Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aangenaam! Maak hier kennis met onze nieuwe waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker

Door Marijke Helsloot 28 april 2020

Het zijn rare tijden voor iedereen vanwege de coronacrisis. Zo ook voor Jan Pieter Lokker, onze nieuwe waarnemend burgemeester. Want tijdelijk burgemeester zijn van een stad waar je niet woont en voornamelijk werkt van een afstand maakt het (in)werken soms wat lastig. Maar Jan Pieter Lokker is nieuwsgierig én positief ingesteld en wil onze stad dolgraag leren kennen. We belden hem met een paar prangende vragen.

Waarnemend burgemeester worden van een stad waar je zelf niet woont, starten met je nieuwe functie in tijden van de coronacrisis, nieuwe collega’s die je nog nooit hebt ontmoet: het zijn wat hersenspinsels die bij ons opkomen nadat Jan Pieter Lokker zijn functie als waarnemend burgemeester van onze stad startte. Tijd dus om op afstand kennis te maken. We belden met Jan Pieter Lokker die vanaf zijn thuiswerkplek in Bodegraven ons graag te woord stond.

Printplaten

Jan Pieter Lokker is 71 jaar en hij woont samen met zijn vrouw Mira in Bodegraven waar hij eerder vier jaar burgemeester is geweest. Hij heeft twee kinderen, een dochter en een zoon die is overleden, én hij is trotse opa van twee kleinzonen. “Ik lees graag over filosofie en geschiedenis en ik schrijf gedichten”, vertelt hij aan de telefoon. Mensen en de samenleving vind ik belangrijke onderwerpen. Verder maak ik schilderijen met acryl in combinatie met onderdelen van computers, zoals printplaten. Oude en nieuwe materialen komen hiermee samen. Werken in mijn atelier aan deze schilderijen helpt mij te ontspannen en tegelijkertijd tot creatieve ideeën te komen. Daarnaast fiets ik graag, bijvoorbeeld richting de Reeuwwijkse Plassen.”

Waarnemen

Wat doe je eigenlijk als je waarnemend burgemeester bent, vroegen wij ons af. Jan Pieter Lokker legt uit: “Ik ben fulltime, volledig burgemeester van Zoetermeer in een rol als voorzitter van het college en de gemeenteraad én als burgervader. Ik werk in het openbaar bestuur en ben betrokken bij de samenleving van de stad. Welzijn, kwaliteit van leven, veiligheid en een prettige woonomgeving vind ik hele belangrijke zaken waarmee ik mij bezighoud. Mijn functie heeft wel nu zijn beperkingen vanwege de coronacrisis. Mijn rol als burgervader wil ik goed uitoefenen maar dat is wat moeilijk in deze tijd. Bij een feestelijke of treurige gelegenheid kan ik niet meer dan de telefoon pakken. Zo heb ik ook de Lintjesregen telefonisch moeten doen. Met de gemeenteleden zijn we niet fysiek samen. Dat maakt overleggen best lastig. Daarnaast probeer ik voor Zoetermeerders uit de anonimiteit te komen door het plaatsen van online filmpjes. Maar de verbondenheid met de stad is er echt niet minder om.”

Videoscherm

De eerste gemeenteraadsverkiezing lijkt ons op zich al een spannend gebeuren voor een nieuwe burgemeester. Maar als dat ook nog eens in een lege raadszaal moet met een groot videoscherm voor je neus met 39 raadsleden en 6 wethouders die je nauwelijks kent; ga er maar aan staan. Dit overkwam onze nieuwe waarnemend burgemeester want in verband met de veiligheid moest de raadsvergadering op die manier plaatsvinden.

“De meeste ontmoetingen gaan nu digitaal”, legt Jan Pieter Lokker uit. Maar ik kom zeker wel op het stadhuis voor bijvoorbeeld een ontmoeting met de fractievoorzitters. Digitaal heb ik regelmatig overleg met de teamchefs van de politie over de openbare orde en de veiligheid. En met de gemeentesecretaris bespreek ik bijvoorbeeld de agenda voor een overleg. Ik merk dat mensen in deze tijd steeds vaardiger worden met nieuwe technieken en je went er langzaam aan. Ik denk dat we dit in de toekomst steeds vaker zullen doen. We zien steeds meer de voordelen van het thuiswerken op een afstand.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Burgemeester Zoetermeer
Jan Pieter Lokker. Foto: Gemeente Zoetermeer / Foto Flex

Zoetermeer

Zoetermeer kende Jan Pieter Lokker alleen maar als groeistad, bekent hij eerlijk als we hem vragen naar zijn kennis over onze stad. “Ik heb Zoetermeer nog niet goed kunnen ontdekken. Ik heb het erg druk maar de ruimte en het groene karakter vallen mij op. Elke stad is een wereld op zich, die wil ik graag ontdekken. De bereikbaarheid is in ieder geval ideaal. Vanuit Bodegraven was ik heel snel bij het stadhuis. Binnenkort wil ik inwoners vragen of iemand mij een rondleiding kan geven door de stad. Zo kan ik Zoetermeer beter leren kennen.”

Spelletjes

En hoe komt burgemeester Jan Pieter Lokker eigenlijk een thuiswerkdag door? Hij tipt: “Doe elke dag iets verrassends met het gezin: geef iedereen een opdracht met een nieuw idee om elkaar te verrassen. We zijn veel thuis en met elkaar. Maak bijvoorbeeld een tekening en maak daar een puzzel van en geef die weg, bijvoorbeeld aan de buren. Maak een speurtocht door je huis en verstop drie briefjes met opdrachten. Bedenk spelletjes of een nieuw ontwerp voor de tuin. Mijn vrouw is actief met de kleinkinderen omdat onze dochter werkt als ambulanceverpleegkundige. Met elkaar proberen we het zo goed en gezellig mogelijk thuis te maken.”

Boodschap voor jou

En dan wil de burgemeester nog iets zeggen tegen ons:

“Beste mensen, nog even volhouden om op deze manier te leven. Met elkaar kunnen we dit doen: Zoetermeerders samen voor elkaar. Als je hulp nodig hebt of je wilt het bieden: meld je bij de gemeente. De coronaregels worden goed gehandhaafd door iedereen, ook door jongeren. Ik ben trots op onze inwoners.”

Stadhuistoren Zoetermeer

VIDEO: De slechtvalken zijn weer gesignaleerd boven de oude stadhuistoren

Krijgen we weer jonge slechtvalken in de stad? Het slechtvalkenpaar is namelijk weer gesignaleerd bo...
Speeltuin Rokkeveen

Klaar of niet? Zo zit het met de opening van de nieuwe speeltuin in Rokkeveen

Bij het Burgemeester Hoekstrapark in Rokkeveen zijn al maanden werkzaamheden bezig bij de nieuwe spe...
Europaweg Zoetermeer

Houd op deze dagen rekening met extra reistijd op de Europaweg

De verkeersregelinstallatie op de Europaweg en Denemarkenlaan is aan vervanging toe. Daarom zijn er ...

adv.