Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is (hoogstwaarschijnlijk) het scheefste huis van Zoetermeer en zo komt dat

Door Marijke Helsloot 5 augustus 2020

Aan de Zegwaartseweg staat een oud, wit huis wat zomaar het scheefste huis van onze stad zou kunnen zijn. We klopten aan en vroegen de eigenaar of dat werkelijk zo is en waarom dat huis er zo scheef bij staat.

Regelmatig fietsen we over de Zegwaartseweg en zien we dit schattige, oude huisje staan tussen het groen. Dat de witte woning schots en scheef staat, valt ons altijd op tijdens het passeren. Eindelijk zagen we iemand in de tuin en trokken onze stoute schoenen aan. Klop klop! Mag ik u iets vragen?

De vriendelijke eigenaar laat ons weten dat deze woning gebouwd is in 1895. Een behoorlijk oud huis dat een groot deel van de Zoetermeerse geschiedenis heeft meegemaakt. “Vroeger zagen we vanuit hier de Broekwegwetering en hadden we amper buren. Toen Palenstein werd gebouwd veranderde de omgeving compleet. Op deze plek stonden toen vier woningen met vier verschillende gezinnen.”

Heipalen

Zo vertelt de huidige eigenaar dat de vier woningen toentertijd niet op heipalen werden gebouwd maar op een constructie van muren. Dat was toen een prima basis maar nadat er twee woningen werden afgebroken en de wijk Palenstein werd gebouwd, was er veel beweging in de grond. De fundering van deze woning was daar niet zo goed tegen opgewassen. Het huis verzakte een aantal jaren geleden en dat zien we dus terug.

Twee open haarden

Nog een leuk detail: De twee woningen die na de sloop van de derde en vierde woning overbleven, werden samengevoegd tot één. De eigenaar van toen wilde het stuk grond voor zichzelf alleen en kocht de buren uit. Twee woningen werden gesloopt zodat een grotere tuin werd gecreëerd. De eerste twee woningen werden gevormd tot één woonhuis. Dat het eigenlijk om twee huizen gaat , is nu nog te zien in de twee open haarden in de woonkamer.

________________________________________________

Lees ook:

Westwaarts Zoetermeer

Bizar! De ontwikkelaar van deze appartementen ruilt zomaar ‘Bram’ in voor een koffiezaak

Wonen boven een patatzaak kan echt niet, moet Pro6 Vastgoed gedacht hebben. De ontwikkelaar van de n...
Brandweer Zoetermeer

Toppers! Hierom gaan deze brandweermannen wel heel creatief een woning binnen

De Zoetermeerse brandweer kreeg afgelopen week melding van wateroverlast in een bovenwoning in de wi...
Jeu de boules Zoetermeer

Nieuwe trend! Deze horecazaken hebben opeens een jeu de boules baan op het terras

Wist je dat het spel jeu de boules al een tijd helemaal hot en happening is? Een leuke bezigheid om ...
Rick de Sticker Zoetermeer

Dit zijn de opvallendste bedrijfsnamen van Zoetermeer

Onlangs deden we een oproep naar de grappigste, slimste en opvallendste bedrijfsnamen in Zoetermeer....

adv.