Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Duimen! Vanavond zien we mogelijk een gedeeltelijke maansverduistering

Door Marijke Helsloot 16 juli 2019

Het klinkt niet zo spectaculair als een superwolfbloedmaan, maar vanavond is een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Dan valt de maan deels in de schaduw van de aarde, iets wat niet vaak voorkomt. En het lijkt erop dat we dit samenspel van zon, aarde en maan – met een beetje geluk – ook echt kunnen zien!

Bij een normale zonsverduistering staat de maan volledig in de schaduw van de aarde. Morgen verduistert onze planeet het hemellichaam voor een groot deel, maar niet helemaal. Tussen 20.43 en 02.20 uur schuift een silhouet van de aardbol over de maan. Om 23.31 uur is maximaal 66 procent van het maanoppervlak donker.

Het begin van de maansverduistering kunnen we niet zien. De maan komt bij ons pas om 21.48 uur boven de horizon. Om te voorkomen dat gebouwen je het zicht ontnemen, kun je dit schouwspel het beste in de polder bekijken. Grappig detail: het is dan precies 50 jaar nadat Neil Amstrong als eerste mens voet op de maan zette.

Opklaringen

Hoewel er vrij veel wolkenvelden over het land trekken, neemt de kans op opklaringen in de avond toe, voorspelt Weeronline. Duimen dus! Want de volgende gedeeltelijke maansverduistering laat nog wel even op zich wachten. Die is pas in november 2021. De volgende totale maansverduistering is zelfs in mei 2022. En de bloedmaan wordt niet voor 2025 verwacht.

Lees ook:

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans d...
Kangoeroepad Zoetermeer

Het Kangoeroepad krijgt nieuw asfalt en is dus even dicht

Fiets je dagelijks over het Kangoeroepad in Seghwaert? Dat kan twee weken niet want het pad krijgt e...
Spar Zoetermeer

Hoera! De Spar is weer terug in Zoetermeer

Goed nieuws voor (oud) Zoetermeerders! Supermarkt Spar, die ooit is opgericht in het dorp Zoetermeer...

Meer over

Nieuws

adv.