Binnenkijken in de vogelkijkhut van fotograaf Inge: ‘Vanuit mijn tuin fotografeer ik de mooiste vogels’

Vogelfotograaf Inge Duijsens heeft een immens grote achtertuin in Oosterheem. Tussen tientallen bomen heeft zij haar eigen vogelkijkhut staan. Met haar camera, een thermosfles koffie en haar mobiel duikt ze regelmatig haar hut in om vogels op de gevoelige plaat te leggen. Niet alleen groene spechten, koolmezen, merels en boomkruipers zoeken haar tuin op, ook roofvogels gaan voor haar lens zitten.

Inge heeft al verschillende prijzen gewonnen als vogelfotograaf. Ook heeft ze een vogelagenda uitgebracht. Haar favorieten zijn roofvogels en uilen. Veel foto’s zijn gemaakt vanuit de vogelkijkhut in haar achtertuin. Vanachter donkergroene gordijntjes zit ze met haar camera doodstil te wachten tot er een vogel neerstrijkt bij het vijvertje of op een tak. Zowel de vijver als takken en een boomstammetje staan met voorbedachten rade opgesteld. Zij zijn namelijk zo geplaatst dat de vogels precies op lenshoogte zitten zodat Inge ze vol in beeld heeft. Het resultaat: echt wondermooie foto’s.

We nemen een kijkje in de achtertuin en de vogelkijkhut van Inge. Lees snel verder.

Verrekijker

De meterslange achtertuin van Inge grenst aan de Zegwaartseweg. Een deel van de bomen achterin de tuin is gesnoeid. Maar er staan er nog zo’n zestig. In een aantal bomen hangen vogelhuisjes om vogels uit te nodigen hier te komen nestelen. De vrijstaande woning is voor een groot deel voorzien van glas. “Vanuit de keuken of vanaf de bovenverdieping kijk ik regelmatig met mijn verrekijker de tuin in. Zodra ik een bijzondere vogel zie, duik ik mijn hut in.”

Samen met een landschapsarchitecte ontwierp Inge de tuin. “Ik wilde een vijver en planten die vogels trekken. Ons huis is gebouwd van duurzame materialen. Voor de tuin wil ik geen gif gebruiken maar wel biologische producten. We maken zelf compost en laten brandnetels staan. Naast vogelhuisjes heeft Inge een grote nestkast opgehangen. Daar heeft een torenvalkstel twee jongen groot gebracht. “We hebben er een webcam opgehangen zodat we de familie van dichtbij kunnen bewonderen.”

De vogelkijkhut

In het tuinontwerp is ook rekening gehouden met een vogelkijkhut. Het is een hut van 4 m2 en er passen twee personen in. Het is geplaatst diep in de grond waardoor de opening voor de camera precies op grondniveau is. Zo zitten vogels voor de hut altijd op de juiste kijkhoogte. Ideaal dus om te fotograferen. “Ik zit hier regelmatig”, vertelt Inge. Met een thermosfles koffie, batterijen, mobiel, lens en mijn camera kan ik hier uren vertoeven. De kijkhut brengt mij rust, hier kan ik ontspannen. Ik geniet zo van deze plek! Daarnaast verhuur ik de hut aan mensen die ontspanning zoeken of ook willen fotograferen.”

Torenvalknest

Inge is hartstikke trots op de nestkast met de torenvalkfamilie. “Dit jaar zijn er twee vrouwtjes uitgebroed. In het vijvertje voor mijn kijkhut badderen de jonge torenvalken. Een perfecte plek om ze te fotograferen. Ik heb er dan ook prachtige plaatjes van geschoten!”

Orangerie en vijver

In de grote tuinvijver zien we goudvissen, kikkers, waterplanten en een boel insecten. “Achterin de tuin staat de orangerie”, zegt Inge lachend. “Eigenlijk is het een tuinhuis voor onze fietsen maar in de winter zetten we er onze niet-winterharde planten in. Het huis staat dan vol dus wij of onze fietsen passen er helemaal niet bij. Daarom hebben we het tuinhuis maar omgedoopt tot orangerie.”

Regelmatig proberen reigers goudvissen te vangen uit de vijver. “Onze hond en de torenvalken jagen de reigers weg.” Op een dag wist een blauwe reiger toch een goudvis te pakken. Arm beest, maar Inge maakte er een prachtige foto van.

Vergaap je aan de foto’s van Inge

Ringmussen, koolmezen, zanglijsters, merels, bonte spechten en pimpelmezen hebben allemaal Inge’s tuin gevonden. Maar soms verwondert ze zich over welke vogels opeens opduiken. “Er zit een staartmezennest in de struiken. Deze vogels laten zich moeilijk fotograferen maar mij is het gelukt. Ik heb een klein tentje waar ik met mijn camera induik om ongemerkt vogels te fotograferen. Zo kan ik dichtbij komen zonder dat de vogels het door hebben. De uitgevlogen staartmezen heb ik uiteindelijk in de tuin van de buren gefotografeerd. Die vinden het niet erg als ik met mijn tent in hun tuin ga staan.”

Bekijk hieronder Inge’s foto’s van de vogels in haar tuin, gefotografeerd vanuit de vogelkijkhut. Meer foto’s kun je zien op haar Instagrampagina of Facebookpagina.

Meer leesvoer:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Deze unieke kluswoning in het Dorp staat met heel wat haken en ogen te koop”

Deze unieke kluswoning in het Dorp staat met heel wat haken en ogen te koop

Terra Art Projects Zoetermeer
Ga naar “Kijktip: deze Zoetermeerse ondernemer liet zijn huis in Ibiza stijl verbouwen”

Kijktip: deze Zoetermeerse ondernemer liet zijn huis in Ibiza stijl verbouwen

Ga naar “Mag ik even binnenkijken? 7 x Zoetermeerse huizen waar we mochten langskomen”

Mag ik even binnenkijken? 7 x Zoetermeerse huizen waar we mochten langskomen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39”

Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Velvet huispak voor € 9,95”

Velvet huispak voor € 9,95

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “HEINEKEN PILS BLIK OF BRAND SPECIAALBIEREN 2e halve prijs*”

HEINEKEN PILS BLIK OF BRAND SPECIAALBIEREN 2e halve prijs*

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Luxe bedsprei € 12,99”

Luxe bedsprei € 12,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023
Gluren bij de Buren Zoetermeer
Ga naar “LIVE at the Lake”

LIVE at the Lake

 • Van 18 aug t/m 19 aug
LIVE at the Lake 2023LIVE at the Lake 2023
Ga naar “Zoetermeer Live!”

Zoetermeer Live!

 • 22 april 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • Stadshart
 • 5 mei 2023
Bevrijdingsfestival Zoetermeer
Ga naar “Teckeldag”

Teckeldag

 • 6 mei 2023
Teckeldag Zoetermeer