Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zzzz..! Er zijn tijgermuggen gespot in de omgeving van Zoetermeer

Door Marijke Helsloot 7 augustus 2020

Muggen zijn al niet leuk maar tijgermuggen helemaal niet! Bij onze collega’s van AD Zoetermeer lezen we dat in de gemeente Lansingerland, waartoe de dorpen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk behoren, de tijgermug is gespot. En die dorpen liggen vlakbij onze stad…

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië maar het beestje is via internationale transporten ook in Europa beland. Sinds 2005 is de tijgermug in Nederland gesignaleerd en daar wil je niet geprikt door worden.

Vrouwtje

De kleine, zwart-witte mug met niet gevlekte vleugels kan ziektes zoals knokkelkoorts overbrengen. Maar daar hoeven we niet zo bang voor te zijn want de kans dat het gebeurt is vrijwel te verwaarlozen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de website van het RIVM. Wat wel vervelend is dat (alleen) het vrouwtje ons flink kan steken wat pijnlijke steken op kan leveren. De tijgermug prikt vooral overdag dus het is belangrijk om je te beschermen. Dit doe je door lange broeken en mouwen te dragen, horren te plaatsen en je in te sprayen of smeren met Deet. Of mijd gewoon de plekken waar de mug is gesignaleerd.

Bestrijding

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt in de gaten of de  tijgermug in Nederland voorkomt. De muggen, eieren of larven komen soms mee bij de import van Lucky Bamboo of tweedehands banden. Als de tijgermug gevonden wordt, worden de muggen op die locatie bestreden en uitgeroeid. Deze maatregelen worden uit voorzorg genomen om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen. Het is lastig een tijgermug te onderscheiden van andere muggensoorten maar mocht je zelf een tijgermug signaleren dan is het belangrijk dit door te geven aan de NVWA via deze link.

____________________________________________________

Lees ook:

Paddenstoelen Zoetermeer

Paddenstoelen in de zomer?! Dit is waarom je ze nu ziet in Zoetermeer

We zitten midden in de zomer en sinds een paar weken zien we opeens overal paddenstoelen uit de gron...
Ventilator Zoetermeer

Peentjes zweten! Bij deze 7 winkels koop je een ventilator voor een fris windje

Peentjes zweten doen we deze tropische zomerdagen in Zoetermeer. Mensen die thuiswerken missen de ve...
Corona Zoetermeer

Corona-update: in Zoetermeer blijven de cijfers stabiel en zo veel stijgen ze in onze regio

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen loopt landelijk verder op. Het RIVM heeft dinsdag 4 aug...
Joyce en Michel op chopper Zoetermeer

Gespot!! Joyce en Michel cruisen op deze gave fietsen door de stad

Misschien ben je Joyce en Michel Heymen uit Zoetermeer weleens tegengekomen. Michel rijdt op een hel...

adv.