Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Crisis op de woningmarkt: zo reageert wethouder Wonen op jullie vragen

Door Marijke Helsloot 6 november 2019

Als woningzoekende moet je in heel Nederland een lange adem hebben en in Zoetermeer is dat niet anders. De gemeente wil er 10.000 woningen bij bouwen, maar hoe zit dit precies? Wordt er nou eindelijk gebouwd voor starters? En wat wordt er gedaan aan het nijpende tekort aan Zoetermeerse woningen voor jongeren, doorstromers en ouderen? Wie kan er beter antwoord geven op dit soort vragen dan wethouder Wonen, Robin Paalvast.  Wij verzamelden jullie prangende vragen en legden ze aan hem voor.

Woningmarkt Zoetermeer
Wethouder Wonen Robin Paalvast
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Op het moment dat wij een artikel plaatsen over ‘wonen in Zoetermeer’ stromen de reacties via sociale media en de mail bij ons binnen. Vragen en opmerkingen als ‘er worden alleen maar huizen bijgebouwd voor de rijke mensen’ en ‘wanneer komen er nu eens jongerenwoningen bij’, zijn veelgehoorde reacties van onze lezers. Namens jullie vroegen we dit aan de wethouder Wonen, Robin Paalvast. Want hoe zit het nu precies met die woningnood en wat doet de gemeente daar eigenlijk aan?

Woningnood

Wonen in Zoetermeer

In Zoetermeer is een tekort aan 10.000 woningen. Een grote groep starters, doorstromers en ouderen kunnen geen geschikte woning vinden en staan jaren op een wachtlijst tot er iets vrijkomt. Zoetermeerders vragen zich af waar die nieuwe woningen blijven waar we met z’n allen zo hard op zitten te wachten. Wethouder Wonen, Robin Paalvast, is zich zeker bewust van het nijpende tekort. “De woningnood is groot en de druk op de woningmarkt neemt toe. De crisis ligt nog helemaal niet zo lang achter ons waarin mensen hun huizen niet verkocht kregen en de vraag naar nieuwe huizen veel kleiner was. Economisch gaat het nu goed en stijgt dus de vraag naar woningen. Mensen denken dan ook nu dat er niks wordt gedaan aan het tekort. Maar als je weet dat een woningbouwproject zeven jaar duurt voordat het klaar is, begrijp je wel dat deze woningen er niet direct kunnen zijn. We moeten geduld hebben, hoe moeilijk dat ook is. Ondanks de schaarste, willen we de woningen overigens zo goed mogelijk verdelen onder zo veel mogelijk doelgroepen.”

Zo komen we aan meer woningen

Nieuwbouw Zoetermeer
Project Weidse Weelde in Oosterheem

De gemeente wil de doorstroom van verschillende soorten woningen beter op gang brengen. Stellen, van wie de kinderen het huis uit zijn, blijven vaak wonen in de eengezinswoning. “We willen dat zij door kunnen stromen naar een passend huis, zoals een appartement. Meestal gaat het om midden-huurhuizen, die met 700 – 1.000 euro per maand, net boven de sociale huurgrens aanliggen. Door deze doorstroom komt de eengezinswoning hiermee beschikbaar voor een gezin en de starterswoning waar zij uit komen, komt dan vrij voor een starter. Hiermee bied je verschillende mensen een woning aan.”

Woontorens

Afgelopen jaren zijn al een aantal leegstaande kantoorpanden verbouwd tot wooncomplexen om aan meer woningen te komen. Denk aan de appartementen aan de Engelandlaan en het vrij recente project aan de Europaweg. “Voor jongeren die nog thuis wonen, willen we ook woningen beschikbaar stellen zodat ze in Zoetermeer kunnen blijven wonen. Het centrum verleent zich overigens goed voor hoogbouw omdat je dat hier al meer tegenkomt. Zo komt er een woontoren naast de Stadhuistoren erbij. Daarnaast kijken we naar braakliggende terreinen in de stad waar eventueel hoogbouw geplaatst kan worden.”

