Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Volgens dit onderzoek zijn er nog minder betaalbare woningen voor middeninkomers

Door Marijke Helsloot 30 november 2019

Heb jij een modaal inkomen? Dan heb je helaas een stuk minder opties om een huis te kopen dan vorig jaar. In 2018 had 7,5 procent van de te koop staande huizen een prijskaartje tot 150.000 euro, nu is dat nog maar 4,3 procent. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

Mensen met een modaal inkomen hebben nog minder mogelijkheden op de woningmarkt dan een jaar geleden blijkt uit het onderzoek. Een jaar geleden werd het ook al uitgevoerd. Toen werd naar het aanbod gekeken van mensen met een modaal inkomen van € 37.000 per jaar en tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 66.500 euro. Voor eenverdieners werd het woningaanbod tot 150.000 euro bekeken, en voor tweeverdieners tot 300.000 euro.

Dit jaar

Dit jaar werd dit onderzoek opnieuw gedaan voor dezelfde vraagprijzen. Op dit moment kun je met een inkomen van 32.700 euro een woning tot 150.000 euro kopen. Voor een woning van 300.000 euro heb je samen een inkomen van ruim 62.000 euro nodig.

Grote dalingen

In de onderstaande tabel is te zien dat het aanbod woningen in iedere provincie en grote stad flink is gedaald, met name voor de alleenstaande. De enige oplossing is dat er zoveel mogelijk betaalbare woningen bijgebouwd worden in Zoetermeer.

Het artikel gaat verder onder de tabel

 

Verpleegkundigen en politiemensen

Door de snel stijgende woningprijzen en de strengere hypotheekregels wordt het kopen van een woning steeds lastiger. Dit is vooral vervelend voor locatiegebonden beroepen als leraren, verpleegkundigen, brandweermensen en politieagenten. Werknemers in deze beroepen verdienen rond modaal en hun inkomen vormt de belangrijkste drempel voor toegang tot de woningmarkt. Uit onderzoek van Calcasa blijkt dat slechts 8,5% van de Nederlandse koopwoningen bereikbaar is voor startende basisschoolleraren en HBO politieagenten. De situatie in de Randstad is nog veel nijpender.

Lees ook:

Woningmarkt Zoetermeer

Crisis op de woningmarkt: zo reageert wethouder Wonen op jullie vragen

Als woningzoekende moet je in heel Nederland een lange adem hebben en in Zoetermeer is dat niet ande...
Appartementen Zoetermeer

Tijdelijke woonruimte: er komen flexwoningen in Zoetermeer

Acuut onderdak nodig omdat je voor iemand anders moet zorgen of in scheiding ligt? De gemeente Zoete...

Babette’s slaapkamer kreeg een make-over: ‘alsof ik in de catalogus van IKEA sta’

Het is de droom van veel mensen: je oude slaapkamer wordt vervangen voor een splinternieuwe die zó u...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.