Weinig toetsen maar wel lessen waar je écht iets aan hebt: deze middelbare school is uniek
Aangeboden door Picasso Lyceum
Als ouder verzucht je je vast weleens tijdens bijvoorbeeld het regelen van de hypotheek: “Had ik dit soort dingen maar op school geleerd!” Op het Picasso Lyceum in Zoetermeer pakken ze het schoolsysteem heel anders aan dan je waarschijnlijk van vroeger gewend bent. Hier staat persoonlijke ontwikkeling centraal en worden leerlingen zonder druk klaargestoomd voor de moderne maatschappij. In februari kunnen zij weer kennis komen maken!
Alexander Straathof (conrector van de onderbouw) en Silvio Lafranceschina (gymdocent, coach en coördinator leerjaar 1) vertellen vast wat meer over deze toffe school.
Praktijkonderwijs
Hoewel het Picasso Lyceum lesgeeft op mavo-, havo-, atheneum- én gymnasiumniveau, wordt de theorie hier op alle niveaus aangevuld met de praktijk. Alexander: “Tijdens de speciale CONNECTweken die nu vijf keer per jaar plaatsvinden komen er mensen uit het werkveld langs om te laten zien hoe het er echt aan toegaat. Zo leer je wat jij later kunt met wat je nu leert. We halen de omgeving de school in.”
“Allerlei onderwerpen komen aan bod: hoe zet je wiskunde in om een woning te bouwen? Hoe zou je een bedrijf kunnen verduurzamen? Maar ook leren de jongeren op eigen benen te staan door onderwerpen als huur, studiefinanciering en hypotheken te bespreken. In de toekomst willen we dit gedurende het jaar nóg meer terug laten komen.”
Elk vak op jouw niveau
Dat de leerlingen op deze school centraal staan, blijkt ook wel uit het feit dat je hier niet alle vakken op hetzelfde niveau hoeft te volgen, legt Alexander uit. “Voor je hier start, houdt een coach een ontwikkelgesprek met het kind en de ouders. Heeft de leerling een gemengd schooladvies zoals havo-vwo gekregen, dan mag diegene al tot drie vakken op vwo-niveau volgen. In de gehele onderbouwperiode kijken we welk tempo en niveau het meest passend is. Zo blijf je uitgedaagd en gemotiveerd. Kies je uiteindelijk toch voor een havo-examenjaar, dan komen de vakken die jij op vwo-niveau hebt gevolgd gewoon op die manier op je diploma te staan.”
Lees verder onder de foto >

Verlengde onderbouw
Vanaf schooljaar 2022-2023 wordt er nog iets bijzonders ingevoerd op het Picasso Lyceum: de verlengde brugklas. “Tot een jaar of vijftien weten kinderen echt nog niet wat ze willen”, ervaart coach en gymdocent Silvio. “Hoe fijn is het dan als je een jaartje langer de tijd krijgt om verschillende vakken te volgen en zo pas wat later keuzes hoeft te maken voor je profiel en examenjaar? Vallen en opstaan en ontdekken horen erbij. Wees niet bang dat je kind hierdoor iets mist: voorbereidingen voor de examens bijvoorbeeld stellen we niet uit.”
Waardevolle coaches
Je kent vast wel het begrip ‘mentor’, maar op het Picasso Lyceum spreken ze liever van coaches. Deze hebben hier dan ook een veel grotere rol dan op de meeste middelbare scholen. “Coaches houden hier niet maar drie à vier gesprekjes per jaar. In de eerste twee leerjaren spreken jongeren hun coach zelfs in principe elke week, in de klas én individueel”, vertelt Alexander. “Dat is heel waardevol, want de keuzes vliegen kinderen tegenwoordig om de oren. De prestatiedruk en ‘fear of missing out‘ zijn hoog. Samen bespreken we hoe ze haalbare doelen kunnen bereiken.”
Lees verder onder de foto >

Toets- en cijfer-arme school
Over die druk gesproken: veel toetsen per jaar moeten maken helpt daar ook niet echt aan mee. “Wij kiezen veel liever voor maximaal drie toetsten per vak, per jaar”, vertelt Alexander. “Ieder resultaat daarvan zegt iets over het kind, dus we werken ook niet met gemiddeldes op het eindrapport. En sowieso werken we zo veel mogelijk met feedback in plaats van cijfers.”
Daar kan Silvio zich helemaal in vinden. “Ik hoor van leerlingen terug dat zij het heel fijn vinden om rustig en op hun eigen niveau te kunnen leren. Ze hoeven zich niet druk te maken om twintig toetsen achter elkaar zoals vriendjes en vriendinnetjes op andere scholen.”
Feedback zorgt voor motivatie
“Zelf zie ik ook dat hun sterke punten hier naar boven komen en ze heel gemotiveerd zijn”, vervolgt Silvio. “Tijdens lichamelijke opvoeding elke radslag beoordelen met een cijfer draagt daar echt niet aan bij. Ieder kind heeft een andere bouw en genetische aanleg, dus dat zou ook niet eerlijk zijn. In de onderbouw krijgen ze alleen feedback over bijvoorbeeld hun inzet en persoonlijke ontwikkeling. Kies je als leerling voor LO als eindexamenvak, dan ontvang je wel een cijfer.”
Kom kennismaken!
Wil je weten of het Picasso Lyceum iets voor jouw kind is? In februari kunnen jullie weer kennis komen maken. Doe dat vooral, want kort daarna moeten de voorkeuren voor middelbare scholen al worden ingediend! Kom sfeer proeven, bezoek het Open Huis of laat je kinderen een middag zelfstandig kennismaken met het Picasso. Meld je snel aan via de website.