Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Buschauffeur Joshua: ‘Soms lijk ik net een rijdend VVV-kantoor’

Door Marijke Helsloot 20 mei 2020

Misschien heb je hem weleens door Zoetermeer rijden in zijn rood-witte elektrische bus van EBS. Joshua de Jong uit Zoetermeer rijdt alweer een aantal jaren als buschauffeur door onze stad en regio. We stapten bij hem in en stelden hem een paar vragen over zijn werk. ‘Het contact met mijn passagiers vind ik het allerleukst en mis ik nu vanwege de coronacrisis enorm.”

We mochten plaatsnemen op de passagiersstoel op 1,5 meter afstand van buschauffeur Joshua. Het handjevol passagiers moet achter de rood-witte lijnen blijven, wij mogen op veilige afstand voorin meerijden. We rijden twee rondjes met bus 70 en 71 richting de wijken Noordhove en Rokkeveen met hem mee. Joshua vertelt ondertussen uitgebreid over zijn passie. Ondertussen luisteren wij mee en genieten we van een rondje Zoetermeer.

VVV-kantoor

Joshua kent alle wegen in Zoetermeer, althans die van de routes die hij met de bus rijdt. “Ik zie alle veranderingen in de stad”, vertelt de Zoetermeerder ons. “Wegwerkzaamheden, nieuwe gebouwen, soms vragen mensen mij naar waar bepaalde plekken zijn. In de loop der tijd heb ik bijvoorbeeld geleerd waar zwembad De Veur is en Dekker Zoetermeer. Soms lijk ik net een rijdend VVV-kantoor.”

Kinderen naar school

We rijden ondertussen richting de wijk Noordhove waar veel Zoetermeerders gebruik maken van de bus. Voornamelijk omdat hier geen RandstadRail rijdt en het treinstation ver weg is. De passagiers bij de bushaltes herkent Joshua maar vaak genoeg. “Hé, daar staat weer een vaste klant van mij.” Veel oudere mensen in de wijk gingen vaak en gaan heel af en toe boodschappen doen in het Stadshart en pakken dan de bus. Maar ook andere vaste passagiers worden vaak herkend door de buschauffeur. “Een stel brengt elke dag de kinderen naar school in Noordhove. Bij de bushalte voor de school stappen ze uit en als ik mijn rondje heb gedaan, stappen ze aan de andere kant van de straat weer in om terug te gaan. Door de coronacrisis heb ik deze en veel andere mensen al lange tijd niet gezien.”

Goedemorgen!

Buschauffeur Joshua zegt steevast bij elke instappende reiziger ‘goedemorgen!’. “Niet iedereen zit daarop te wachten maar ik vind het niet meer dan normaal om netjes gedag te zeggen. Niet iedereen zegt iets terug hoor, maar ik hoop dat ik toch een positief signaal hiermee afgeef. En sommigen hebben geen kaartje als ze bij mij in de bus stappen. Daar snap ik helemaal niks van.”

Het contact met de mensen mist Joshua het meest. “Normaal gesproken is het altijd gezellig bij mij in de bus. Mensen komen een praatje maken en zien de busrit ook als een sociaal uitje. Het liefst zitten ze dan bij mij voorin op de passagiersstoel. Het contact met de mensen vind ik het leukste aan mijn werk.”

Veilig thuis

De werkdag van een buschauffeur is nooit hetzelfde, weet Joshua ons te vertellen. “Het verkeer en de passagiers maken mijn dag. Vaak genoeg krijg ik voorrang van automobilisten. Uit vriendelijkheid maar ook omdat sommigen toch wat schrikken als ik met dit gevaarte aan kom rijden.”Opvallende dingen maakt hij uiteraard ook mee. “Er liep een keer iemand in de berm langs de Zuidweg. Ik stopte en adviseerde diegene maar even in te stappen. En er stond ’s avonds laat een keer een jonge vrouw bij de halte. Zij was gevallen met de scooter en vroeg of ze mee mocht rijden. Ik ben wat afgeweken van mijn route waardoor ik haar veilig met haar scooter bij huis kon afzetten. Officieel mag het niet maar ik laat iemand toch niet zomaar staan?”

Mondkapje

Wij spraken Joshua vóór de versoepeling van de coronamaatregelen van 1 juni, dus er reden nog weinig mensen mee met de bus omdat het afgeraden werd. Na 1 juni zal het nog steeds niet druk worden aangezien er alleen gereisd mag worden als het noodzakelijk is, én met mondkapje. “Het is mij veel te rustig in de bus. Ik mis het eerste contact al omdat passagiers verplicht zijn achterin in te stappen. En mijn bestuurdersgedeelte is afgeschermd met een rood-wit lint. Ik kijk enorm uit naar het weerzien van mijn vaste passagiers. Van sommigen vraag ik mij echt af hoe het ze vergaat.”

Buschauffeur Joshua Zoetermeer
Joshua in de bus op Centrum West

NB: Pak alleen de bus als dit noodzakelijk is. Vanaf 1 juni zijn mensen vanaf 13 jaar verplicht om een mondkapje te dragen.

Lees ook:

Treinstation Zoetermeer

Zo zien de nieuwe coronamaatregelen op de Zoetermeerse treinstations eruit (VIDEO)

Op woensdag 13 mei zijn de drie Zoetermeerse treinstations (Lansingerland-Zoetermeer, Zoetermeer Oos...
Kiosk treinstatoin Zoetermeer

Open of voorgoed dicht? Zo zit het met de kiosk op treinstation Zoetermeer

Al maanden hangt er aan het rolluik een briefje met 'Wegens verbouwing zijn wij tijdelijk gesloten' ...
Wachthuis HTM Zoetermeer

Feest! Het wachthuisje van trambestuurders op Centrum West is klaar

Na weken hard werken is het eindelijk zover: het wachthuis voor trambestuurders van HTM is klaar voo...
Rick de Sticker

Rick de Sticker: “Mensen steken hun duimpje omhoog als ik in mijn bus voorbijrijd”

Vroeger werd hij al Rick de Kikker, naar de bekende kikker van attractiepark Duinrell, genoemd. Daar...

adv.