Diane Vlet viert Keti Koti: ‘We herdenken het slavernijverleden, maar helaas bestaat het nog steeds’

Diane Vlet Zoetermeer
Diane Vlet. Foto: indebuurt Zoetermeer

Op vrijdag 1 juli is het Keti Koti: de dag waar we het slavernijverleden herdenken. De Zoetermeerse Diane Vlet is van inheemse afkomst, oftewel stamt ze uit het oorspronkelijk volk in Zuid Amerika, en zij staat die dag stil bij de slavernij in het verleden maar ook in deze tijd. “Als jonge vrouw vroeg ik mij op een dag af waar mijn achternaam Vlet vandaan komt.”

Achternamen als Morgenstond, Druiventak, Rooiman en Hooi lijken heel normale achternamen, maar ze zouden zomaar eens kunnen zijn ontstaan in het slavernijverleden. Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft, hadden alle slaven alleen een voornaam. Om geregistreerd te worden als persoon kregen ze een achternaam die vaak was gelinkt aan de slavenhouder of de plantage waar ze werkten. Ook de achternaam van Diane, Vlet, is in die tijd gevormd.

Ze werden de rode slaven genoemd

“Mijn betovergrootmoeder Jaba leefde als slavin op de plantages in Ghana”, vertelt Diane. “Zij had nummer 1180 op haar rug gebrand. De achternaam Vlet stamt van een Delftenaar. Mijn ouders hebben allebei zwart en Nederlands bloed. Slaven werden niet gezien als mensen maar als hulpmiddelen. Door onze lichtere huidskleur werden ze de rode slaven genoemd.”

Hangmatten om in te slapen

Diane werd geboren in Suriname. Haar moeder wilde dat ze op haar elfde inheemse lessen ging volgen. “Ze vond het belangrijk dat ik wist waar ik vandaan kwam: een volksstam met een eigen cultuur, taal en gewoonten. Zo leerde ik van rolletjes palmbladeren hangmatten maken waarin wij sliepen. Ook maakte ik manden en kleding. De taal leerde ik beter spreken en we zongen inheemse liedjes.”

Coup in Suriname

Op school werden Diane en haar broer en zussen vaak gepest met hun achternaam. “Kinderen maakten flauwe rijmwoorden op onze achternaam Vlet. We zagen er namelijk anders uit door onze lichtere huidskleur. Genoeg reden voor klasgenoten om grappen over ons te maken.” Op 14-jarige leeftijd moest Diane, samen met haar moeder, twee zussen en broer hun huis verlaten vanwege de coup in Suriname. “Het was te gevaarlijk om te blijven. Als kinderen hoorden we volwassenen enge verhalen over mishandelingen fluisteren dus we verhuisden naar een klein huis in Den Haag.”

Van Den Haag naar Zoetermeer

En in het, volgens haar, koude Nederland kon Diane haar draai niet vinden. “We waren thuis in Suriname altijd buiten en we haalden ons eten van het land. Mijn moeder leefde als boerin en kookte alles zelf. Onze hangmatten moesten we inruilen voor een bed en we woonden opeens in een stad met hondenpoep voor de deur. Wat miste ik mijn leven buiten.” Diane liep weg van huis en ze ging begeleid wonen. “Uiteindelijk heb ik een studie gevolgd, ben ik getrouwd en moeder geworden. We kochten een huis in Rokkeveen dus ik verhuisde naar Zoetermeer.”

Erkenning voor de rode slaven

Als dertigjarige vrouw vroeg Diane zich op een dag af wie ben ik eigenlijk? “Geen Indiaan, Surinaamse of Chinees. Ik wilde mij meer verdiepen in mijn inheemse afkomst.” Toen kwam Diane erachter waar haar achternaam vandaan kwam en ontdekte ze dat de rode slaven nauwelijks genoemd worden in de geschiedenisboeken en tijdens Keti Koti. “De herdenking van het slavernijverleden is vooral een zwarte aangelegenheid. Over de rode slaven wordt niet of nauwelijks gesproken terwijl het oorspronkelijke, inheemse volk als eerste in verzet kwam tegen de kolonisten en gevluchte Afrikaanse slaven opving.”

