Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handige app: zo check je waar in Zoetermeer teken zijn

Door Carin van der Meij 23 juni 2020

Niet alleen wij, ook teken zijn dol op het mooie weer. In juni en juli slaan de beestjes het vaakst toe in Nederland. Geen pretje! Een gewaarschuwd mens telt voor twee: met deze nieuwe app weet je waar in Zoetermeer en omgeving je moet oppassen voor teken.

Voor wie nog nooit een teek heeft gezien: de beestjes lijken op kleine platte spinnetjes. Teken komen voor in bossen, heidevelden, maar ook in tuinen, parken en speeltuinen. Teken kunnen door te bijten ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme.

Tekenradar

Het is duidelijk: een teek wil je het liefst ook op anderhalve meter afstand of meer houden. Dit kun je onder andere doen door de website Tekenradar regelmatig te checken. Op deze website worden de meldingen van tekenbeten in heel Nederland bijgehouden. Je kunt niet alleen zien of er in en rondom Zoetermeer mensen het ‘slachtoffer’ zijn geweest van deze vervelende beestjes, je kunt ook een tiendaagse tekenverwachting bekijken.

Nieuwe app: Nature Today

Er is nu ook iets nieuws: een app! Aan het begin van de Week van de Teek (22 – 26 juni) is de app Nature Today gelanceerd. De app kan voor elke vierkante kilometer in Nederland een verwachting geven hoeveel teken daar zijn, dit zodat je er op bedacht bent en een tekenbeet hopelijk kan voorkomen. Om de tekenactiviteit specifiek in Zoetermeer te kunnen zien, moet je een abonnement nemen.

Onderzoekers van de universiteiten Twente en Groningen hebben de maandelijkse tekenvangsten van de afgelopen tien jaar gecombineerd met verschillende data en satellietbeelden en in de app verwerkt. Nu kun je dagelijks checken of er een Teken-alert is in jouw buurt. Welke dag de app wordt gelanceerd is nog niet bekend, maar in in ieder geval deze week. Zet ‘m op je mobiel en ontdek nog meer over het groen, dieren en de natuur.

Wil je meer weten over teken en wat te doen bij een tekenbeet? Check dan de website van de Week van de Teek voor tips en informatie.

________________________________________________________________________

Lees ook:

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans d...
Eikenprocessierups Zoetermeer

De eikenprocessierups in Zoetermeer: dit is wat je moet doen (en wat vooral niet)

Misschien heb je ze al gespot: bomen 'ingepakt' in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat d...

Dit is waarom er allemaal bloemen voor het stadhuis in Zoetermeer liggen

Er liggen tientallen bloemen voor het stadhuis in Zoetermeer als stil protest tegen de noodwet en de...
Oranje vlaggetjes Oosterheem

Hé, waarom staan die stokken met oranje vlaggetjes in de bermen in Oosterheem?!

Sinds enige tijd staan er verspreid over de wijk Oosterheem houten stokken met oranje vlaggetjes lan...

adv.