Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De stand van zaken rond het coronavirus in Zoetermeer

Door Marijke Helsloot 13 maart 2020

Het coronavirus beheerst ons dagelijks leven. Ook in Zoetermeer is de eerste besmetting vastgesteld en zijn er maatregelen getroffen om het virus niet verder te verspreiden. Via onze website en sociale media houden wij je op de hoogte.

Dit artikel wordt aangevuld. Laatste update: 26 maart

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Hoeveel mensen zijn besmet met het virus?

Bekijk op het kaartje hierboven om te zien hoeveel mensen zijn besmet met het coronavirus volgens de laatste info van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). In werkelijkheid zal dit cijfer hoger zijn. Dat komt omdat niet iedereen wordt getest door de GGD, bijvoorbeeld omdat de zieke mensen zich niet melden. Meer daarover in dit artikel van het NOS.

De eerste coronapatiënt in Zoetermeer

Zaterdag 14 maart bevestigde de GGD Haaglanden het eerste besmettingsgeval in Zoetermeer: een 60-jarige inwoner van de stad. Zij zit in thuisisolatie. Lees hier meer:

Lange Land Ziekenhuis Zoetermeer

Eerste besmetting coronavirus in Zoetermeer

In Zoetermeer is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Een zestigjarige vrouw is positief getest o...

Maatregelen

Hieronder vind je de maatregelen die zijn getroffen en adviezen zijn gegeven om verspreiding van het coronavirus zo veel als mogelijk te voorkomen:

  • Het RIVM heeft voor alle inwoners de volgende voorzorgsmaatregelen getroffen: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
  • Het kabinet heeft op maandag 9 maart alle Nederlanders geadviseerd om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een afspraak in het LangeLand Ziekenhuis? Dan zal de zorgverlener je geen hand geven bij binnenkomst.
  • Vanaf vrijdag 13 maart behandelt de gemeente Zoetermeer alleen de afspraken aan de balies van burgerzaken die niet kunnen wachten. Bijvoorbeeld: geboorteaangifte en overlijden.
  • Supermarkten roepen klanten op alleen nog maar te pinnen.
  • Verzorgingshuizen hebben de deuren gesloten om mensen uit risicogroepen te beschermen.
  • Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook bijeenkomsten onder de honderd mensen zijn niet toegestaan.
  • Als blijkt dat drie of meer Zoetermeerders niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen.
  • Ook NS vraagt om bij de loketten geen contant geld meer te gebruiken en losse kaartjes niet in de hand van een medewerker te leggen. Daarnaast nemen conducteurs voorlopig geen reisbewijzen meer aan. Reizigers wordt gevraagd de ov-kaart zelf op de scanner te leggen.
  • Heb je een vakantie gepland naar Italië of China? Daar geldt op dit moment een negatief reisadvies voor. Ook een bezoek aan Amerika zit er de komende tijd niet in. Vanaf zaterdag 14 maart geldt een inreisverbod van 30 dagen voor 26 Europese landen, dat maakte president Trump bekend.

Moet ik thuis blijven?

Premier Mark Rutte roept Nederlanders op om zoveel mogelijk thuis te werken, wanneer dat mogelijk is. Werkgevers worden opgeroepen om werknemers gespreid te laten werken. Op die manier hoopt de commissie van ministers, staatssecretarissen, de veiligheidsregio en het RIVM de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregel blijft van kracht tot in ieder geval 31 maart.

Ziekteverschijnselen

Ben je verkouden, heb je koorts of moet je hoesten? Dan adviseert het RIVM om sowieso thuis te blijven. Als één huisgenoot koorts heeft, moet iedereen in hetzelfde huishouden thuis blijven. Niet-zieken mogen wel boodschappen doen en de hond uitlaten. Dit heet ook wel social distancing“, schrijft het RIVM.

Wat betekent dat voor geplande evenementen in Zoetermeer?

Alle bijeenkomsten en evenementen van minimaal honderd bezoekers zijn afgelast. Dat werd donderdag 12 maart bekendgemaakt tijdens een persconferentie van premier Rutte. Deze maatregel blijft van kracht tot 1 juni. Lees hier de gevolgen voor Zoetermeer:

Coronavirus Zoetermeer

Evenementen in Zoetermeer worden afgelast en meer maatregelen vanwege het coronavirus

Op zondag 15 maart werd bekendgemaakt dat scholen en horecazaken in Nederland, en dus ook in Zoeterm...
Koningsdag Zoetermeer

Bevrijdingsfestival en 7 andere evenementen die nu niet doorgaan in Zoetermeer

Alle evenementen en samenkomsten in Zoetermeer worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan ho...

Hoe zit het met scholen?

Op zondag 15 maart werd bekend dat kinderdagverblijven, basisscholen, middelbare en mbo-scholen, universiteiten en hbo-opleidingen in heel Nederland dicht gaan. Dit betekent dat kinderen vanaf maandag 16 maart niet meer naar school of de kinderopvang in Zoetermeer kunnen.

Voor kinderen van ouders met ‘vitale’ beroepen – denk aan de zorg of bij de hulpdiensten – wordt opvang geregeld zodat zij kunnen blijven werken. Deze maatregel is tot en met maandag 6 april van kracht.

Kinderopvang Zoetermeer

Kinderopvang en scholen in Zoetermeer gesloten: deze ouders mogen wel gebruik maken van opvang

Alle scholen en kinderopvang in Zoetermeer zijn gesloten. Door deze landelijke maatregel zitten kind...

Ook sportclubs en horeca sluiten de deuren

Sporten, een dagje sauna, buiten de deur lunchen of uit eten gaan in Zoetermeer kan nu ook niet meer. Restaurants en cafés sloten vanaf zondagavond 15 maart om 18.00 uur de deuren en ook sauna’s en sportclubs kun je niet meer bezoeken:

Basisschool Zoetermeer

Scholen, horeca, kinderopvang en sportclubs in Zoetermeer gaan dicht

Zoetermeer gaat steeds meer op slot. In de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, z...
Bezorgrestaurants Zoetermeer

Deze 7 x restaurants bezorgen hun maaltijden tijdens de coronacrisis

Restaurants, cafés, koffiezaken en lunchtentjes zijn dicht in Zoetermeer. Horecaondernemers bedenken...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.