Brandweerman Anton wandelt elke werkdag vanuit Zoetermeer naar de kazerne in Den Haag

Anton van Osch brandweer Zoetermeer
Anton van Osch. Foto: indebuurt Zoetermeer

Om 03.30 uur gaat de wekker. Om 07.00 uur stapt brandweerman Anton met een frisse neus de kazerne binnen. In de tussentijd heeft hij zijn tanden gepoetst en er een wandeling van ruim achttien kilometer op zitten. Anton kijkt samen met indebuurt terug naar de mooie en moeilijke momenten in zijn carrière. Hij gaat namelijk met pensioen.

Anton van Osch (59) heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Die heeft hij opgelopen tijdens zijn werk waarbij hij twee keer in doodsangst is geweest. “Mijn therapeut zei: ga iets doen waar je rustig van wordt.”

Twee trauma’s

Tijdens een oefening met een nieuwe hoogwerker bij een flat aan het Dijkwater in 1989 viel Anton van de hoogwerker. Dat was zijn eerste traumatische ervaring. En tijdens een schoorsteenbrand in een woning aan de Jan Hoornstraat in 2007 verspreidden de vlammen zich opeens razendsnel. “Twee collega’s van mij zaten vast op zolder toen de brand zich uitbreidde. Ze zijn uit de woning gekropen met lichte brandwonden. Maar het idee dat mijn mensen niet levend het huis uit hadden kunnen komen, dat gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Techno muziek op en gaan

De ontspanning vindt Anton in wandelen. “Zes jaar geleden besloot ik naar mijn werk in Den Haag te gaan wandelen. Na mijn 35 dienstjaren in Zoetermeer ging ik werken bij brandweerkazerne Archipel.” Vanuit huis liep hij allereerst naar de RandstadRail halte Leidschenveen en dan pakte hij de tram naar Den Haag. De wandeling breidde hij beetje bij beetje uit. Totdat hij de gehele route naar mijn werk ging lopen. “Ochtends sta ik om 03.30 uur op. Ik kleed mij aan en poets mijn tanden. Naar vogeltjes luisteren doe ik onderweg niet. Ik zet mijn techno muziek op en vertrek. Om 07.00 uur kom ik aan en begin ik met mijn werkdag.”

Lees het verhaal verder onder de foto –>

Anton wandelt dagelijks door de Nieuwe Driemanspolder. Foto: indebuurt Zoetermeer

Dat was heftig

Vanaf zijn achttiende is Anton in dienst bij de brandweer in Zoetermeer en later in Den Haag. “Bij alle drie de kazernes in Zoetermeer, aan de Blauwroodlaan, in het Stadshart en in Oosterheem, heb ik gewerkt”, vertelt hij. “Ik was 19 jaar en moest naar een treinongeval bij Nootdorp. Drie jongens van mijn leeftijd lagen dood in de auto. Dat was heftig. Er bestond toen nog geen opvang binnen de brandweer. Ga maar onder de douche staan, dan spoelt het weg, werd er gezegd. Het was een echte mannenwereld. Gelukkig is dat nu veranderd.”

Jonge collega’s helpen

Katten uit bomen redden, beknellingen, branden blussen en auto ongelukken: in de loop der tijd heeft Anton een heleboel voorbij zien komen. “Ik heb een boel narigheid gezien maar ik ben eraan gewend geraakt. De opvang na een heftige gebeurtenis is beter geregeld. Door mijn ervaring help ik jonge collega’s met advies en een luisterend oor.” Het belangrijkste vindt hij om mensen te helpen en zoveel mogelijk schade te voorkomen.

Na twee ademluchttoestellen is het wel klaar

Anton is 59 jaar en dat betekent dat hij moet stoppen. “Eerst wilde ik niet, maar ik besef nu dat het goed is zo. Bij een zoektocht naar een brandhaard moeten we veel lopen. Na twee lege ademluchttoestellen is het wel klaar. Als bevelvoerder moet ik ook de boel goed in de gaten houden. Het werk wordt steeds zwaarder voor mij.”

De kazerne is mijn tweede thuis

Wat hij het meest gaat missen? Zijn leven met collega’s op de brandweerkazerne. “Het meest bijzondere is onze kameraadschap. We delen een heel leven samen. Koken, eten, afwassen, sporten en overnachten op de kazerne. We spelen blufpoker en badminton. En we halen natuurlijk geintjes met elkaar uit. Zoals een tijdschakelaar instellen van een speaker. En die boven het hoofd van een collega om 03.00 uur ’s nachts laten afgaan. De kazerne is mijn tweede huis.”

Dansen in de woestijn

En nu? “Eerst ga ik drie maanden niets doen. En ik ben sinds kort opa geworden, hartstikke leuk. Voor mijn kleinzoon heb ik een gaaf shirt van mijn favoriete kledingmerk Adidas gekocht. Verder wil ik naar leuke festivals zoals Awakenings gaan. Op mijn verlanglijstje staat nog het Burning Man Festival in de woestijn bij Nevada. Maar ook fotograferen en verre reizen maken met mijn vriendin zodra ze ook met pensioen gaat.”

Meer mooie verhalen uit Zoetermeer:

Winactie

Win bij indebuurt een high choc

Choco-laat maar komen! indebuurt verloot 6 x een high choc

Coffee to go Zoetermeer

Meer in deze categorie

Zoetermeerder van de Week

Ga naar “Elsje over 13 jaar vriendschap met Joyce: ‘Zij maakt mijn leven een stukje leuker’”

Elsje over 13 jaar vriendschap met Joyce: ‘Zij maakt mijn leven een stukje leuker’

Ga naar “Kijktip! Zoetermeerse Tessa doet mee aan deze online special over pesten”

Kijktip! Zoetermeerse Tessa doet mee aan deze online special over pesten

Ga naar “De hond van Chantal zwemt liever dan dat hij loopt: ‘Soms zwemt hij vanuit het Dorp door naar de Noord Aa’”

De hond van Chantal zwemt liever dan dat hij loopt: ‘Soms zwemt hij vanuit het Dorp door naar de Noord Aa’

Chantal en Bennie Zoetermeer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak** M t/m XL € 12,99”

Huispak** M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Liftmonteur”

Liftmonteur

 • RECO
 • Fulltime
Liftmonteur-RLSLiftmonteur-RLS

Topper

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Vuurwerkshow oud en nieuw”

Vuurwerkshow oud en nieuw

 • 31 december 2022
vuurwerkshow zoetermeer
Ga naar “The Sweet Lake City Show”

The Sweet Lake City Show

 • 7 oktober 2022
Stadhuisplein ZoetermeerStadhuisplein Zoetermeer
Ga naar “Halloween in Zoetermeer”

Halloween in Zoetermeer

 • Van 28 okt t/m 30 okt