Brrr…we moeten nog een beetje bijkomen van ons avontuur. Een rondleiding in de kerktoren van de Oude Kerk is echt heel tof maar ook heel spannend. Want: donker, nauw en zeven steile trappetjes omhoog klauteren. Eenmaal boven heb je wel gaaf uitzicht over Zoetermeer.
Tijdens de rondleiding door vrijwilliger Rob Kroeders horen we interessante weetjes over de Oude Kerk. Zo is de Protestantse Kerk het oudste gebouw van Zoetermeer. De toren uit 1642 is nog ouder dan het kerkgebouw dat in 1785 is gebouwd. Tussen beide delen zit een meter ruimte maar dat valt niet direct op doordat het met metselwerk aan elkaar verbonden is.
Klusjesmannen
De entree van de kerk is in de toren aan de zijkant. Daar bevinden zich zeven steile trappen naar boven waardoor je de zevende etage kunt bereiken. Leuk weetje: in de Oude Kerk werken vrijwilligers die aardig op leeftijd zijn. Elke dinsdag doen zij klusjes in de toren waarvoor ze eerst de steile trappetjes op moeten klauteren. En we kunnen zeggen: die trappen zijn hartstikke link. Je moet je echt goed vasthouden anders kletter je naar beneden.
Op de volgende pagina’s laten we je zien wat we onderweg zijn tegengekomen tijdens de rondleiding door Rob.
Prachtig orgel
Met camera en mobiele telefoon hijsen we onszelf naar de eerste etage. Op de eerste verdieping is de entree naar het prachtige Lohmanorgel uit 1837. Hier wordt orgelmuziek gespeeld tijdens de diensten in de kerk.
2
Advertentie wordt geladen…
Elke dag opwinden
Via een lange steile trap weten we de tweede verdieping te bereiken. Alles is van hout: houten balken, luikjes met gaaf ervoor, een houten vloer, veel stof en stofzuigers. We staan voor het slinger-uurwerk uit 1664 dat buiten gebruik is. Gids Rob vertelt: “De koster moest elke dag het uurwerk opwinden.” Een intensief klusje dus om de juiste tijd aan te kunnen blijven geven voor dorpsgenoten!
Ook zien we een houten luik dat gesloten is. Wat zit daarachter? Rob legt uit dat er een ruimte is dat in de oorlog werd gebruikt als opslagruimte voor munitie en andere materialen.
Uurwerk. Foto: indebuurt Zoetermeer
Advertentie wordt geladen…
Ondergedoken Joods gezin
Op de derde verdieping is een ruimte waar vrijwilligers van der kerk in het donker klussen. Met bouwlampen wordt de ruimte verlicht waardoor we zien hoe lang het is. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hier een Joods gezin ondergedoken gezeten. Eten en drinken werd gebracht en uitwerpselen opgehaald”, legt Rob uit.
Advertentie wordt geladen…
Geen pretje voor je oren
In een benauwde ruimte op de vierde verdieping bevinden zich twee kerkklokken. De grote Maria klok uit 1571 geeft de hele uren aan. De kleinere klok uit 1667 geeft de halve uren aan. Overigens kun je tijdens een heel of een half uur beter niet op de vierde verdieping zijn. Het kabaal van het luiden van de klok is geen pretje voor je oren.
Oude Kerk Zoetermeer. Foto: indebuurt Zoetermeer
Advertentie wordt geladen…
Uurwerk
Op de vijfde verdieping staat een prachtig oud uurwerk van 300 jaar oud. Het is een opwind-uurwerk dat in 1960 is vervangen voor een elektrische.
Oude uurwerk. Foto: indebuurt Zoetermeer
Advertentie wordt geladen…
Computergestuurde klokken
Op de zesde verdieping zien we de elektrische aansturing van de 47 klokken helemaal bovenin de toren. Het is een precisie-uurwerk dat wordt aangestuurd vanuit Frankfurt. Dit betekent dat de wijzerplaten aan de buitenkant van de toren altijd de juiste tijd aangeven en dat we muziekjes kunnen horen als langs de kerk rijden of lopen.
In deze ruimte is een kleiner trappetje dat leidt naar een deur. Via het kleine deur klimmen we naar buiten en staan we opeens oog in oog met de stad Zoetermeer. Vanaf hier kunnen we rond de toren lopen en de hele stad overzien. Wel hoog maar prachtig!
2
Advertentie wordt geladen…
47 klokken
Met angst en zweet weten we de laatste en zevende verdieping te bereiken. Daar in het topje van de kerktoren is het carillon uit 1978 waarop de beiaardier wekelijks speelt. Een uiterst kleine ruimte waar alleen het carillon in past, een kacheltje en een stoel. Door de heldere klanken kun je horen wanneer de beiaardier speelt. Let er maar eens op!
Via een luikje kunnen we de 47 klokken zien die boven deze etage hangen. Met ons hoofd hangen we er letterlijk tussen. Wel even opletten dat ze niet precies op dat moment gaan luiden. Na een spectaculaire klim van 135 uiterste smalle treden zijn we blij als we weer beneden zijn maar het was de moeite waard!
Carollon. Foto: indebuurt Zoetermeer
Advertentie wordt geladen…
Wil je ook de Oude Kerk van binnen bekijken?
Dat kan want er worden weleens rondleidingen gegeven. Bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag. Voor meer informatie over activiteiten kun je kijken op de website van de Oude Kerk in Zoetermeer.
Advertentie wordt geladen…
Meer binnenkijkers:
Binnenkijken: 6 x Zoetermeerse koopwoningen van meer dan een miljoen
Wij kunnen er alleen maar van dromen: een huis in Zoetermeer van een miljoen euro. Hoe groot is dat? Zijn…