Deze 8 opmerkelijke attracties zijn er nooit gekomen in Zoetermeer

Gemeente Zoetermeer en diverse ondernemers hebben de afgelopen jaren meerdere ambitieuze plannen gehad voor nieuwe attracties in onze stad. Maar veel van deze ideeën zijn uiteindelijk nooit uitgevoerd. We doken de archieven in en vonden acht opvallende attracties die best leuk zouden zijn voor Zoetermeerders.

Renbaan

In het democratisch en socialistisch dagblad, het vrije volk, lezen we dat er in 1971 plannen waren voor een draf- en renbaan met internationaal allure. De gemeente wilde een recreatiepark met een hippisch centrum en een manege bouwen. De Stichting Nederlandse Ren-en Drafsport was in ieder geval razend enthousiast over dit idee, maar helaas, de renbaan is er nooit gekomen.

Waterpark

Wildwaterbaan Dutch Water Dreams is er uiteindelijk wél gekomen (en helaas ook weer gesloten), maar in de jaren ’70 had de gemeente al eerdere plannen voor een nieuw waterpark. In het Parool van 2 november 1972 stond een artikel over het ambitieuze plan voor het nieuwe attractiepark Water Wonderland. Het zou zowel een informatief als een recreatief karakter krijgen. Naast het waterpark, van dertien hectare, zou het nieuwe stadscentrum van Zoetermeer gebouwd gaan worden. Ruim vijf jaar zou de bouw van dit alles duren. Het Stadshart is er gekomen, het waterpark nooit.

Disneypark

Joop Geesinks Produkties NV had in 1966 het idee om een Nederlandse variant van Disneyland te bouwen, lezen we in de Volkskrant. De naam was ook al bedacht: Holland Promenade. Groeistad Zoetermeer leek toen een van de beste steden,naast Amsterdam en Amstelveen, waar dit attractiepark gebouwd kon worden. Dit vanwege de hoeveelheid grond en de centrale ligging in de Randstad. Het park is er nooit gekomen: voor Disneyland moeten we toch echt naar Parijs of Florida afreizen.

Outlet

Jarenlange gesteggel is er geweest over een nieuw te openen outletcentrum: Holland Outlet Hall. De shoppingmall zou in het voormalig Woonhart moeten komen en ruim 30.000 vierkante meter groot worden. In 2016 waren er grootse plannen om jaarlijks 6,5 miljoen bezoekers te trekken in het nieuwe winkelcentrum. Onder meer vanwege vele bezwaren bij Zoetermeerse ondernemers en omwonenden is het plan in 2017 uiteindelijk in de ijskast gezet.

Chinees themapark

De gemeente had in 1999 nog hele andere plannen voor het tegenwoordige natuurgebied Nieuwe Driemanspolder. In het Chinese themapark Sweet Lake China van ruim veertig hectare zouden we kennis kunnen maken met de historie en cultuur van dit land. Pas in 2005 werd duidelijk dat de plannen definitief niet doorgingen, ook niet voor een kleinschaligere versie van het themapark. De reden was dat de natuur in het Groene Hart in het geding kwam.

Nieuwe Driemanspolder Zoetermeer
Nieuwe Driemanspolder. Foto: indebuurt Zoetermeer

Indoor Golf Arena

In 2010 waren er plannen voor de bouw van het grootste indoor golfcentrum ter wereld in het Zoetermeerse Van Tuyllpark. In het plan stonden ambitieuze ideeen met 14.000 m2 aan oefenfaciliteiten, golfsimulatoren, een trainingscentrum, viersterrenhotel, kwaliteitsrestaurant, wellness, een golfshop en een drivingrange op het dak. Helaas pindakaas, Indoor Golf Arena Zoetermeer is er nooit gekomen.

Schaatshal

Samen met Almere en Heerenveen liet Zoetermeer in 2013 weten dé schaatstempel van het land te willen laten bouwen onder de naam TranSportium. Voor de sporthal was de grond tussen Zoetermeer en Bleiswijk het meest geschikt. Tot het nieuwe Thialf stadion is het nooit gekomen…

Megapretpark

Onder de naam Adventure World zou er een megapretpark gebouwd gaan worden in het gebied tussen Zoetermeer en Bleiswijk. In het grootste indoorpretpark van Europa hadden we onder meer met een simulator een reis naar de bodem van de oceaan kunnen maken. Ruim acht jaar duurde het tot het besluit in 2018 werd genomen dat Adventure World niet meer was dan een luchtkasteel.

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Opmerkelijk

Ga naar “Echt waar: Zo win je een lunch met de koning en koningin op Huis ten Bosch in Den Haag”

Echt waar: Zo win je een lunch met de koning en koningin op Huis ten Bosch in Den Haag

Ga naar “Vastgevroren containerklep: indebuurt geeft tips om het te voorkomen”

Vastgevroren containerklep: indebuurt geeft tips om het te voorkomen

Ga naar “Live meekijken: zo volg je de werkzaamheden aan de Mandelabrug”

Live meekijken: zo volg je de werkzaamheden aan de Mandelabrug

Nelson Mandelabrug Zoetermeer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1”

Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Geniet van een dagie wellness van € 37,50 voor € 18,75”

Geniet van een dagie wellness van € 37,50 voor € 18,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Vacatures

Ga naar “Orderverwerker Keukens (38 uur) – Bouwhof”

Orderverwerker Keukens (38 uur) – Bouwhof

 • Bouwhof
 • Fulltime/Parttime
Bouwhof Zoetermeer

Agenda

Ga naar “Teckeldag”

Teckeldag

 • 6 mei 2023
Teckeldag Zoetermeer
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • Stadshart
 • 5 mei 2023
Bevrijdingsfestival Zoetermeer
Ga naar “Zoetermeer Live!”

Zoetermeer Live!

 • 22 april 2023
Ga naar “LIVE at the Lake”

LIVE at the Lake

 • Van 18 aug t/m 19 aug
LIVE at the Lake 2023LIVE at the Lake 2023
Ga naar “Bluesfestival Zoetermeer”

Bluesfestival Zoetermeer

 • Van 2 jun t/m 4 jun
Bluesfestival Zoetermeer 2022Bluesfestival Zoetermeer 2022