Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuw afvalbeleid in Zoetermeer: deze grote veranderingen staan ons te wachten

Door Marijke Helsloot 15 juli 2020

Vanaf het eerste kwartaal van 2021 zal er heel wat veranderen op het gebied van het afvalbeleid in Zoetermeer. Dit vanwege het milieu en duurzaamheid én om de kosten voor afvalverwerking te gaan beperken. Niet alleen gaan we het merken aan de manier van het aanbieden van plastic en grofvuil maar ook zullen we dit gaan merken in onze portemonnee.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Voor een groot deel van de Zoetermeerders zullen de veranderingen vast een beetje wennen zijn. Allereerst moeten we voor het aanbieden van grofvuil gaan betalen als we het op willen laten halen. Als tweede krijgen we containers om ons plastic afval in aan te bieden. En het DIFTAR-systeem, betalen naar wat je weggooit, gaat over een tijd ingevoerd worden.

Grof vuil

Afval Zoetermeer
Grof vuil. Foto: indebuurt Zoetermeer

Grofvuil zullen we vanaf het eerste kwartaal in 2021 zelf naar het zelfbrengdepot moeten brengen. Voor mensen die dat niet zelf kunnen of daar geen vervoersmogelijkheden voor hebben, bedenkt de gemeente een oplossing. Denk daarbij aan een leenauto, een boedelbak of een bakfiets waarin je de spullen eenvoudig in vervoert. Wil je toch je grofvuil op laten halen aan huis? Dan kan dat nog steeds op afspraak maar dan betaal je er 30 tot 40 euro per keer voor.

Lees op de volgende pagina wat er voor ons allemaal gaat veranderen op het gebied van plastic afval inzamelen.

Plastic afval

Afval Zoetermeer
Plastic afvalcontainer. Foto: indebuurt Zoetermeer

Om eenvoudiger plastic te gaan scheiden, krijgen we allemaal een oranje container en komen er nieuwe ondergrondse containers. In plaats van dat je plastic afval thuis scheidt en het moet wegbrengen naar het milieueiland, kun je het straks in je eigen oranje bak gooien. De gemeente komt langs om het plastic, blik en drankkartons op te halen. De planning is dat in het derde kwartaal van 2021 de eerste oranje containers beschikbaar komen. Daarna zal ons restafval nog maar één keer in de vier weken opgehaald gaan worden aangezien de hoeveelheid dan stukken minder zou moeten zijn.

Ondergronds

Voor Zoetermeerders met ondergrondse containers in de straat komen er extra of vervangende containers om het PBD (plastic, blik, drankkartons)-afval in weg te gooien. Het kan zijn dat een restafvalcontainer verruild wordt voor een plastic variant. Het is de planning dat de eerste ondergrondse containers voor plastic afval het eerste kwartaal in 2022 geplaatst gaan worden.

Lees op de volgende pagina wat het nieuwe afvalbeleid betekent voor onze portemonnee.

DIFTAR

Afval Zoetermeer
Foto: indebuurt Zoetermeer

Vanaf 1 januari 2023 zullen we te maken krijgen met gedifferentieerde tarieven voor ons afval. Dit betekent dat hoe beter het afval gescheiden wordt, hoe minder restafval we hebben en uiteindelijk minder betalen. De hoogte van de afvalstoffenheffing wordt dan gebaseerd op het aantal keer dat er restafval wordt ingeleverd. Door middel van een chip op je container kan de gemeente precies zien hoe vaak je jouw container met restafval aanbiedt. Voor inwoners met een ondergrondse container in de straat wordt dat geregistreerd met de chip die je nu ook al gebruikt.

Met het nieuwe afvalbeleid zorgen we ervoor dat afval beter gescheiden ingeleverd wordt, zodat het weer als grondstof gebruikt kan worden. Daarnaast zullen de afvalverwerkingskosten voor de gemeente lager worden, zodat de afvalstoffenheffing voor ons niet hoger zal worden. Uiteindelijk zou het nieuwe systeem alleen maar voordelen moeten opleveren. Het milieu én de portemonnees van ons en de gemeente zouden ervan meeprofiteren. Een beetje wennen zal het wel zijn…

Inspraak

Wil je zelf je mening delen over de nieuwe afvalstoffenverordering 2021 in Zoetermeer? De plannen liggen van 16 juli tot en met 11 september ter inzage bij het gemeentehuis. Ook kun je ze hier online lezen. Schriftelijk kun je jouw mening delen met de gemeente. Lees hier hoe je dat kunt doen.

_____________________________________________________________________________________________

Lees ook:

MAG DAT: je lege chipszak bij het restafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...
indebuurt Zoetermeer

Plastic scheiden zin of onzin?! Kijk hier wat er met ons plastic afval gebeurt

Uit landelijk onderzoek blijkt dat we in Zoetermeer veel restafval inleveren. De gemeente vindt dat ...
Frituurvet Zoetermeer

MAG DAT: frituurvet door je gootsteen wegspoelen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Mondkapjes Zoetermeer

MAG DAT: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval weggooien?

De boodschappen doen veel Zoetermeerders tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden re...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶
  • Wil jij een 'Nieuw in Zoetermeer' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Zoetermeer.

adv.