Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Met deze RandstadRail kun je bacterievrij reizen in Zoetermeer

Door Tommy Sedubun 25 februari 2020

Misschien heb je hem al een keer in Zoetermeer zien rondrijden: de ‘Innovatietram’. In deze RandstadRail/tram worden verschillende vernieuwende dingen uitgeprobeerd zoals nieuwe kleuren, schermen en de ‘bacterievrije palen’.

Er rijdt slechts één Innovatietram rond tussen Zoetermeer (lijn 3 en 4) en Den Haag (lijn 2 en 19). De bedoeling van de tram is om ideeën uit te testen die de reis van de reizigers in de toekomst kunnen verbeteren.

Ideeën testen

De ideeën die HTM uittest, zijn de inrichting en bijvoorbeeld de gele kleuren van de stoelen (in de huidige trams zijn deze blauw). Ook wordt realtime reisinformatie getest. Op de schermen in de tram zijn de verwachte aankomst- en overstaptijden bij de haltes te zien. Deze ideeën zijn voor nu alleen nog in de Innovatietram te zien. In de tram kun je met knoppen stemmen of de nieuwe snufjes bevallen of niet.

Bacterievrije paal

In de Innovatietram ben je een stuk veiliger voor bacteriën dan in de andere trams. De palen in deze tram zijn volgens de HTM ‘bacterievrij’. Volgens een woordvoerder zitten er op de palen anti-microbiële strips. Hierin zitten zilverionen. Deze ionen komen in de bacteriën terecht en kunnen zich niet voortplanten en verspreiden. Deze werking blijft vijf jaar actief.

Een handigheidje dat op dit moment natuurlijk erg actueel is door verschillende ziektes zoals de griep of zelfs het coronavirus dat zich steeds verder verspreidt. Toch houdt de HTM het voorlopig maar op één tram die voorzien is van de speciale coating op de palen. Of alle trams in de toekomst de antibacteriële palen gaan krijgen, is nog niet bekend.

Lees ook:

Close up Zoetermeer

Zoetermeer in close-up #1: waar is deze foto gemaakt?

Waarschijnlijk denk jij Zoetermeer behoorlijk goed te kennen, maar in hoeverre kijk je écht naar jou...

De overheid wil meer biomassacentrales: wat vind jij daarvan?

Biomassa klinkt groen, maar dit is niet altijd zo. De centrales stoten in de meeste gevallen stiksto...
Bevrijdingsdag 2018 Zoetermeer

Dit mag de gemeente doen met de extra 95 miljoen (volgens jullie!)

Door de verkoop van Eneco-aandelen heeft de gemeente Zoetermeer opeens een extraatje van 95 miljoen ...

adv.