16.000 woningen erbij in Zoetermeer: volgens deze professor kan dat zo

Door Marijke Helsloot 20 maart 2019

De woningmarkt kookt over: jongeren, starters, doorstromers en ouderen kunnen bijna geen woning meer vinden. De gemeente Zoetermeer wil daarom de komende jaren 16.000 woningen bouwen. Wij vragen ons af: HOE DAN??!! Gelukkig heeft professor én Zoetermeerder Peter Boelhouwer een paar goede ideeën.

Peter Boelhouwer is hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU Delft en voorzitter van het Architectuurpunt Zoetermeer. Boelhouwer heeft allerlei ideeën om op korte termijn meer woningen te bouwen in Zoetermeer en in de rest van Nederland. Hij besprak deze ideeën tijdens een informatieavond van het Architectuurpunt in het stadhuis een paar weken geleden.

Wij hebben de beste ideeën op een rijtje gezet en leggen je uit hoe dat in Zoetermeer zou kunnen werken.

<< < Pagina 1 / 11 >
⟵ swipe swipe ⟶

Bouwen op nieuwe plekken

Bouwgrond Oosterheem

Volgens Boelhouwer moeten we gaan bouwen op plekken waar nu nog geen woningen staan. We zien dat terug in Oosterheem waar nog een aantal bouwlocaties zijn waar de komende jaren eengezinswoningen en appartementen bijgebouwd worden. Maar ook op kleinere beschikbare locaties komt nieuwbouw. Denk aan de wijk Palenstein waar flats afgebroken zijn en nieuwe woningen ervoor in de plaats komen. Of aan de Schinkelweg en de Delftsewallen waar kleine woonhofjes aangelegd worden.

Via onze website en nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alle nieuwbouwprojecten in de stad.

Bouwen in bestaande straten

Koophuizen Zoetermeer
Foto: Funda

Bestaande bewoners zitten er wellicht niet echt op te wachten, maar toch: meer woningen in één straat bijbouwen. Soms zijn er stroken of plantsoentjes waarmee niet zoveel gebeurt. Deze ruimte kan benut worden om woningzoekenden een plek te bieden.

Oud maakt plaats voor jong

Wonen Zoetermeer
Nieuwbouw patiowoningen. Foto: Van As Makelaardij

Zodra de kinderen de deur uit zijn, blijven (alleenstaande) ouders vaak in hun eengezinswoning wonen. Want waarom zou je weggaan? De huur of hypotheek is prima te betalen, je wilt niet uit je vertrouwde omgeving weg én je kunt toch geen nieuw huis vinden. Terwijl er (jonge) gezinnen zijn die met smart op zoek zijn naar een huis met genoeg ruimte.

Een oplossing zou kunnen zijn dat er ouderenwoningen in bestaande wijken en straten bijgebouwd worden. Zo hoeven ze niet op een hele andere plek binnen of buiten de stad te gaan wonen en maken ze daarmee plek voor andere Zoetermeerders.

Voorbeelden in Zoetermeer zijn nieuwe patiowoningen in de wijk Meerzicht en nieuwbouwwoningen voor een oudere doelgroep in Oosterheem.

De lucht in

Voorbeelden van 'de lucht in bouwen' in Den Haag en Delft

Is net een deel van de flats in Palenstein afgebroken, gaan we beginnen over nieuwe hoogbouw. Maar hoogbouw hoeft helemaal niet lelijk te zijn, laat Boelhouwer in zijn presentatie zien. In steden wereldwijd worden flatgebouwen op elkaar gestapeld. Dit wordt vaak als onaantrekkelijk gezien, maar er zijn voorbeelden van hele gave woonlocaties met moderne architectuur in combinatie met groene parken.

Tijdelijke woningen

Heijmans One

Flexwoningen zijn tijdelijke huurhuizen van rond de 700 euro per maand. Ze zijn voor een eenpersoonshuishouden en worden geplaatst op terreinen die nu leeg staan. Voordeel is dat je heel snel een tijdelijk en tof onderkomen kan neerzetten voor één persoon en dat onbenutte ruimte gebruikt wordt. En het is nog betaalbaar ook. Van Zoetermeer zien we nog geen flexwoningen terug. Een goed voorbeeld zijn de zogenaamde Heijmans One woningen.

