Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ruim 67.000 coronameldingen in week tijd: zoveel Zoetermeerders hebben corona

Door Carin van der Meij 27 oktober 2020

848, zoveel Zoetermeerders zijn afgelopen week bij de GGD positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit de nieuwe weekupdate van het RIVM. In totaal hebben 67.542 Nederlanders in een week tijd de bevestiging gekregen dat zij het coronavirus hebben. 

Goed om te weten: deze cijfers gaan over de periode van 21 tot en met 27 oktober.

Meldingen in Zoetermeer

Kijken we naar de cijfers van vorige week (13 oktober tot en met 21 oktober), dan zien we een stijging van 524 nieuwe besmettingen. De cijfers van afgelopen week laten een stijging zien van 542. Dit betekent dat het aantal coronabesmettingen in Zoetermeer nog steeds oploopt en iets harder stijgt.

Als je de kaart bekijkt op de website van Rijksoverheid.nl, dan zie je in lichte en donkere oranjetinten aangegeven wat de stand van zaken is omtrent het aantal coronabesmettingen per gemeente per 100.000 inwoners. In Zoetermeer zijn het 676,9 besmettingen per 100.000 inwoners. Misschien zegt dit cijfer niet direct iets, maar wel als je het vergelijkt met omliggende gemeenten. Den Haag (818,9 besmettingen per 100.00 inwoners), Rijswijk (951,3) en Leiden (936,9) laten allemaal een donkeroranje kleur op de kaart zien. De gemeente Katwijk spant met 1.107,2 besmettingen per 100.00 inwoners en een bruine kleur op de kaart helemaal de kroon.

Grafiek

In onderstaande grafiek zie je het aantal geregistreerde positieve testen in Zoetermeer vanaf het begin van de uitbraak tot nu.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Extra uitleg bij de grafiek:

  • De eerste lijn geeft aan hoeveel geregistreerde positieve testen er in totaal in Zoetermeer zijn (geweest) vanaf het begin van de uitbraak tot nu toe. Dit is een optelsom. Aan de curve van de lijn is te zien hoe snel of langzaam het aantal besmettingen in een periode toeneemt.
  • De tweede lijn is een optelsom van alle Zoetermeerders die aan corona overleden zijn.
  • De derde lijn geeft aan hoeveel Zoetermeerders er in totaal met coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Omdat niet geregistreerd wordt wanneer mensen genezen zijn, zegt deze lijn niets over hoeveel er momenteel in het ziekenhuis liggen.

Landelijke cijfers

In totaal zijn afgelopen week 67.542 nieuwe positieve testen via de GGD bij het RIVM gemeld. Vorige week waren dat er 55.587. Het aantal meldingen is dus toegenomen, maar het aantal nieuwe meldingen neemt minder snel toe dan vorige week. “Dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden”, concludeert het RIVM.

Verder zijn er afgelopen week 1739 (+247) nieuwe ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen gemeld en 333 (+46) op de intensive care. In totaal zijn 329 (+144) mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Het reproductiegetal – de welbekende R – is 1,16. Dit betekent dat 100 mensen met het coronavirus samen gemiddeld 116 mensen besmetten met het coronavirus. Wil je hier meer over weten? In een korte video legt NOS op 3 heel duidelijk uit wat een reproductiegetal precies betekent.

Persconferentie

Premier Rutte en minister De Jonge houden dinsdag 27 oktober rond 19.00 uur een korte persconferentie over de coronamaatregelen. Het AD meldt dat er waarschijnlijk geen extra maatregelen worden bekendgemaakt. Het kabinet wil eerst wachten of de gedeeltelijke lockdown effect heeft. Volgens de adviseurs van het kabinet is dat op zijn vroegst aan het eind van deze week duidelijk te zien.

adv.