Dit vinden we in Zoetermeer van het gebruik van smartphones in het verkeer

Aangeboden door Interpolis Automodus app 18 september 2018

Je kent het wel, je wil even aan je afspraak laten weten dat je wat later bent. Of even een ander muziekje opzetten. Of misschien zelfs even kijken hoe vaak je foto geliked is op Instagram. Moet dat kunnen of is dit echt niet oké? Wij vroegen het aan deze vier mensen in Zoetermeer.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

John

John Zoetermeer
Zoetermeerder John. Foto: indebuurt Zoetermeer

Als er iemand tegen het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer is, is het Zoetermeerder John wel. “Het is zo gevaarlijk, het zou verboden moeten worden”, zegt John overtuigend. “Mijn mobiel gebruik ik nooit in de auto. Ik ben snel afgeleid en je kunt je niet focussen op het autorijden. Nou ja, soms check ik alleen wie er heeft gebeld als ik stilsta. En trouwens, eigenlijk heb ik een leesbril nodig om het goed te kunnen zien dus dat is helemaal niet handig achter het stuur.”

Grapje

“Als ik naast een bestuurder zou zitten die bezig is met zijn of haar mobiel dan zou ik er wat van zeggen. Wel in de vorm van een grapje maar ik ben er tenslotte ook bij betrokken als diegene een ongeluk veroorzaakt. Als mijn vrouw tijdens het autorijden met haar mobiele telefoon in de weer zou zijn, dan zou ik dat ding uit haar handen trekken. Maar meestal rijd ik en als ik dan een app-je binnenkrijg dan leest zij ‘m aan mij voor en antwoordt zelfs voor mij”, vertelt John lachend.

Geen geduld

Waarom bestuurders toch steeds weer teruggrijpen naar hun mobiel? John denkt dat het komt doordat mensen geen geduld hebben. “Iedereen wil van alles en direct op dat moment. Ze kunnen het niet opbrengen om te wachten tot ze stilstaan. Ik houd graag controle over wat ik doe dus ook over het autorijden.”

Max

Max Zoetermeer
Max uit Zoetermeer. Foto: indebuurt Zoetermeer

“Voor mij mag er een boete uitgeschreven worden van minimaal vijfhonderd euro als iemand met zijn mobiel achter het stuur zit”, zegt de Zoetermeerse Max luid en duidelijk. “Ik begrijp niet dat mensen zo verslaafd zijn en daarmee een ander in gevaar brengen. Mensen zijn zo snel verveeld.”

Motorrijder

Max is een duidelijke tegenstander van gebruik van een mobiel in het verkeer. “Ik rijd motor waardoor ik heel goed zie wat mensen aan het doen zijn achter het stuur. Soms toeter ik even als ik weer iemand zie die onverantwoord bezig is. Als ik zelf autorijd dan gebruik ik mijn telefoon als navigatiesysteem. Dan app en bel ik niet. En mocht iemand mij bellen dan neem ik niet op.”

Niet chill

De Zoetermeerder heeft weleens met een groep vrienden in de auto gezeten terwijl de bestuurder aan het appen was. “Ik zei: ‘Wil je dat niet doen?’ Maar de rijder was net van plan om te stoppen. Hij vond het namelijk heel normaal maar ik vond het echt niet chill. Ik vind dat lastig want ik wil er wel wat van zeggen maar ik doe het niet altijd.”

Ondingen

Eigenlijk vind Max mobiele telefoons maar ondingen. “Mensen zijn dusdanig verslaafd dat ze niet meer zonder kunnen. Iedereen is maar op zoek naar die constante prikkels. Eigenlijk kun je tegenwoordig niet zonder mobiele telefoon maar het liefst gebruik ik ‘m alleen om af en toe te bellen en als navigatiesysteem.”

Daniëlle en Harmen

Daniëlle en Harmen Zoetermeer
Daniëlle en Harmen. Foto: indebuurt Zoetermeer

Danielle en Harmen uit Zoetermeer zijn het volledig met elkaar eens: een mobiele telefoon en verkeer gaan niet samen. Toch moet Daniëlle eerlijk bekennen dat ze af en toe wel haar telefoon gebruikt tijdens het autorijden. “Ik app regelmatig vanuit de auto en ik gebruik mijn telefoon als navigatiesysteem.”

Oppassen in de bochten

Harmen gebruikt zijn mobiel pertinent niet. “Hooguit als ik voor het stoplicht sta, wil ik weleens kijken wie mij heeft gebeld of een bericht heeft gestuurd.” Daniëlle voegt toe:”Ik rij vaak op dezelfde N-weg waar ik ondertussen de weg wel weet. Als ik dan soms bij telefoon pak, moet ik wel extra oppassen in de bochten want dan kun je opeens teveel uitwijken als je niet oplet. Gelukkig is er een berm tussen de twee wegen zodat ik wat meer de ruimte heb om iets uit te wijken.”