Tiny houses

Voorbeelden van tiny houses

Tiny houses zijn hele kleine woningen van nog geen 25 m2. Het is een soort luxe caravan waarmee je meestal in een groene omgeving woont en je lage vaste lasten hebt. Voor een tiny house betaal je ongeveer 80.000 euro. Vaak worden ze op lege (bouw)terreinen of stukken grond geplaatst. Volgens Boelhouwer een goed alternatief naast de reguliere bouw.

Friends contracten

Wonen Zoetermeer
Waarom dit 8 kamerappartement aan de Schansbaan niet delen met vrienden? Foto: Funda

Samen met je vrienden een huis kopen, dat is het idee achter ‘friends contracten’. Waarom zou je één huis voor jezelf houden terwijl er nog wat kamers over zijn die je prima kunt delen met anderen? Wel goed om van tevoren te bedenken met wie je dit aandurft. Maar waarom geen woningen delen en de ruimte optimaal benutten?

Kantoortorens ombouwen

70Lux Zoetermeer
Kantoorpand wordt woontoren

Gelukkig zien we het steeds vaker dat leegstaande kantoorpanden omgebouwd worden tot hele gave woontorens. Voorbeelden zijn het kantoorpand op de hoek van de Europaweg en de Luxemburglaan. Of het kantoorpand aan de Engelandlaan 270 dat verbouwd gaat worden tot een appartementencomplex.

Woongroepen

Wonen met je paard
Wonen met je paard

Volgens de professor neemt wonen in groepen en zorgen voor elkaar de komende jaren toe. Woongroepen kunnen ontstaan vanuit een gedeelde interesse. Denk aan de liefde voor paarden. Op het terrein of in de buurt van een manege kunnen bewoners samen met de paarden wonen en voor elkaar en de dieren zorgen.

De bedoeling van woongroepen is dat je meer je buurtgenoten opzoekt. Zowel op het gebied van gezelligheid, buurtvoorzieningen, sociale controle en hulp bij bijvoorbeeld boodschappen doen, oppassen of zorg. Waar je dit in Zoetermeer terugziet is het nieuwbouwproject Happy Days in Oosterheem.

Knarrenhofjes

Wonen Zoetermeer
Knarrenhofje Zwolle

Wat een grappige naam is dit: knarrenhofjes. Gezellige woonhofjes waar krasse knarren met elkaar kunnen wonen. Allemaal in een eigen woning maar er wel voor elkaar zijn. Een veilige woonplek waarbij je elkaar helpt en de gezelligheid op kunt zoeken.

Splitsen van woningen

Koophuizen Zoetermeer
Foto: Funda

Een huis opdelen en gebruiken voor twee alleenstaanden, stellen of gezinnen. Soms kunnen we met minder ruimte toch prettig wonen en hoeven lege kamers niet ongebruikt te blijven. Eén adres wordt door minimaal twee gebruikt waardoor er opeens veel meer woonadressen bij komen in de stad.

Lees ook:

Dré Geerdinck

Zoetermeerder Dré ontwerpt tiny houses en ziet ze graag terug in onze stad

Zoetermeerder en ontwerper Dré Geedinck is al jaren geinteresseerd in een andere manier van wonen. M...

In deze kantoortoren komen appartementen en jij mag zeggen hoe je het inricht

Op deze plek in Oosterheem komen eengezinwoningen, huur- en koopappartementen

Zo komt het nieuwe wijk- en winkelcentrum Stadskwartier Palenstein eruit te zien

Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare vrije sector huurwoningen op Funda staan

Tof! Er komen een ballenbak, een gamecenter en misschien wel vakantiehuisjes in Zoetermeer

<< < Pagina 1 / 11 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuwbouw Wonen

adv.