Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stadecoloog Andre: ‘Er is in Zoetermeer zoveel groen. Ik vind het hier geweldig’

Door Marijke Helsloot 26 november 2020

Hoor je opeens allemaal vogelgeluiden? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je de mobiele telefoon van stadsecoloog Andre van Kleinwee hoort. Als stadecoloog houdt hij zich bezig met de biodiversiteit, het ecologisch beheer en flora en fauna in onze stad. Klinkt allemaal wat ingewikkeld, dus we spreken met hem af in een natuurparkje in Palenstein.

Stadsecoloog Andre zie je altijd buiten op de fiets en steevast met een petje op zijn hoofd. Hij stalt zijn fiets tegen de brug en kijkt vol trots de wijk Palenstein in. “Kijk eens wat een prachtige plek dit is”, vertelt Andre, terwijl hij de fladderende vlinders observeert. “We noemen dit stuk groen aan het Beatrijspad een idylle. Dat is een bloemrijke plek voor bijen, vlinders en mensen. Over een paar jaar loopt het groen helemaal door tot aan het nieuwe winkelcentrum. Er is in Zoetermeer zoveel groen te vinden. Ik vind het hier geweldig.”

Prachtige bermen

Sinds begin dit jaar is Woerdenaar Andre de nieuwe stadsecoloog van Zoetermeer. “Het is een nieuwe functie binnen de gemeente waarbij ik in de gaten houd of het ecologisch beheer goed verloopt. Bermen maaien en snoeiwerk gebeuren volgens een bepaald plan. We willen dat Zoetermeer een aantrekkelijke woonstad is dus je kunt niet zomaar overal maaien en snoeien. Het weghalen van groen moet ook iets opleveren zodat je vogels, bijen, vlinders en andere insecten aantrekt. Dat is de bioversiteit waar ik mij mee bezig houd. Afgelopen zomer heb ik echt genoten van de prachtige bermen, zoals in Oosterheem. Daar zie je zeldzame planten zoals orchideeën. Die kun je alleen laten groeien als we op de juiste manier met het groen omgaan.”

Bijenhotels en libellen

In Zoetermeer zijn ontzettend veel vrijwilligers die zich bezighouden met de natuur, de bijen en vinders. “Door de hele stad verspreid vind je bijenhotels en bloemrijke idylles, neergezet en onderhouden door vrijwilligers. Zo maken we de stad aantrekkelijk voor de bij, waar het helemaal niet goed mee gaat. Zoetermeerders kunnen ook meer insecten, vlinders, vogels en andere dieren aantrekken door hun tuin of balkon groen te maken. Niet alleen fijn voor de natuur maar ook om zelf van te genieten.”

Kijk!

Volgens Andre wordt de natuur in eigen stad erg gewaardeerd door de bewoners. “Gebruik je zintuigen en kijk eens goed om je heen. Dan ontdek je zoveel moois”, legt Andre uit. “Je ziet bijenkasten, zwaluwen, vleermuizen, egels, honderden soorten vlinders en vogels. Er gebeurt veel in Zoetermeer. De groene linten, zoals parken, zijn hier verbonden met elkaar. Huizen, wegen en straten zijn erin verweven. De biodiversiteit zit hier echt wel goed.”

Woerden

Andre werkt ook als stadsecoloog in Gouda en hij woont in Woerden. Zijn stad zal hij niet zo snel inruilen voor die van ons. Maar hoe ziet de tuin van Andre er eigenlijk uit? “Ik heb een prachtige natuurtuin met een vijver, veel groen en weinig tegels. Vlinderstruiken en bloemen zorgen voor veel insecten. Maar ik heb ook kikkers en salamanders in de tuin. Daarnaast ga ik regelmatig naar mijn volkstuin en vogelgroep in Woerden. Ik fotografeer vogels, een prachtige hobby!”

_______________________________

Lees ook:

Thomas Elke Dag Liefde Zoetermeer

Thomas tekent elke dag een beetje liefde op een bierviltje

Elke dag een beetje liefde op een bierviltje: Thomas van Craaikamp (33) tekent elke dag positieve cr...
Felicia Zoetermeer

Felicia deelt haar drukke gezinsleven op sociale media: “Ik heb vier goudmijntjes’

Felicia Lavinia is een jonge moeder van vier kinderen: Chievenie, Noaimy, Nievah en Elijah. Ze is ha...
Marjan Jumbo Meerzicht

Marjan werkt 40 jaar in de supermarkt: “Mijn buren vragen mij in de lift naar de aanbiedingen”

Marjan Schüller viert twee jubilea in een week tijd: ze is 65 jaar geworden én ze werkt alweer 40 ja...
Buschauffeur Joshua Zoetermeer

Buschauffeur Joshua: ‘Soms lijk ik net een rijdend VVV-kantoor’

Misschien heb je hem weleens door Zoetermeer rijden in zijn rood-witte elektrische bus van EBS. Josh...

adv.