Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Licht, donker of met extra filter: dit moet je weten als je een zonnebril koopt

Aangeboden door Jansen Opticiens 24 juni 2020

Wandelen, fietsen, naar het strand of het water op gaan: zodra de zon schijnt, trekken we er graag op uit. Maar nu de zon op zijn hoogst staat en dus het krachtigst is, is het belangrijk om je ogen extra goed te beschermen. Wij vroegen Jansen Opticiens waar je een goede zonnebril aan herkent en waarom ook kinderen baat hebben bij een goede zonnebril.

Als je een zonnebril koopt, wil je natuurlijk dat die mooi staat én je ogen goed beschermt. Bij dat eerste heb je misschien geen hulp nodig, maar hoe bepaal je of een zonnebril goed werkt? Richard Backx, optometrist bij Jansen Opticiens geeft advies.

Jansen Opticiens juni 2020 - zonnebrillen (2) overzicht collectie
Jansen Opticiens heeft een uitgebreide collectie zonnebrillen. (Beeld: Jansen Opticiens)

UV-straling

Allereerst legt Richard wat er kan gebeuren als je geen goede zonnebril draagt. “De UV-straling in het zonlicht, die uiteindelijk kan leiden tot beschadigingen aan je netvlies en aandoeningen zoals staar”, vertelt Richard. “De UV-kracht is op zijn hoogst als de zon hoog aan de hemel staat, dus vooral midden op de dag. Dan is het zeker slim om een zonnebril te dragen. Als je op het strand en bij het water moet je extra oppassen, want zonnestralen weerkaatsen daarop. Dat geeft veel hinderlijke schitteringen en dus minder goed zicht, maar ook meer blootstelling aan UV.

Bovendien is door de coronacrisis de kans op veel UV-straling toegenomen. De luchtkwaliteit is namelijk verbeterd. Stof en vervuiling in de lucht zorgen net als vocht en bewolking voor UV-filtering. Hoe schoner en droger de lucht, hoe hoger de UV-kracht. Dus zeker nu is een goede zonnebril belangrijk.”

Kinderogen extra kwetsbaar

Richard waarschuwt voor het stapeleffect van UV-straling. “Hoe vaker je ogen onbeschermd zijn geweest, hoe groter de kans op problematiek op latere leeftijd. Het is dus belangrijk om de aanschaf van een goede zonnebril met UV-filter niet uit te stellen.”

Dat is ook de reden dat Richard aanraadt om juist de kinderogen goed te beschermen tegen de zon. “Veel blootstelling nu kan gevolgen hebben voor later. Daarnaast zijn kinderogen gevoeliger. Zet ze dus een goede zonnebril op!”

Jansen Opticiens juni 2020 - zonnebrillen (3) meisje met zonnebril
Kinderogen zijn extra gevoelig voor zonlicht, dus is een goede zonnebril erg belangrijk. (Beeld: privéfoto Richard Backx (Jansen Opticiens)

Donker is niet beter

Hoe weet je nu of een zonnebril goed is? Richard: “Sommige mensen denken dat een heel donkere bril goed is voor je ogen. De gedachte is dan dat zo’n bril veel zonlicht tegenhoudt. Dat klopt, maar vaak filtert zo’n bril juist het zichtbare licht weg. En dat wil je juist niet hebben. Je wilt dat een bril zo goed mogelijk zicht blijft geven, maar wél de onzichtbare, schadelijke UV-straling filtert.”

Een te donkere bril kan juist een averechts effect geven, waarschuwt Richard. “Hoe donkerder de glazen, hoe minder licht er op je pupillen valt. Die verwijden zich daardoor, terwijl die juist een natuurlijke barrière voor je netvlies vormen. Bij een te donkere zonnebril zonder UV-filter is de kans dus ook groter dat er meer schadelijke straling je ogen binnendringt.”

Tip van Richard: koop een zonnebril met een polarisatiefilter. “Dit filter haalt de hinderlijke schittering weg van bijvoorbeeld wateroppervlak of een glimmende motorkap. Minder schittering betekent beter zicht.”

Van Ray-Ban tot Serengeti

Alle zonnebrillen die Jansen Opticiens verkoopt, hebben het juiste UV-filter. Zelfs de eenvoudige zonnebrillen (al vanaf 39,-). “Uiteraard wil ook het oog wat”, vertelt Richard met een knipoog. “Een zonnebril is natuurlijk ook een mode-artikel en kan je outfit helemaal afmaken.” Jansen Opticiens verkoopt zonnebrillen van de merken Invu, Ray-Ban, Oakley, Revo, Serengeti, Tod’s, Scotch & Soda, Chanel, Bvlgari, Calvin Klein en Cartier. Het overgrote deel van de collectie is ook op sterkte mogelijk. Tip: tot en met 31 juli 2020 heeft Jansen Opticiens een mooie aanbieding op zonnebrillen op sterkte van Calvin Klein.

Jansen Opticiens juni 2020 - zonnebrillen (1)
Een close-up foto van een zonnebril uit de collectie van Jansen Opticiens. (Beeld: Jansen Opticiens)

Bonustip

Nog een laatste tip van Richard: “Veel mensen die al brildragend zijn, denken soms dat hun brillenglas al voldoende filtert tegen UV, maar dat is niet altijd zo. Vraag daarom altijd of je heldere brillenglazen ook voorzien zijn van een UV-filter. Dit kunnen wij eventueel voor je testen in de winkel.”

Wil je ook graag advies bij het kopen van een zonnebril of gewoon eens rondkijken? Het team van Jansen Opticiens staat voor je klaar.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Jansen Opticiens. Meer over Jansen Opticiens ontdekken?

Jansen Opticiens opticiens

Gesloten09:00 - 18:00

Nathaliegang 86, Zoetermeer

Bekijk meer:opticiens

adv.