Dit zijn de kenmerken van de nieuwe stadswijk De Entree

Door Marijke Helsloot 4 december 2018

In onze gemeente zullen de komende tien tot 15 jaar wel meer dan 10.000 nieuwe woningen gebouwd worden. In het gebied rondom de Afrikaweg en de Nelson Mandelabrug bij station Zoetermeer zal de nieuwe woonwijk ‘De Entree’ komen. De bedoeling is dat er voor alle doelgroepen een passende woning te vinden zal zijn.

Goed nieuws voor alle woningzoekers want er komen maar liefst 4.500 woningen bij in de nieuwe stadswijk. De laatste jaren staan er zoveel ongebruikte kantoorpanden op lege, grote terreinen langs de Afrikaweg dat het een goede keus is om dat gebied in te gaan zetten voor nieuwe huizen. De krapte op de woningmarkt zorgt immers voor een steeds grotere vraag naar (betaalbare) woningen.

Denk mee

In hoofdlijnen zijn de plannen rondom ‘De Entree’ duidelijk. De gemeente betrekt graag de inwoners bij de plannen. Er zijn al bewonersbijeenkomsten geweest maar voor volgend jaar staan er nieuwe gepland.

Dit is wat er tot nu toe in de plannen voor de nieuwe woonwijk ‘De Entree’ staat:

Voor alle doelgroepen

De Entree wordt een nieuwe levendige stadswijk waar wonen, werken, winkeltjes en barretjes samenkomen. Voor alle doelgroepen, dus ook voor jongeren en ouderen zullen er aantrekkelijke en gevarieerde woningen komen.

Stadsstraat

De Entree Zoetermeer
Afrikaweg. Google Maps

Nu nog rijd je over de Afrikaweg de stad vanaf de A12 binnen. Straks is deze hoofdweg een prettige stadsstraat waar auto’s maximaal 50 km/uur mogen rijden. Het zal een levendig gebied worden met werkende mensen, wandelaars en fietsers. Voetgangers kunnen de Afrikaweg op een aantal plaatsen oversteken en fietsers kunnen gebruik maken van de drie bestaande onderdoorgangen. Op deze manier worden Meerzicht en Driemanspolder met elkaar verbonden.

Groene plek

De Entree Zoetermeer
De Entree krijgt een groene uitstraling

De Entree wordt gebouwd voor de toekomst. Om hitte te bestrijden en water een plek te geven, komen er groene gevels en daken en balkons of terrassen met een groene aankleding. Ook in je vrije tijd kun je genieten van het groen rondom je huis.

Duurzaamheid staat hoog op het prioriteitenlijstje dus de nieuwe stadswijk De Entree wordt gasloos en zoveel mogelijk energieneutraal.

Zo weinig mogelijk auto’s

De nieuwe stadswijk wordt zo gebouwd dat de inwoners zich voornamelijk voortbewegen per fiets en openbaar vervoer of wandelend. Het station is vlakbij en de voorzieningen daar worden verbeterd. Elektrische en deelauto’s hebben de voorkeur zodat het aantal auto’s en de parkeerdruk niet te hoog worden. Het is straks ook mogelijk om een auto te huren.

Hubs

De Entree Zoetermeer
Foto: AD

Parkeren in De Entree wordt net een beetje anders dan wij Zoetermeerders gewend zijn. De bedoeling is dat er zo weinig mogelijk privé-auto’s komen en als je die toch hebt, wordt het niet aantrekkelijk voor je gemaakt. Inwoners van De Entree parkeren hun auto in parkeergarages onder de grond. Bezoekers kunnen hun auto op het maaiveld parkeren of in de zogeheten mobiliteitshubs (beide betaald parkeren).

Mobiliteitshubs maken het gebruik van deelauto’s, fietsen en het overstappen naar andere vormen van vervoer mogelijk. Hier staan ook deelauto’s die voor gebruikers uit De Entree en voor bewoners uit de aangrenzende wijken te huur zijn.

Wil je meer weten over de nieuwe stadswijk De Entree of lezen wanneer de informatiebijeenkomsten staan? Kijk dan hier.

Lees ook:

Nieuwbouwproject Nexum: schrijf je in en ontwerp zelf je toekomstige huis

Over een paar jaar herken je de wijk Palenstein niet meer terug want er komt veel nieuwbouw in Zoete...
Huren in Zoetermeer

Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare vrije sector huurwoningen op Funda staan

Een beschikbare huurwoning vinden in Zoetermeer is niet zo eenvoudig. Er is nu eenmaal meer vraag da...
Engelandlaan 270 Zoetermeer

Mooi! Er komen 134 nieuwbouwappartementen naast het Stadshart

De gemeente heeft plannen om een nieuwbouw woontoren te realiseren aan de Engelandlaan. Als de nieuw...

Meer over

Wonen

adv.