Lees hoe de Nicolaaskerk in 9 maanden werd gebouwd en wat bier hiermee te maken heeft
Door: Wilco Pot De Nicolaaskerk aan de Dorpsstraat staat er sinds het begin van de negentiende eeuw. Als je er…
Misschien heb je er nooit bij stilgestaan: Zoetermeer heeft een patroonheilige. En deze patroonheilige is niemand minder dan Nicolaas van Myra, oftewel… Sinterklaas!
Op de website Zoetermeeractief kunnen we lezen dat er al sinds 1200 een kapel staat op de plek waar de Swaert Sloot (Zwaardslootseweg) en de Broekweg samenkomen. Deze kapel was gewijd aan Nicolaas van Myra, een Rooms-Katholieke bisschop die leefde aan het begin van de vierde eeuw. In 1250 werd er in Zoetermeer een nieuwe kerk gebouwd, op de plek waar de huidige Oude Kerk in de Dorpsstraat zich bevindt. Ook deze kerk was gewijd aan Nicolaas van Myra en deze heeft er gestaan tot ongeveer 1785.
Maar waarom heeft Zoetermeer specifiek Nicolaas van Myra als patroonheilige? De keuze voor Nicolaas als beschermheilige, zegt iets over de bevolking van Zoetermeer in die tijd. Nicolaas was de beschermheilige van onder andere schippers en vissers, wat aanduidt dat veel Zoetermeerders hun geld verdienden met deze beroepen. We lezen via een andere bron dat Nicolaas ook beschermheilige was van onder andere dieven en moordenaars, maar dat laten we voor dit verhaal maar even links liggen.
Als je leest over deze Nicolaas van Myra, kom je een hoop wonderlijke verhalen tegen. Zo zou de moeder van Nicolaas eigenlijk geen kinderen hebben kunnen krijgen, maar doordat zij aan god beloofde dat haar kind zijn/haar leven aan het geloof zou wijden, werd zij toch zwanger. Nicolaas zou als baby al hebben kunnen staan en zijn handen naar de hemel hebben uitgestoken. Ook zou hij op woensdagen en vrijdagen hebben geweigerd om van zijn moeders borst te drinken. Dit waren de traditionele vastendagen. Dan is er ook nog een bizar verhaal waarin Nicolaas’ moeder hem per ongeluk in een bad met kokend water had laten zitten, en Nicolaas daar ongeschonden uitkwam. Een opmerkelijke jeugd, zullen we maar zeggen.
Nicolaas van Myra is het figuur dat het sinterklaasverhaal inspireerde. In de verhalen over Nicolaas van Myra zijn dan ook wat overeenkomsten met de bekende sinterklaastradities. Zo zou Nicolaas van Myra als bisschop een echte weldoener zijn geweest, die bij arme mensen bundeltjes met geld naar binnen gooide. Zo ook bij drie jonge meisjes die in de prostitutie dreigden te belandden, omdat hun vader geen bruidsschat kon betalen. Nicolaas gooide bij hen drie bundels met geld door het raam. De bundels belandden in hun schoenen. Hier schijnt de traditie van het schoentje zetten vandaan te zijn gekomen. Grappig hè? Jammer dat we tegenwoordig alleen nog munten van chocola krijgen.
Je kunt hier meer lezen over de katholieke Nicolaas van Myra.
In onze gids
Populaire rubrieken