Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aad-Tobias werkt voor de Reddingsbrigade: ‘De Noord Aa-plas lijkt zo lieflijk maar is ook diep’

Door Marijke Helsloot 11 augustus 2020

Het is zomer en veel Zoetermeerders genieten van een dagje strand bij de Noord Aa. Gelukkig houden de lifeguards van de Zoetermeerse Reddingsbrigade ons in de gaten. We kunnen niet alleen terecht voor snijwonden of als iemand in nood is. Maar we krijgen ook advies vanuit de reddingsboot als we te ver het water op zwemmen. “De Zoetermeerse Plas is op sommige plekken wel 45 meter diep.”

Aad-Tobias Huijbens is vrijwillig lifeguard en penningmeester bij de Zoetermeerse Reddingsbrigade. In de zomer zijn de lifeguards op zaterdag en zondag te vinden op hun post op het Zoetermeerse strand. Vanuit de uitkijktoren houden ze zwemmers in de gaten, net als vanuit de boot op het water. “We moeten de hele dag alert zijn, een verdrinking kan binnen een paar seconden plaatsvinden.”

Hartstikke diep

Het zwemwater in de Zoetermeerse Plas is met boeien afgezet zodat zwemmers veilig baantjes kunnen trekken. Maar er zijn genoeg mensen die de boeien voorbij gaan en verder het meer op zwemmen. “Dat is zeker niet verboden”, vertelt Aad-Tobias, “maar wij adviseren de mensen vanuit de boot om dit niet te doen. De meesten weten niet dat de plas heel erg diep is. De bodem is onregelmatig en het aantal dieptemeters verschilt per plek. Soms is het 30 meter diep en dan weer 40 meter. Dit zorgt voor grote temperatuurschommelingen. De eerste meter is goed van temperatuur maar dieper kan het opeens een paar graden kouder zijn. Hierdoor kun je last krijgen van kramp en in nood komen. De meeste zwemmers die we daarop attenderen, gaan vaak weer terug.”

Unicorn

Bezoekers die dringend hulp nodig hebben, komen naar de post of bellen 112. “Als mensen 112 bellen vanaf het strand dan krijgen wij ook het alarm binnen. Daarom kunnen wij als eerste aanwezig zijn om hulp te bieden. We zijn een helpende hand naast de hulpverleners”, legt Aad-Tobias ons uit. “Op onze post kunnen ouders polsbandjes voor hun kinderen halen waarop ze hun mobiele nummer kunnen zetten. Bij vermissing van een kind kunnen wij snel de ouders terugvinden.

Verder behandelen we veel snijwonden en plakken we pleisters. Maar we maken ook grappige dingen mee. Zo was er een groep jongeren op een grote, opblaasbare unicorn. De wind waaide vanuit de Leyens waardoor ze richting het strand gedreven werden. Ze konden niet meer terug dus wij hebben ze met onze boot gesleept en teruggebracht de wijk in.”

Weekend

Soms geven strandbezoekers kritiek aan de leden van de Zoetermeerse Reddingsbrigade. Niet omdat ze hun werk niet goed doen, maar omdat ze er alleen in het weekend zijn. “Mensen weten niet dat ons team met 38 lifeguards draait op vrijwilligers. Studenten en mensen met een baan moeten vrij nemen om een dag als lifeguard hier aanwezig te zijn. “Bij mooi weer proberen we extra te werken maar het blijft een uitdaging om genoeg vrijwilligers in te plannen. Niet iedereen is daarvan op de hoogte”, legt Aad-Tobias uit. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Van alle leeftijden, maar vooral jongeren vanaf 15 jaar. Na een cursus kun je na één of twee jaar actief zijn als lifeguard op het Zoetermeerse strand.”

Kijk voor meer informatie op de website van de Zoetermeerse Reddingsbrigade.

_____________________________________________

Lees ook:

Vissen Noord Aa Zoetermeer

Mysterie: wat zwemt er op de bodem van de Noord Aa?

Recreatiegebied de Noord Aa trekt elk jaar vele dagjesmensen uit Zoetermeer en omstreken. Maar zodra...
Buitenzwembad Zoetermeer

Hiep hoi! Op deze dag opent het buitenzwembad en zo ziet het er uit

Goed nieuws! Op zaterdag 18 juli kunnen we weer zwemmen in het buitenbad! Waar zóveel Zoetermeerders...

MAG DAT: je hond laten zwemmen in de Noord Aa?

Niet alleen wijzelf hebben het aardig zwaar gehad met de hoge temperaturen, ook onze viervoeters kon...

adv.