Niks missen

Wat is die drang die autorijders toch hebben om onderweg met hun telefoon bezig te zijn? Harmen: “Mensen zijn nieuwsgierig en tegelijkertijd bang om maar iets te missen in hun leven. Dat is hetzelfde als je steeds Facebook checkt: op je mobiel wil je ook geen bericht missen.”Daniëlle: “En thuis moet ik van alles doen dus blijft er meestal weinig tijd over voor andere dingen. Je zit toch maar in de auto dus dan is de verleiding groot om dan maar je berichten en telefoontjes te checken.”

Meekijken tijdens het rijden

Zowel Daniëlle als Harmen vinden het lastig om als bijrijder een opmerking te maken naar de bestuurder als diegene een mobiel onderweg gebruikt. “Tegen mijn zus zou ik de opmerking wel durven te maken”, zegt Daniëlle. “Maar tegen anderen vind ik het moeilijk. Wat ik wel doe, is dat ik het meekijken tijdens het rijden dan overneem zodat ik de bestuurder kan waarschuwen. Harmen vult aan: “Het komt niet vaak voor dat ik met iemand ander meerijd. Maar als ik met mijn broer ben dan neem ik weleens het typewerk over voor het sturen van een berichtje.”

Het verbaast het stel niks dat het percentage jongeren dat gebruik gemaakt van hun mobiel op de fiets zo hoog is. “Ik app eerlijk gezegd ook sneller op de fiets dan in de auto”, bekent Harmen. “Dan doe ik dat wel voordat ik wegrijd of na het stoppen. Nooit tijdens het fietsen of als ik een kruispunt oversteek.”

Henk en Annette

Henk en Annette Zoetermeer
Henk en Annette. Foto: indebuurt Zoetermeer

“Gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer vinden wij ronduit slecht”, zegt oud-Zoetermeerder Henk stellig. “Je hebt een dikke kans op ongelukken als je niet oplet.” Het valt Henk en Annette op dat vrachtwagenchauffeurs op de snelweg dikwijls bezig zijn met hun mobieltje. “Ik zit dan naast mijn man en ik kijk om mij heen. Het valt mij echt op.”. vertelt Annette.

Staren naar beeldscherm

“Mensen zijn verslaafd aan het apparaat”, zegt Annette beschuldigend. “Dan zitten we in een restaurant en daar kom je toch om met elkaar een gezellige avond te hebben. En dan zitten er mensen met hun mobiel op tafel en het enige wat ze doen, is staren naar hun beeldscherm. Niet echt gezellig. Ik zie zelfs moeders achter de kinderwagens met een telefoon. Daar begrijp ik niks van.” Henk vult aan: “Mensen zijn meer gehaast, ze hebben het drukker, willen niks missen en ze hebben geen geduld. En als ze dan een boete krijgen voor bellen in de auto dan springen ze uit hun vel. Het boetebedrag kan voor mij niet te hoog zijn.”

Meerijden

Het komt niet vaak voor dat het echtpaar met iemand meerijdt. “Meestal zitten we samen in de auto”, zegt Henk. “Als mijn telefoon gaat, pak ik ‘m gewoon niet op. Ik ben met autorijden bezig dus dan kan ik mij niet druk maken om andere dingen.”Ik rijd weleens mee met mijn dochter”, vertelt Annette. “Maar zij is ook tegen het gebruik van een telefoon achter het stuur.”

Henk vertelt tot slot dat hij een keer meegereden is met een vrachtwagenchauffeur. “Wat je dan ziet onderweg! Je wilt niet weten wat mensen allemaal doen tijdens het autorijden. Je kijkt dan vanaf een mooie hoogte zo de auto’s in. En ja, ik zag dus veel automobilisten die met hun mobiel bezig zijn. En dat is echt niet best.”

Heel Nederland in AutoModus

Help jezelf en zorg dat je niet in de verleiding komt om tijdens het rijden je mobiel te grijpen. Hoe je dat doet? Door net als de 72.000 Nederlands die je zijn voorgegaan de Interpolis AutoModus App te downloaden. Met de app:

✔ houd je je ogen op de weg in plaats van op je telefoon

✔ voorkom je afleiding door je mobiel en rijd je veiliger

✔ kun je wel muziek of navigatie luisteren

Iedere 100 kilometer die je rijdt in AutoModus levert € 1,- op.  Het totaalbedrag dat alle AutoModus gebruikers sparen (tot een maximum van 250.000 euro) gaat naar initiatieven die het verkeer in Nederland veiliger maken. Dus waar wacht je nog op? Ga de weg op in AutoModus en maak het verkeer in Nederland veiliger!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Interpolis Automodus app. Meer over Interpolis Automodus app ontdekken?

Interpolis Automodus app zakelijke dienstverleners

Spoorlaan 298, Tilburg

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

 

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.