Nieuwbouw

Robin Paalvast vervolgt: “Bijbouwen doen we voor starters, stellen van wie de kinderen het huis uit zijn en voor de midden-huurders. Met het nieuwe college hebben we afgesproken dat we 27% sociaal gaan bijbouwen, 25% middenhuur en voor de rest koophuizen en vrije sector huurwoningen. Zo proberen we alle doelgroepen te bereiken maar het feit blijft dat er een enorme woningnood is. Bij de sociale woninghuur weten we precies hoe lang iemand op een woning moet wachten want dit wordt via de overheid bijgehouden. Maar deze gegevens hebben we niet van de midden-huur of de vrije sector.”

Blijft Zoetermeer groen?

Seghwaert Park Zoetermeer

Zoetermeer staat bekend als een groene stad, een uniek kenmerk dat we graag willen behouden. We vroegen de wethouder of de bouw van nieuwe woningen ten koste gaat van het groen.”Die groene uitstraling willen we wel houden”, legt de wethouder uit. “Daarom proberen we de bouw van nieuwe woningen te combineren met groen. Een goed voorbeeld is de Markt in het Stadshart waar een nieuwe woontoren komt. Onder het complex komt een parkeergarage en de Markt verandert in een groen stadspark. Bewoners hoeven niet bang te zijn dat bestaand groen verdwijnt. De bestaande parken in de stad behouden we want recreatie is belangrijk.”

Meer groen

Met de groei van het aantal inwoners nemen de financiële middelen van de gemeente alleen maar toe. Dit is ook ten gunste van het groen in onze stad. “Hoe meer inwoners, hoe meer geld er bij komt voor bijvoorbeeld groen en speeltuinen. Dus niet alleen voldoen we aan de groter wordende vraag naar woningen met nieuwbouw, ook hebben we meer te besteden als het gaat over voorzieningen. Je bouwt soms dus wel op een grasveldje maar de voorzieningen worden daarmee beter betaalbaar.”

Bouwen boven het spoor

Naast nieuwbouw, de verbouwing van kantoorpanden en het bevorderen van de doorstroom zijn er meerdere opties om iets te doen aan de woningnood. We legden de opties van tiny houses, kleine zelfvoorzienende huizen, en bouwen boven het spoor voor aan de wethouder: “We kijken naar alle mogelijkheden maar de bouwprijzen zijn flink gestegen. Boven het spoor bouwen zijn hele dure opties. In grote steden als Den Haag en Rotterdam liggen de huizenprijzen hoger dus daar zijn wellicht wel mogelijkheden. Maar in Zoetermeer is het financieel gezien geen optie.”

Tiny houses en woontorens

“In vergelijking met hoogbouw nemen tiny houses meer ruimte in beslag. Vandaar dat we de voorkeur geven aan woontorens. In Zoetermeer hebben we niet zomaar stukken grond beschikbaar waar een paar huizen op geplaatst kunnen worden. Soms zijn er wel kleine grasvelden of braakliggende terreinen die dienen als bedrijfsruimte. Daar mogen we geen huizen op plaatsen. En als er toch iets vrij is, dan willen we de lucht in bouwen om zoveel mogelijk huizen extra te hebben. Hoogbouw zal je wel voornamelijk in de binnenstad tegenkomen, niet zozeer in de buitenwijken. Met uitzondering van twee nieuwbouwtorens in Oosterheem. We krijgen best kritiek van omwonenden dat ze niet blij zijn met woontorens in de achtertuin. Ik begrijp dat ze niet blij zijn met het veranderen van hun uitzicht, maar we willen graag als gemeente iets doen aan het huizentekort. En ja, dit kan betekenen dat er in jouw buurt een woontoren komt.”

Lees ook:

Wat een geweld! De sloop van deze flat in Palenstein is gestart (VIDEO)

Je zult maar in deze flat van 10 verdiepingen in Palenstein gewoond hebben. Dan kan het best pijnlij...
De Juweel Zoetermeer

Opgelet: de verkoop van deze gave nieuwbouwwoningen is gestart

Goed nieuws voor iedereen die met smart wacht op de start verkoop van nieuwbouwproject Juweel in Rok...
Binnenkijken Zoetermeer

Binnenkijken bij Debbie: “Ik woon aan een heel leuk woonhof in Seghwaert”

Debbie de Geus woont met haar man, twee honden en valkparkieten in een gezellige eengezinswoning aan...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Wonen

adv.