Slavernij gebeurt nu nog steeds

In Zoetermeer was er lange tijd geen stichting voor het slavernijverleden geweest. De verhalen over het slavernijverleden bleven voornamelijk binnen de huiskamers. “In Zoetermeer is 13 procent van de bevolking gerelateerd aan de Antillen en Suriname. We richtten in 2013 de Stichting Herdenking Slavernijverleden op omdat we het belangrijk vinden om ook in Zoetermeer de slachtoffers te herdenken en de bevrijding te vieren.”

Diane is ook van mening dat er meer bekendheid mag komen voor het slavernijverleden. “Nederland heeft een grote rol hierin gespeeld en daarnaast vindt er ook in deze tijd nog slavernij plaats. Uitbuiting komt terug in de seksindustrie, in de land- en tuinbouw, horeca en fabrieken. Laten we tijdens Keti Koti met elkaar herdenken maar ook vrijheid, gelijkheid en verbondenheid vieren.”

Keti Koti Zoetermeer

De herdenkingsdienst en de viering Keti Koti vindt in Zoetermeer plaats op maandag 4 juli. Vanaf 15.00 uur is iedereen welkom om de herdenking met een kranslegging bij te wonen en te genieten van zang, dans, poëzie en lekkernijen. Locatie: Rakkersveld 253. Dresscode: Cultureel / groen / felle kleuren.

Meer leesvoer uit Zoetermeer:

Winactie

Maak kans op kaarten voor festival Live at the Lake

Dansen in het zand: indebuurt geeft kaarten weg voor dit leuke strandfeest

Meer in deze categorie

Zoetermeerder van de Week

Ga naar “Docent en Erasmiaan Hans Meijer: ‘Elke maand is er wel een feestje te vieren’”

Docent en Erasmiaan Hans Meijer: ‘Elke maand is er wel een feestje te vieren’

Hans Meijer Zoetermeer
Ga naar “Brandweerman Anton wandelt elke werkdag vanuit Zoetermeer naar de kazerne in Den Haag”

Brandweerman Anton wandelt elke werkdag vanuit Zoetermeer naar de kazerne in Den Haag

Anton van Osch brandweer Zoetermeer
Ga naar “Op deze plek ligt de Oostweg in duizenden brokken”

Op deze plek ligt de Oostweg in duizenden brokken

Oostweg Zoetermeer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lotus iis van € 3,49 voor € 1,69”

Lotus iis van € 3,49 voor € 1,69

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Hollandse trostomaten van € 0,99 voor € 0,49”

Hollandse trostomaten van € 0,99 voor € 0,49

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Kinzo draagbare ventilator met clip € 4,99”

Kinzo draagbare ventilator met clip € 4,99

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Milner kaasplakken 30+ van € 3,15 voor € 1,49”

Milner kaasplakken 30+ van € 3,15 voor € 1,49

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Zuru X-Shot dartpistool € 4,79”

Zuru X-Shot dartpistool € 4,79

 • Geldig t/m 9 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Service-adviseur / receptionist”

Service-adviseur / receptionist

 • Van der Linden Groep (locatie Zoetermeer)
 • Fulltime
Van der Linden Groep vacature junior service-adviseur-receptionistVan der Linden Groep vacature junior service-adviseur-receptionist

Topper

Ga naar “Medewerker klantenservice, Ministerie van Defensie”

Medewerker klantenservice, Ministerie van Defensie

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Financial Controller (32-38 uur) – Bouwhof”

Financial Controller (32-38 uur) – Bouwhof

 • Bouwhof
 • Fulltime/Parttime
Bouwhof Zoetermeer
Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “UITfestival”

UITfestival

 • CKC & partners
 • Van 9 sep t/m 10 sep

Topper

Ga naar “Locomotion Reünie”

Locomotion Reünie

 • 24 september 2022
Locomotion Reünie 2019
Ga naar “Halloween”

Halloween

 • Stadshart
 • Van 22 okt t/m 30 okt
Halloween 2018 Zoetermeer
Ga naar “Geuzendag / Geuzenwandeling Zoetermeer”

Geuzendag / Geuzenwandeling Zoetermeer

 • 25 september 2022
Geuzenloop Zoetermeer
Ga naar “SweetLake Festival Zoetermeer”

SweetLake Festival Zoetermeer

 • 27 augustus 2022
Sweet Lake FestivalSweet Lake Festival