Reddingsbrigade Zoetermeer met noodgang naar Limburg vertrokken: ‘We evacueerden 100 ouderen’

Met zwaailichten en loeiende sirenes vertrokken de teamleden van Reddingsbrigade Zoetermeer afgelopen woensdag richting Limburg. “Om 01.00 uur werd ik mijn bed uitgebeld vanwege een noodoproep.”

Alle teams van Reddingsbrigade Haaglanden werden, vanwege het stijgende water, in de nacht opgetrommeld om direct te vertrekken naar het rampgebied. Marcel van der Ploeg, vrijwilliger bij Reddingsbrigade Zoetermeer, is nog aan het bijkomen van zijn avontuur als we hem bellen.

Noodsituatie

“Woensdag heb ik gewoon gewerkt, bij de Reddingsbrigade vergaderd en gedoucht. Toen was er nog niets aan de hand. Om 23.30 uur ben ik uiteindelijk naar bed gegaan. Om 01.00 uur werd ik opeens mijn bed uitgebeld. We moesten direct naar Limburg komen vanwege een noodsituatie. Ik heb mij aangekleed en mijn vrouw heeft mijn tas ingepakt. Met PRIO 1, dus met zwaailichten en sirenes, zijn we samen met alle ploegen uit de regio Haaglanden vanuit Zoetermeer vertrokken naar de brandweerkazerne in Maastricht.”

Reddingsbrigade Zoetermeer
Teamleden van de Zoetermeerse Reddingsbrigade die in Limburg actief waren. Foto: indebuurt Zoetermeer

Evacuatie

En daar in Limburg arriveerden de vrijwilligers in een compleet andere wereld. Volgelopen straten waren onherkenbaar en auto’s en huizen waren kapot. Na instructies startten de Zoetermeerders direct met de evacuatie van 101 bewoners in een bejaardentehuis. “Het was een bizarre situatie. De verpleging liep op blote voeten. Er was geen elektriciteit en geen riool. Alle mensen moesten daar weg. Met het leger en de brandweer hebben we de bewoners in vrachtwagens getild. Dat was een zware klus. Ruim 50 bewoners zaten in een rolstoel.”

Kruizen van krijt

Vervolgens ging de ploeg vrijwilligers naar een woonstraat met eengezinswoningen en flats. Daar kregen bewoners het bevel de huizen te verlaten. Marcel en zijn ploeggenoten voeren naar de woningen en klopten op de ramen. “Mensen zaten in huis zonder stroom en riolering. We vroegen hoeveel mensen er in de woning waren en tilden ze in de boot. Ze vroegen ons zelfs of ze een koffer met spullen en de hond mee mochten nemen. Uiteraard mocht dat! Voor vertrek zetten we een kruis van krijt op de voordeur zodat iedereen wist dat er geen mensen meer in de woning waren. Een bizar gezicht al die kruizen!” Uiteindelijk brachten ze de bewoners naar de kant waar ze werden opgevangen.

Parket en schoenen

Mensen evacueren maar ook putdeksels zoeken op straat onder het water en gaskranen dichtdraaien hoorden tot de werkzaamheden. “We haalden een dame op uit haar huis en ze vroeg mij of ik de gaskraan kon dichtdraaien. Ik stapte de woning binnen en dan zie je zo het parket en de schoenen door de ruimte drijven.”

Het artikel gaat verder onder de foto’s

Dankbaar

De Limburgers zijn verdrietig maar tegelijkertijd zo ontzettend dankbaar voor de hulp. Reacties als ‘Goed dat jullie er zijn’ hoorden de vrijwilligers de hele dag. “IJsjes werden uitgedeeld en een pastoor nodigde ons uit voor cola, koffie en thee. Iedereen was zo blij ons te zien! Komen jullie helemaal uit Den Haag om ons te helpen? En dan ook nog als vrijwilliger? Ze begrepen niet dat wij dit allemaal voor hun over hadden.”

