijn dochter en ik zat in mijn examenjaar”, zegt Elsje. “Ik moest opeens in mijn eentje een kind opvoeden. Joyce stond altijd voor mij klaar, ook als ik niet zo aardig deed.”

Elsje had een kort lontje en ze vond het lastig om zo jong opeens moeder te zijn. “Ik voelde mij soms onzichtbaar en zocht iemand die naar mij wilde luisteren. Joyce leefde met mij mee maar ze zette mij er ook toe aan om door te zetten. Ze kreeg soms de wind van voren waardoor de vriendschap voor een korte tijd stuk liep. Gelukkig is dat na een paar maanden weer hersteld.”

We wonen vlak bij elkaar

Tussen de dochter van Elsje en Joyce bestaat een enorme klik. “Joyce is de ideale tante voor mijn kind. Mijn dochter is altijd helemaal blij als ze haar weer ziet.” Elsje woonde een tijd in Delft maar koos er bewust voor om terug te gaan naar Zoetermeer vanwege haar vriendin. “We wonen vlak bij elkaar en regelmatig gaan we bij elkaar langs of eten we samen.”

Ooit fantaseerden de meiden om later op elkaars bruiloft getuige of bruidsmeisje te zijn en een speech te houden. Afgelopen zomer trouwde Elsje en haar beste vriendin was haar bruidsmeisje. “En zoals afgesproken heef Joyce een speech gehouden. Ze woont nu een jaar samen met een hele leuke vriend. Mocht ze ooit trouwen, dan doe ik dat ook voor haar.”

Joyce is één bom van positiviteit

Elsje vindt hun vriendschap zo bijzonder omdat ze heel goed op elkaar afgestemd zijn. “In mindere periodes weet je van elkaar dat je even minder aardig bent of wat meer afwezig bent. We weten gewoon dat er een moment komt dat het weer goed is. Daarnaast is Joyce een rustiger persoon dan ik. Dit maakt dat we elkaar perfect aanvullen.”

Om iets liefs terug te doen en om Joyce een hart onder de riem te steken wil Elsje het verhaal over hun vriendschap graag met iedereen delen. “Ze heeft een mindere tijd achter de rug met veel zorgen. Maar Joyce is één bom van positiviteit. Ze haalt alles uit het leven en is een voorbeeld voor mij en vele anderen. Een gesprek met Joyce en je voelt je gelijk een stuk beter. Ze maakt mijn leven een stukje leuker: het is fijn om zo iemand om je heen te hebben.”

Stuur eens een kaartje

Heb jij ook iemand in jouw omgeving die je extra dierbaar is? Dan is dit de uitgelezen kans om hem of haar in het zonnetje te zetten. Via https://www.greetz.nl/nl/ik-denk-aan-je-idb/ kun je van 29 september t/m 6 oktober gratis een kaartje sturen. Gebruik hierbij de code DENKAANJE.

Meer Zoetermeerse vriendschappen:

Meer in deze categorie

Zoetermeerder van de Week

Ga naar “Op dezelfde dag geboren en even oud: Inge en Sandra zijn al ruim 40 jaar vriendinnen”

Op dezelfde dag geboren en even oud: Inge en Sandra zijn al ruim 40 jaar vriendinnen

Inge en Sandra Zoetermeer
Ga naar “Kijktip! In dit programma zien we hoe het met de ongeneeslijk zieke Francis gaat”

Kijktip! In dit programma zien we hoe het met de ongeneeslijk zieke Francis gaat

Ga naar “Ravic veegt elke dag het marktplein: ‘Ik koop wel 60 onkruidborstels tegelijk bij Action’”

Ravic veegt elke dag het marktplein: ‘Ik koop wel 60 onkruidborstels tegelijk bij Action’

Ravic Zoetermeer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blokker batterijen AA en AAA 24 stuks”

Blokker batterijen AA en AAA 24 stuks

 • Blokker
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99”

Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “VT wonen serviesset van € 225 voor € 99”

VT wonen serviesset van € 225 voor € 99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Velours lounge jurk*** M t/m XL € 9,99”

Velours lounge jurk*** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Gastvrouw / gastheer Worrel en Jetten Zoetermeer”

Gastvrouw / gastheer Worrel en Jetten Zoetermeer

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “LIVE at the Lake”

LIVE at the Lake

 • Van 18 aug t/m 19 aug
LIVE at the Lake 2023LIVE at the Lake 2023
Ga naar “Kaarsjesavond”

Kaarsjesavond

 • 13 december 2022
Kerst ZoetermeerKerst Zoetermeer
Ga naar “Vuurwerkshow oud en nieuw”

Vuurwerkshow oud en nieuw

 • 31 december 2022
vuurwerkshow zoetermeer
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023
Gluren bij de Buren Zoetermeer