Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verrassend (not): de gemiddelde woningwaarde is weer flink gestegen in Zoetermeer

Door Marijke Helsloot 14 september 2019

Vast niet verrassend: de waarde van woningen is flink gestegen, ook in Zoetermeer. Dat is goed nieuws als je je huis gaat verkopen, maar minder voor de hoogte van je jaarlijkse belastingen. Een hogere woningwaarde betekent namelijk ook dat je meer belasting gaat betalen.

Gemiddelde woningwaarde in Nederland

Het gemiddelde koophuis is dit jaar in alle Nederlandse gemeenten meer waard geworden. Op 1 januari dit jaar was de WOZ-waarde van een gemiddelde woning in Nederland 248 duizend euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging in jaren, zo meldt het CBS vrijdag 13 september op basis van nieuwe cijfers.

WOZ-waarde in Zoetermeer

In Zoetermeer steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde WOZ-waarde is nu 220.000 euro. Begin 2018 was dat nog 200.000 euro.

WOZ-wat?

WOZ betekent ‘waardering onroerende zaken’. De WOZ-waarde gaat over alle woningen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. In de wet WOZ is bepaald dat het voor een aantal belastingen handig is als er gerekend wordt met één waarde voor een woning.

Zo wordt de waarde bepaald

De gemeente taxeert alle huizen op afstand. Een taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt één of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht, of die in een steekproef zijn geselecteerd. Het is niet nodig dat de taxateur elk pand bezoekt. Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente de waardering van de overige panden, aldus de Rijksoverheid.

Hier kun je de WOZ-waarde van huizen in jouw buurt bekijken. En in het kaartje hieronder zie je hoe het met de rest van Nederland is gesteld op het gebied van WOZ-waardes:

Lees ook:

Schoolvakantie Zoetermeer

Handig om te weten: op deze data vallen de schoolvakanties in Zoetermeer in 2019 – 2020

De scholen zijn nog maar net begonnen, maar we kijken nu al uit naar de volgende vakantie. Op welke ...
Parkeren Zoetermeer

12 x goedkoop parkeren in het centrum van Zoetermeer

In en rondom het centrum van Zoetermeer zijn genoeg parkeerplekken te vinden. Maar voor een uurtje p...
Houd de lijn vrij in het Stadshart

Belangrijk: dit betekenen die witte ribbels op de stoep

Tja, de een zal dit artikel met verbazing hebben aangeklikt 'Dat weten we toch al lang.' Maar wat de...

Meer over

Wonen

adv.