Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Duizenden euro’s besparen als je een huis koopt: financieel expert René vertelt hoe je dat doet

Aangeboden door Finzie Zoetermeer – Den Haag 2 december 2020

Belasting: je betaalt het over van alles. Ook bij het kopen van een huis, in de vorm van overdrachtsbelasting. Maar volgens René Kuipers van Finzie gaat dat veranderen en kun je in bepaalde gevallen voorkomen dat je die belasting hoeft te betalen. Hoe dat zit en hoeveel je kunt besparen? René legt het uit.

Bij het kopen van een huis betaal je 2% overdrachtsbelasting over de verkoopprijs. Over een koopsom van 300.000 euro betaal je dus 6.000 euro belasting. Maar, goed nieuws: onder bepaalde gevallen voorwaarden hoef je die belasting straks niet meer te betalen. Gewoon niks, noppes, nada!

Vrijstelling

René Kuipers, financieel coach bij Finzie, legt uit hoe dat zit: “Op op 1 januari 2021 gaat een wet in waarmee je een vrijstelling op de overdrachtsbelasting kunt krijgen. Deze wet moet nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar de kans is groot dat dit gaat gebeuren. Dus, als je een huis koopt: probeer of je het passeren bij de notaris kunt verplaatsen naar ná 1 januari 2021.”

Voorwaarden

Er zijn een paar belangrijke voorwaarden. “Allereerst geldt de 0% alleen voor de eigen woning, dus niet voor een recreatiewoning of beleggingspand. Daarnaast kun je er alleen van profiteren als je jonger bent dan 35 jaar. Koop je samen een huis en is maar één van twee jonger dan 35? Dan betaal je de helft van de belasting die je normaal gesproken betaalt.” Alsnog een mooie besparing dus.

Deze vrijstelling is bedacht om starters te helpen hun eerste huis te kopen. Maar volgens René hoef je officieel geen starter te zijn. “Het gaat erom dat je maar één keer van deze vrijstelling kunt profiteren. Je mag er dus niet eerder gebruik van hebben gemaakt.”

Tweede mogelijkheid

Er is nog een tweede bespaarmogelijkheid. “Voor andere woningen gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog van 2% naar 8%”, zegt René. “Dit tarief geldt voor bijvoorbeeld recreatiewoningen, tweede woningen en zakelijk onroerend goed. Als je zo’n investering wilt doen, is het slim om te kijken of je hiervoor nog dit jaar kunnen tekenen bij de notaris.”

Definitief in december

Zoals gezegd moet de wet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen. Naar verwachting wordt op 15 december over de wet gestemd. Ook goed om te weten: waarschijnlijk zullen er per 1 april 2021 weer nieuwe aanpassingen komen. De kans is groot dat er vanaf dat moment voor woningen met een koopsom van 400.000 euro of meer, je over het gedeelte boven de 400.000 euro alsnog 2% belasting betaalt. Maar ook dat is nog niet 100% zeker.

Advies

Het advies van René is dan ook: begin zo snel mogelijk met het in kaart brengen van je financiële situatie. Of je nu al een huis op het oog hebt, of alleen een beetje aan het rondsnuffelen bent. “Door nu al financieel advies in te winnen, weet je precies waar je aan toe bent als je je droomhuis tegenkomt. Dan kun je snel beslissen.” Hier plan je een adviesgesprek in met René (of zijn collega Rob).


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Finzie Zoetermeer – Den Haag. Meer over Finzie Zoetermeer – Den Haag ontdekken?

Finzie Zoetermeer – Den Haag hypotheekadvies

Vandaag gesloten

Boerhaavelaan 40, Zoetermeer

Bekijk meer:hypotheekadvies

adv.