Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Belangrijk! Dit is waarom je nu je hond of kat moet ontvlooien

Aangeboden door Diervoeders Zoetermeer 25 maart 2020

Dat het voorjaar in aantocht is, is voor de meeste mensen én huisdieren goed nieuws. Helaas betekent het ook dat het teken- en vlooienseizoen weer op gang komt. Hoe belangrijk is het nu eigenlijk om je hond of kat preventief te ontvlooien? En hoe doe je dat het best? Diervoeders Zoetermeer geeft advies.

Ontvlooien: het is een bezigheid die menig honden- of kattenbezitter zal herkennen. “Wel een héél belangrijke”, vertelt Alfred Lobee, eigenaar van Diervoeders Zoetermeer. “Regelmatig ontvlooien komt de gezondheid van je huisdier echt ten goede. Zeker met de zachte winters van de laatste jaren, waardoor teken en vlooien veel eerder in het seizoen actief zijn.”

Diervoeders Zoetermeer - 01
Een greep uit de anti-teken- en vlooienmiddelen die Diervoeders Zoetermeer te koop aanbiedt. (Beeld: indebuurt Zoetermeer)

Het nut van ontvlooien

Wat zijn de gevolgen als je niet preventief ontvlooit? “Vlooien- of tekenbeten kunnen voor mens en dier heel vervelend zijn”, legt Alfred uit. “Bij het huisdier zelf kunnen wondjes ontstaan, vooral door overmatig krabbelen. Ook kunnen – vooral teken – ziektes overbrengen, net als bij mensen. Vlooien kunnen zich in huis nestelen en voor een plaag zorgen. Dat wil je niet. Daarom is het voorkomen van vlooien- of tekenbeten bij je huisdier het beste. Ja, deze middelen kosten wat geld, maar dan blijven baas en dier gezond én zit je huis niet helemaal onder de vlooien of teken.”

Soorten middelen

Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar. Alfred: “De meeste hebben enkele dagen nodig om in te trekken en hun werk te doen. Die middelen blijven dan ook langere tijd actief. Er zijn ook middelen die al binnen een paar uur in werking treden, maar die werken korter. Die adviseren we eigenlijk alleen als het dier al last heeft van vlooien of een teek.”

Tekentangen

Heeft je huisdier toch een teek opgelopen? Vervelend! Uiteraard verkoopt Dierenvoeders ook speciale tangen om deze geniepige parasieten makkelijk te verwijderen. Enkele tips van Alfred: neem hiervoor even de tijd en stel je huisdier op zijn gemak. Geef je huisdier een lekkere snack of zijn favoriete speeltje. Kam de vacht opzij waar je de teek hebt gevoeld of gezien. Pak met de tang de teek bij de kop beet (dus zo dicht mogelijk bij de huid) en trek hem er langzaam maar kordaat uit. Niet draaien: dat vergroot juist het risico dat de teek in tweeën breekt en er een stukje achterblijft in de huid van je trouwe metgezel. Dat kan dan irritatie of ontsteking veroorzaken.

Diervoeders Zoetermeer - 04
Laika ondergaat braaf het aanbrengen van de anti-vlooienmiddel door baasje Alfred. (Beeld: indebuurt Zoetermeer)

Aanbrengtips

Hoe breng je het anti-vlooienmiddel nu precies aan? Alfred roept zijn hond Laika erbij en laat het zien. Laika gaat gedwee zitten en verroert geen vin, terwijl Alfred haar geruststelt. Alfred houdt een plukje vacht in haar nek opzij, zet de tube zachtjes op de huid en knijpt de vloeistof uit de verpakking zo op de huid. Een aandachtspuntje van Alfred: “Na het aanbrengen minstens 48 uur niet in de nek aaien. Per ongeluk toch gedaan? Was dan goed je handen.”

En Laika? Die geniet volop van de aandacht die ze krijgt. En omdat ze zo braaf is geweest, krijgt ze ook nog een hondensnoepje als beloning.


Ook Diervoeders Zoetermeer neemt maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus. Bijvoorbeeld door de 1,5-meter richtlijn in acht te nemen en contactloos betalen te stimuleren. Ook kun je je producten laten bezorgen. Zo is te lezen op hun Facebookpagina:

Posted by Diervoeders Zoetermeer on Thursday, March 19, 2020


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Diervoeders Zoetermeer. Meer over Diervoeders Zoetermeer ontdekken?

Diervoeders Zoetermeer dierenverzorging

Gesloten09:00 - 18:00

Storkstraat 8, Zoetermeer

Bekijk meer:dierenverzorging

adv.