De vrijwilligers van de Reddingsbrigade voeren met hun reddingsboten door de straten van Valkenburg. Langs onherkenbare straten, stromingen en gestrande auto’s. “We moesten wel oppassen want doordat de straten ondergelopen waren, konden we niet alles zien. Plantsoenen, putdeksels, hekjes en stenen muurtjes zie je niet. Ik stond midden op een kruising en toen dreef er opeens een gouden kerstbal voorbij. Dat was zo een gek maar ook bijzonder gezicht. Ik heb de bal uit het water gevist en die hang ik met Kerstmis in de kerstboom. Als aandenken.”

In de gymzaal

Marcel belde donderdag zijn baas om te vertellen dat hij niet kwam werken. “Alle vrijwilligers in ons team krijgen van hun werkgever betaald verlof bij nood. Woensdagnacht tot donderdagavond ben ik in Limburg geweest. En op zaterdagavond ben ik opnieuw naar het zuiden gereisd. We sliepen met elkaar in een gymzaal. Het Rode Kruis verzorgde een bed, dekens, kussens, wegwerphanddoek, washandjes, koffie, thee, tandpasta en after shave. Helaas kon ik niet slapen, door alle adrenaline denk ik, maar het was super geregeld. Zondag hebben we de hele dag stand by gestaan om te helpen bij eventuele doorbraken.”

Saamhorigheid

Marcel en zijn ploeggenoten hebben naast de narigheid een positieve ervaring opgedaan in Limburg. “De samenwerking ging hartstikke goed”, vertelt Marcel. “Tussen de Reddingsbrigade, brandweer, het leger en de ME uit het hele land. We hadden het beste met elkaar voor. Het leek net of we elkaar al jaren kenden. Ook binnen Zoetermeer zijn we een hechter team geworden. Echt iedereen bij Reddingsbrigade Zoetermeer wilde mee naar Limburg. Dat gaf zo’n fijn gevoel. Zondagavond zijn we met alle teams uit de regio Haaglanden teruggereden naar Zoetermeer. Bij de brandweerkazerne Oosterheem werden we warm welkom geheten. Daarna ben ik heel snel naar huis gegaan om bij te slapen.”

Meer uit Zoetermeer:

Meer in deze categorie

Zoetermeerders

Ga naar “Autobedrijf zet werkplaats in als dinerlocatie voor eenzame mensen: ‘Er zijn nog een paar plekken vrij’”

Autobedrijf zet werkplaats in als dinerlocatie voor eenzame mensen: ‘Er zijn nog een paar plekken vrij’

Wendy Kuipers Zoetermeer
Ga naar “Op dezelfde dag geboren en even oud: Inge en Sandra zijn al ruim 40 jaar vriendinnen”

Op dezelfde dag geboren en even oud: Inge en Sandra zijn al ruim 40 jaar vriendinnen

Inge en Sandra Zoetermeer
Ga naar “Kijktip! Opruimcoach helpt het atelier van de Zoetermeerse Joyce op orde te brengen”

Kijktip! Opruimcoach helpt het atelier van de Zoetermeerse Joyce op orde te brengen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “AH Boerenkool van € 2 voor € 0,99”

AH Boerenkool van € 2 voor € 0,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Gastvrouw / gastheer Worrel en Jetten Zoetermeer”

Gastvrouw / gastheer Worrel en Jetten Zoetermeer

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Kaarsjesavond”

Kaarsjesavond

 • 13 december 2022
Kerst ZoetermeerKerst Zoetermeer
Ga naar “LIVE at the Lake”

LIVE at the Lake

 • Van 18 aug t/m 19 aug
LIVE at the Lake 2023LIVE at the Lake 2023
Ga naar “Vuurwerkshow oud en nieuw”

Vuurwerkshow oud en nieuw

 • 31 december 2022
vuurwerkshow zoetermeer
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023
Gluren bij de Buren Zoetermeer
Ga naar “Vlooienmarkt”

Vlooienmarkt

 • 29 januari 2023